Skip to content
Coxa LogoAsiakaspalvelu 03 311 715

Leikkauksen jälkeen vuodeosastolla

Onnistunut leikkaustulos vaatii aina myös tehokasta kuntoutusta. Tämä edellyttää sinulta aktiivista ja omatoimista otetta. Coxassa saat kuntoutukseen monipuolista tukea ja ohjeistusta, jotta toipumisesi kotona olisi mahdollisimman mutkatonta.

Leikkauksen jälkeen on sinun vuorosi olla aktiivinen

Vuodeosastolla otat vähitellen itse vastuun omasta kuntoutumisestasi. Tavoitteena on, että mahdollisimman pian voit ruokailla istuen ja kävellä huoneessa. Kaikki toimet ovat kuntoutusta: pukeutuminen, vuoteesta nouseminen, liikeharjoittelu, kävely ja peseytymiset.

Fysioterapeutti varmistaa, että harjoittelet oikein ja opit kävelemään apuvälineiden turvin.

Sairaanhoitaja ohjaa sinua huolehtimaan lääkityksestäsi ja seuraamaan haavasi paranemista.

Leikkauksen jälkeisenä päivänä on lääkärin kierto ja tämä kierto ei tapahdu välttämättä leikanneen lääkärin toimesta. Muina päivinä lääkäri tulee käymään tarvittaessa.

 

aktiivinen kuntoutuja

Kotiutuminen on turvallista, kun

  • Vuoteesta nousu ja paluu vuoteelle onnistuvat itsenäisesti
  • Kävely onnistuu apuvälineen turvin potilashuoneessa (porraskävely, jos kotona portaita)
  • Pukeutuminen ja hygienian hoito onnistuvat
  • Leikkauksen jälkeinen kipu on hoidettavissa kotona käytettävillä kivunhoitomenetelmillä
  • Haavan seuranta ja sidoksen vaihto onnistuvat tarvittessa
  • Tukihenkilö on saatavilla kotiutumisen jälkeen

Voit kotiutua voinnin mukaan joko henkilöautolla läheisten noutamana tai paaritaksilla puoli-istuvassa asennossa. Kotiutuminen voi ajoittua myös ilta-aikaan.

Vierailut vuodeosastolla

Koronatilanteen vuoksi olemme turvallisuussyistä tiukentaneet vierailukäytäntöjämme vuodeosastolla. Lyhyillä hoitojaksoilla vierailijoita ei toistaiseksi sallita lainkaan kotiutumiskyytejä lukuunottamatta.

Normaalia pidemmällä hoitojaksolla olevalla potilaalla voi käydä tilanteen salliessa vieraita kerran päivässä, ja vierailu voi kestää korkeintaan 30 minuuttia. Vieraita voi tulla korkeintaan kaksi yhdellä kertaa ja heidän tulee pitää suu-nenäsuojusta koko vierailunsa ajan. Näistä vierailuista sovitaan etukäteen hoitavan lääkärin kanssa.

Huomioithan, että sinua noutavalla läheisellä ei saa olla hengitystieinfektioon viittaavia oireita. Hakijalla tulee olla suu-nenäsuojus päällä koko vierailun ajan. Tarvittaessa suu-nenäsuojuksen saa henkilökunnalta.