Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Tekonivelleikkaus mahdollisti jälleen kivuttoman liikkumisen

7.10.2022

Osa 2/2

Markus Ikonen, 37, on aktiivinen liikunnanharrastaja. Kuitenkin alaraajojen kivut alkoivat pikkuhiljaa vaivaamaan ja kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Markus kävi Tekonivelsairaala Coxassa tekonivelleikkauksessa ja nyt hän pystyy taas liikkumaan kivuttomasti. Artikkeli on jatkoa aiemmin ilmestyneeseen osaan (1/2022), jossa kerrottiin Markuksen hoitoon hakeutumisesta ja leikkausprosessista.

Kuntoutus ja kotiutuminen

Markuksen tekonivelleikkaus ja kotiutuminen sairaalasta sujuivat hyvin. Coxasta oltiin Markukseen
puhelimitse yhteydessä viikon kuluttua leikkauksesta ja varmistettiin, että kotiutuminen on sujunut hyvin. Kotona alkoi tekonivelleikkauksen seuraava vaihe eli kuntoutuminen.

Leikkauksen jälkeinen kipu ja sen kesto yllätti Markuksen. Markus oli yhteydessä Coxaan, josta kerrottiin oireiden olevan normaaleja. Kipu leikkauksen jälkeen on normaalia, sillä leikkauksessa poistetaan luusta vaurioituneet nivelpinnat, jonka lisäksi lihaksia sekä muita pehmytkudoksia käsitellään. Kivun voimakkuus ja kesto on yksilöllistä, mutta kipu helpottaa ajan kanssa. Kuntoutuminen vaatii säännöllistä kipulääkkeiden käyttöä, eikä kipu saa olla esteenä liikkumiselle ja harjoittelulle.

Aktiivinen harjoittelu edistää kuntoutumista

Coxassa Markus sai kuntoutukseen monipuolista tukea ja ohjeistusta, jotta toipuminen kotona olisi
mahdollisimman mutkatonta. Tekonivelleikkauksesta toipuminen on kuitenkin vaatinut Markukselta
kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä harjoittelua. ”Hoitohenkilökunta vastaa itse leikkausoperaation onnistumisesta, mutta onnistunut leikkaustulos vaatii myös potilaalta tehokasta ja omatoimista kuntoutusta. Toipumisen ja kuntoutumisen eteen täytyy jokaisen tehdä itse töitä”, Markus
kiteyttää.

Tekonivelleikkauksen jälkeen liikeharjoittelun tavoitteena on palauttaa alaraajojen lihasten toiminta, kudosten elastisuus ja vähitellen saavuttaa parempi toimintakyky. Nivelrikkopotilailla lihasvoima ja liikkuvuus on yleensä heikentynyt jo nivelrikon myötä ja palautuminen vaatii säännöllistä harjoittelua. Säännöllinen harjoittelu parantaa kudosten joustavuutta, voimaa ja lihastasapainoa. Fysioterapeutti tukee ja ohjeistaa tekonivelleikkauksen jälkeisissä kuntoutumisharjoitteissa.

Fysioterapia osana kuntoutumista

Tekonivelleikkauksen jälkeen Markus kävi aktiivisesti fysioterapeutilla, mikä edisti kuntoutumista. Fysioterapeutin kanssa määriteltiin yhdessä tavoitteet, jota kohti harjoittelua ohjataan. ”Fysioterapeutin tuella ja kannustuksella oli positiivinen vaikutus toipumiseen. Erityisesti toipumisen alkuvaiheessa fysioterapeutti rohkaisi minua tekemään erilaisia liikkeitä. Piti uskaltaa hakea liikeratoja ja luottaa leikattuun niveleen”, Markus kuvailee.

Coxan jälkitarkastus oli Markuksella noin kolme kuukautta leikkauksen jälkeen. Jälkitarkastus suoritettiin videovastaanottona, mikä sopi Markukselle hyvin, sillä hänen ei tarvinnut erikseen matkustaa vastaanotolle Tampereelle. ”Videovastaanotosta jäi positiiviset kokemukset, voin suositella sitä muillekin”, Markus toteaa.

Markuksen elämäntyylini on aktiivinen sekä urheileva ja kuntoutumisen tavoitteena oli päästä tähän takaisin. ”Voin taas harrastaa liikuntaa kuten aiemminkin, ainoastaan kamppailulajit olen joutunut jättämään pois. Muuten olen päässyt takaisin normaaliin arkeen ja kuntosalillakin käytän jo samoja painoja kuin aiemminkin. Lisäksi autossa matkustaminen sujuu nyt paljon helpommin, pitkätkin matkat pystyy istumaan ilman kipuja, mikä on loistavaa.”

Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.
Kuvassa Jutta Larm

Tekonivelleikkaus antoi Jutta Larmille uuden alun ja kivuttoman elämän

Jutta Larmille tehtiin molempien lonkkien tekonivelleikkaus Coxassa. Jutta toipui leikkauksesta erinomaisesti ja hän on saanut leikkauksella uuden alun sekä kivuttoman elämän.
Pekka Mussalo vaimonsa kanssa Kilimanjaron huipulla.

Takaisin huipulle - tekonivelleikkaus palautti liikunnallisen elämän

Potilaamme Petteri Mussalo kirjoitti meille palautteen kokemuksistaan Coxassa. Saimme luvan julkaista hänen inspiroivan tarinansa - tekonivelleikkauksen jälkeen on mahdollista kiivetä jopa vuorenhuipulle!
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivelleikkaus mahdollisti jälleen kivuttoman liikkumisen

Aktiivinen liikunnanharrastaja Markus, 37, kävi Coxassa tekonivelleikkauksessa ja nyt hän pystyy taas liikkumaan kivuttomasti.
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivel­leikkauksella kohti kivutonta liikkumista

Markus, 37, harrasti aktiivisesti liikuntaa kunnes alaraajojen kivut alkoivat vaivaamaan. Kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Ystävänsä suosittelemana Markus valitsi Coxan hoitopaikakseen.