Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Leikkauksen jälkeen kotona

Kun kotiudut Coxasta suoraan kotiin, olemme sinuun yhteydessä ja varmistamme, että toipuminen ja kuntoutuminen on alkanut suunnitellusti. Yhteydenoton
aikana voit esittää meille kysymyksiä, jos jokin asia on jäänyt mietityttämään. Voit myös olla milloin tahansa yhteydessä Coxan asiakaspalveluun, mikäli sinulla kysyttävää.

Tälle sivustolle on koottu tietoa kuntoutumisen tueksi muun muassa liikunnasta, kipulääkkeistä, turvotuksesta ja mustelmista. Lisätietoja saat katsomalla alla olevan kotiutusvideon sekä fysioterapeutin ohjausvideon (linkki). 

Kotiutusvideo

Olemme sinuun yhteydessä

Olemme sinuun yhteydessä viikon kuluttua leikkauksesta. Voit kysyä hoitajalta, jos jokin leikkaukseen liittyvä asia on jäänyt mietityttämään sinua. Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme p. 03 311 715.

Liikunta ja lepo

Leikkauksen jälkeen toimintakyky palautuu muutamassa viikossa. Apuvälineistä voidaan luopua asteittain sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Apuvälineitä käytetään yleensä 2-6 viikkoa.

Aktiivinen ja omatoiminen liikuntaharjoittelu on tärkeää hyvän kuntoutumistuloksen saavuttamiseksi. Aloita harjoittelu aina maltillisesti, jotta kehosi tottuu rasitukseen. Lisää liikunnan tehoa vähitellen. Tutustu liikuntaohjeisiin tästä.

Rasituksen vastapainoksi on tärkeää levätä useita kertoja päivässä. Liiallinen rasitus voi hidastaa toipumista ja vaikeuttaa nivelen käyttöä. Vältä pitkäaikaista istumista. Jalan pitäminen kohoasennossa ehkäisee turvotusta. Kylmähoito leikkausalueella voi auttaa kivun ja turvotuksen hoidossa.

Saat lisätietoja liikunnasta ja levosta katsomalla fysioterapeutin ohjausvideon (linkki).

Kuvassa mies kuntoilee käsipainoilla
Kuvassa mies ja lääkkeet.

Kipu ja kipulääkitys

Tekonivelleikkauksen jälkeen kipu on normaalia. Leikkaus aiheuttaa turvotusta, kuumotusta, paineen tunnetta ja mustelmia leikattuun alaraajaan. Kivun lievityksestä huolimatta tekonivelleikkauksen jälkeinen kipu voi olla yllättävän kovaa, erityisesti ensimmäisen parin kuukauden aikana. Leikkauksen jälkeinen kipu on erilaista kuin ennen leikkausta ja se helpottuu vähitellen.

Kipu ja kipulääkkeiden tarve ovat hyvin yksilöllisiä. Käytä kipulääkkeitä leikkauksen jälkeen säännöllisesti ja osastolta saamiesi ohjeiden mukaan.

Aktiivinen kuntoutuminen ja liikkuminen vaatii säännöllistä kipulääkkeiden käyttöä. Kipu ei saa olla esteenä liikkumiselle ja harjoittelulle.  Kotona arki on aktiivisempaa kuin sairaalassa, jolloin kipu ja turvotus voivat lisääntyä liikkumisen myötä. Kuntoutumisen edetessä ja kivun helpottaessa ensin vähennetään ja lopetetaan mahdolliset keskushermoston kautta vaikuttavat kipulääkkeet. Sen jälkeen tulehduskipulääkkeet ja viimeisenä parasetamolivalmiste. Käytä kipulääkkeitä kunnes kävely ja liikeharjoitteet sujuvat kohtalaisen kivuttomasti.

Vatsansuojalääkitys

Vatsaa suojaavaa lääkitystä käytetään lääkemääräyksen mukaan leikkauksen aiheuttaman elimistön stressitilan ja kipulääkkeiden käytön vuoksi. Vatsansuojalääkitys ehkäisee mahalaukun limakalvon ärsytystä ja vaurioita.

Laskimotukosten ehkäisy

Aktiivinen liikkuminen on paras tapa ehkäistä laskimotukoksia. Leikkauksen jälkeen sinulle määrätään myös tukoksia ehkäisevä lääkitys. Saat opastuksen lääkityksen käyttöön osastolla.

Kuvassa polven haavasidos.

Turvotus ja mustelmat

Turvotus haava-alueella ja koko leikatussa raajassa on normaalia. Turvotuksen laajuus ja kesto vaihtelee yksilöllisesti ja se saattaa kestää useita kuukausia. Alkuvaiheessa turvotusta voi ehkäistä välttämällä pitkää yhtäjaksoista istumista ja seisomista. Kohoasento ja kylmähoito useamman kerran päivässä vähentävät myös turvotusta.

Mustelmia muodostuu usein leikkaushaavan ympäristöön ja myös laajemmalle alueelle, mutta ne häviävät itsestään. Mustelmat saattavat olla kivuliaita ja niiden parantuminen vie usein pitkänkin ajan.

Haavan seuranta

Haava-alueen normaaliin paranemiseen liittyy punoitus ja kuumotus, joka saattaa lisääntyä harjoittelun jälkeen. Lämpötilaero leikkaamattomaan alaraajaan verrattuna
on normaalia vielä useita kuukausia toimenpiteen jälkeen.

  • Pidä haavasidosta viisi vuorokautta. Mikäli haava vuotaa vielä tämän jälkeen, suojaa haava sidoksella kunnes se on kuiva.
  • Vaihda haavasidos aina puhtain, pestyin käsin.
  • Voit peseytyä normaaliin tapaan. Kuivaa leikkausalue puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla.
Kuvassa polven leikkaushaava.

Hakasten poisto

Varaa kotiuduttuasi aika hakasten poistoa varten kotikuntasi terveyskeskuksesta tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Saunaan voit mennä hakasten reikien umpeuduttua, aikaisintaan poiston jälkeisenä päivänä.

Ongelmia?

Ota aina yhteyttä Coxan asiakaspalveluun p. 03 311 715, jos leikkausalueella on ongelmia tai:

  • haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punoitusta tai kuumotusta
  • haavasta tulee märkäistä vuotoa
  • verenvuoto haavasta lisääntyy
  • lämpösi on vuorokauden ajan yli 38°C

Älä aloita haavan paranemisongelmaan liittyvää antibioottilääkitystä ennen kuin Coxan lääkäri arvioi sen tarpeellisuuden.

Suosittelemme fysioterapeutin ohjauskäyntiä 4-6 viikkoa leikkauksen jälkeen kotipaikkakuntasi terveyskeskuksessa, työterveydessä tai yksityisellä vastaanotolla. Fysioterapeutin käynnillä saat ohjausta ja lisäohjeita kuntoutumisesi tueksi.

Coxan jälkitarkastuspuhelu on yleensä 2-3 kuukautta leikkauksen jälkeen.