Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Leikkauksen jälkeen kotona

Leikkauksen jälkeen toimintakyky palautuu jo muutamassa viikossa, ja apuvälineistä voidaan luopua asteittain sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Apuvälineitä käytetään yleensä 2-6 viikkoa.

Kipu on normaalia leikkauksen jälkeen, koska leikkauksessa poistetaan luusta vaurioituneet nivelpinnat, ja lihaksia sekä muita pehmytkudoksia käsitellään. Tämä aiheuttaa turvotusta, kuumotusta, paineen tunnetta ja mustelmia leikattuun alaraajaan. Leikkauksen jälkeinen kipu on erilaista kuin ennen leikkausta ja se helpottaa ajan kanssa. Aktiivinen kuntoutuminen ja liikkuminen vaatii säännöllistä kipulääkkeiden käyttöä. Kipu ei saa olla esteenä liikkumiselle ja harjoittelulle. Kipu ja kipulääkkeiden tarve ovat hyvin yksilöllisiä.

Coxan jälkitarkastuspuhelu on yleensä 2-3 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Kotiutusvideo

Soitamme sinulle

Sairaanhoitajamme soittaa sinulle viikon kuluttua leikkauksesta. Voit kysyä hoitajalta, jos jokin leikkaukseen liittyvä asia on jäänyt mietityttämään sinua.

Miten käytän kipulääkitystä?

Ensimmäisten viikkojen aikana kotiutumisesta, on tarpeen ottaa kipulääkkeitä samalla annostuksella kuin sairaalassa ollessa. Sinulle on määrätty säännöllisen kipulääkityksen lisäksi tarvittaessa otettavia kipulääkkeitä, voit käyttää niitä tuntemustesi mukaan. Kotona arki on aktiivisempaa kuin sairaalassa, jolloin kipu ja turvotus voivat lisääntyä liikkumisen myötä. On erittäin tärkeää, ettei kipu hidasta kuntoutumistasi.

Ennen kotiutumistasi saat sairaanhoitajalta ohjauksen lääkkeiden käyttöön kotona ja tarvitsemasi lääkemääräykset. Käytä kipulääkkeitä saamasi ohjeen mukaan, kunnes kävely ja liikeharjoitteet sujuvat kivuttomasti. Lopeta kipulääkitys vähitellen kokeilemalla pienempää annostusta. Kipulääkkeiden tarve on kovin yksilöllistä ja sen vuoksi mitään tiettyä käyttöaikaa ei määritellä.

Vatsansuojalääkitys

Vatsaa suojaavaa lääkitystä käytetään lääkemääräyksen mukaan leikkauksen aiheuttaman elimistön stressitilan ja kipulääkkeiden käytön vuoksi. Vatsansuojalääkitys ehkäisee mahalaukun limakalvon ärsytystä ja vaurioita.

Kuvassa mies ja lääkkeet.
Kuvassa polven haavasidos.

Turvotus ja mustelmat

Turvotus haava-alueella ja koko leikatussa raajassa on normaalia. Turvotuksen laajuus ja kesto vaihtelee yksilöllisesti ja se saattaa kestää useita kuukausia. Alkuvaiheessa turvotusta voi ehkäistä välttämällä pitkää yhtäjaksoista istumista ja seisomista. Kohoasento ja kylmähoito useamman kerran päivässä vähentävät myös turvotusta.

Mustelmia muodostuu usein leikkaushaavan ympäristöön ja myös laajemmalle alueelle, mutta ne häviävät itsestään. Mustelmat saattavat olla kivuliaita ja niiden parantuminen vie usein pitkänkin ajan.

Muista lepo

Rasituksen vastapainoksi on tärkeää levätä useita kertoja päivässä. Liiallinen rasitus voi hidastaa toipumista ja vaikeuttaa nivelen käyttöä lisäten kipua ja turvotusta. Voit levätä myös kylkiasennossa ja käyttää tyynyä polvien välissä parantamaan asentoa. Vältä pitkäaikaista istumista. Jalan pitäminen kohoasennossa ehkäisee turvotusta. Kylmähoito leikkausalueella voi auttaa kivun ja turvotuksen hoidossa.

Kuvassa mies lepää ja lukee kirjaa.

Laskimotukosten ehkäisy

Aktiivinen liikkuminen on paras tapa ehkäistä laskimotukoksia. Leikkauksen jälkeen sinulle määrätään myös tukoksia ehkäisevä lääkitys. Saat opastuksen lääkityksen käyttöön osastolla.

Haavan seuranta

Haava-alueen normaaliin paranemiseen liittyy punoitus ja kuumotus, joka saattaa lisääntyä harjoittelun jälkeen. Lämpötilaero leikkaamattomaan alaraajaan verrattuna
on normaalia vielä useita kuukausia toimenpiteen jälkeen.

  • Pidä haavasidosta viisi vuorokautta. Mikäli haava vuotaa vielä tämän jälkeen, suojaa haava sidoksella kunnes se on kuiva.
  • Vaihda haavasidos aina puhtain, pestyin käsin.
  • Voit peseytyä normaaliin tapaan. Kuivaa leikkausalue puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla.
Kuvassa polven leikkaushaava.

Hakasten poisto

Varaa kotiuduttuasi aika hakasten poistoa varten kotikuntasi terveyskeskuksesta tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Saunaan voit mennä hakasten reikien umpeuduttua, aikaisintaan poiston jälkeisenä päivänä.

Ongelmia?

Ota aina yhteyttä Coxan asiakaspalveluun p. 03 311 715, jos leikkausalueella on ongelmia tai:

  • haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punoitusta tai kuumotusta
  • haavasta tulee märkäistä vuotoa
  • verenvuoto haavasta lisääntyy
  • lämpösi on vuorokauden ajan yli 38°C

Älä aloita haavan paranemisongelmaan liittyvää antibioottilääkitystä ennen kuin Coxan lääkäri arvioi sen tarpeellisuuden.