Kuntoutuminen kotona

Kuntoutuminen tekonivelleikkauksesta alkaa jo leikkauspäivänä vuodeosastolla voinnin mukaan. Leikkauksen jälkeen toimintakyky palautuu jo muutamassa viikossa, ja apuvälineistä voidaan luopua asteittain sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Apuvälineitä käytetään yleensä 2-6 viikkoa.

Kipu on normaalia leikkauksen jälkeen, koska leikkauksessa poistetaan luusta vaurioituneet nivelpinnat, ja lihaksia sekä muita pehmytkudoksia käsitellään. Tämä aiheuttaa turvotusta, kuumotusta, paineen tunnetta ja mustelmia leikattuun alaraajaan. Leikkauksen jälkeinen kipu on erilaista kuin ennen leikkausta ja se helpottaa ajan kanssa. Aktiivinen kuntoutuminen ja liikkuminen vaatii säännöllistä kipulääkkeiden käyttöä. Kipu ei saa olla esteenä liikkumiselle ja harjoittelulle. Kipu ja kipulääkkeiden tarve ovat hyvin yksilöllisiä.

Coxan jälkitarkastus järjestetään 2-3 kuukautta leikkauksen jälkeen. Saat postitse kutsun Coxan poliklinikalle.

Ohjeet leikkauksen jälkeen

Miten käytän kipulääkitystä?

On erittäin tärkeää, ettei kipu hidasta kuntoutumistasiEnsimmäisten viikkojen aikana kotiutumisesta, on tarpeen ottaa kipulääkkeitä samalla annostuksella kuin sairaalassa ollessa. Sinulle on määrätty säännöllisen kipulääkityksen lisäksi tarvittaessa otettavia kipulääkkeitä, voit käyttää niitä tuntemustesi mukaan. Kotona arki on aktiivisempaa kuin sairaalassa, jolloin kipu ja turvotus voivat lisääntyä liikkumisen myötä. On erittäin tärkeää, ettei kipu hidasta kuntoutumistasi.

Ennen kotiutumistasi saat sairaanhoitajalta ohjauksen lääkkeiden käyttöön kotona ja tarvitsemasi lääkemääräykset. Käytä kipulääkkeitä saamasi ohjeen mukaan, kunnes kävely ja liikeharjoitteet sujuvat kivuttomasti. Lopeta kipulääkitys vähitellen kokeilemalla pienempää annostusta. Kipulääkkeiden tarve on kovin yksilöllistä ja sen vuoksi mitään tiettyä käyttöaikaa ei määritellä.

Turvotus ja mustelmat

Turvotus haava-alueella ja koko leikatussa raajassa on normaalia. Turvotuksen laajuus ja kesto vaihtelee yksilöllisesti ja se saattaa kestää useita kuukausia. Alkuvaiheessa turvotusta voi ehkäistä välttämällä pitkää yhtäjaksoista istumista ja seisomista. Kohoasento ja kylmähoito useamman kerran päivässä vähentävät myös turvotusta.

Mustelmia muodostuu usein leikkaushaavan ympäristöön ja myös laajemmalle alueelle, mutta ne häviävät itsestään. Mustelmat saattavat olla kivuliaita ja niiden parantuminen
vie usein pitkänkin ajan.

Liikkuminen ja lepo

Tekonivelleikkauksen jälkeen saat kävellä normaalisti. Aluksi käytät kyynärsauvoja tai rollaattoria kävelyn apuvälineenä. Saat kuormittaa leikattua jalkaa täydellä painolla. Voit luopua kyynärsauvoista, yksi kerrallaan, kun kävely sujuu hallitusti ja ontumatta. Liiallisen rasituksen välttämiseksi on aluksi parempi kävellä lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä, alkuun vaikka sisätiloissa. Pidennä kävelymatkaa kivun salliessa.

Liukkaalla on hyvä käyttää kengissä liukuestenastoja ja kyynärsauvoissa jääpiikkejä. Jatkossa kuntokävelysauvat auttavat saavuttamaan hyvän kävelyrytmin ja -tasapainon.

Rasituksen vastapainoksi on tärkeää levätä useita kertoja päivässä. Liiallinen rasitus voi hidastaa toipumista ja vaikeuttaa nivelen käyttöä lisäten kipua ja turvotusta. Voit levätä myös kylkiasennossa ja käyttää tyynyä polvien välissä parantamaan asentoa. Vältä pitkäaikaista istumista. Jalan pitäminen kohoasennossa ehkäisee turvotusta. Kylmähoito leikkausalueella voi auttaa kivun ja turvotuksen hoidossa.

Hyödynnä OmaCoxan ilmaiset harjoitusohjelmat kotona kuntoutumiseen

Kävelyllä metsässä

 

Haavan seuranta

Haava-alueen normaaliin paranemiseen liittyy punoitus ja kuumotus, joka saattaa lisääntyä harjoittelun jälkeen. Lämpötilaero leikkaamattomaan alaraajaan verrattuna
on normaalia vielä useita kuukausia toimenpiteen jälkeen.

  • Pidä haavasidosta viisi vuorokautta. Mikäli haava vuotaa vielä tämän jälkeen, suojaa haava sidoksella kunnes se on kuiva.
  • Vaihda haavasidos aina puhtain, pestyin käsin.
  • Voit peseytyä normaaliin tapaan. Kuivaa leikkausalue puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla.

Hakasten poisto

Varaa kotiuduttuasi aika hakasten poistoa varten kotikuntasi terveyskeskuksesta tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Saunaan voit mennä hakasten reikien umpeuduttua,
aikaisintaan poiston jälkeisenä päivänä.

Vatsansuojalääkitys

Vatsaa suojaavaa lääkitystä käytetään lääkemääräyksen mukaan leikkauksen aiheuttaman elimistön stressitilan ja kipulääkkeiden käytön vuoksi. Vatsansuojalääkitys
ehkäisee mahalaukun limakalvon ärsytystä ja vaurioita.

Laskimotukosten ehkäisy

Aktiivinen liikkuminen on paras tapa ehkäistä laskimotukoksia. Leikkauksen jälkeen sinulle määrätään myös tukoksia ehkäisevä lääkitys. Saat opastuksen lääkityksen
käyttöön osastolla.

Soitamme sinulle

Sairaanhoitajamme soittaa sinulle viikon kuluttua leikkauksesta. Voit kysyä hoitajalta, jos jokin leikkaukseen liittyvä asia on jäänyt mietityttämään sinua.

Ongelmia?

Ota aina yhteyttä Coxan vuodeosastolle p. 03 3117 8040, jos leikkausalueella on ongelmia tai:

  • haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punoitusta tai kuumotusta
  • haavasta tulee märkäistä vuotoa
  • verenvuoto haavasta lisääntyy
  • lämpösi on vuorokauden ajan yli 38°C
  • Älä aloita haavan paranemisongelmaan liittyvää antibioottilääkitystä ennen kuin Coxan lääkäri arvioi sen tarpeellisuuden.