Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Tekonivel­leikkauksella kohti kivutonta liikkumista

28.1.2022

Osa 1/2

Markus Ikonen, 37, harrasti aktiivisesti erilaista liikuntaa kunnes alaraajojen kivut alkoivat vaivaamaan. Kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Ystävänsä suosittelemana Markus valitsi tekonivelsairaala Coxan hoitopaikakseen.

Liikunta on aina ollut osa Markuksen arkea. Liikkuessa Markuksen alaraajoissa alkoi esiintyä vähitellen voimistuvaa kipua. Markus tiesi jo etukäteen ennen pyörälenkkiä tai kuntosalilla käyntiä, että treenin jälkeen alaraajat olisivat taas kipeänä. Vähitellen aiemmin aktiivinen mies jätti kivun takia liikuntakertoja väliin. Markus päätti hakeutua lääkärin vastaanotolle. ”Ensin luulin, että kivut johtuisivat selästä, sillä sitä on tutkittu vuosia ja minulta on myös leikattu selästä pullistuma. Tällä kertaa kipujen aiheuttaja ei kuitenkaan löytynyt selästä. Aluksi lääkärissä epäiltiin hermopinnettä pakarassa, mutta sitten ongelma paikallistettiin lonkkiin. Kävi ilmi, että kipujen syynä on nivelrikko molemmissa lonkissa.

Hoitopaikaksi valikoitui Coxa

Tekonivelleikkauksella hoidetaan pitkälle edennyttä nivelrikkoa. Markus hyödynsi vapaan hoitopaikan valintaa ja valitsi leikkauspaikakseen tekonivelsairaala Coxan. Vapaan hoitopaikan valinnan mukaan potilaalla on oikeus valita missä julkisesta sairaalasta hän saa kiireettömän erikoissairaanhoidon palvelunsa.
Vapaan hoitopaikan valinnan perusteella hoito Coxassa maksaa saman verran kuin oman kotikunnan lähisairaalassa. Coxan hoitoon pääsee kaikkialta Suomesta, joko laillistetun lääkärin lähetteellä tai iltavastaanoton kautta. ”Ystäväni oli ollut Coxassa hoidettavana ja kertoi paikan olevan paras mitä Suomesta löytyy. Ensimmäisellä käynnillä kysyin
ortopediltä montako lonkkaa hän on leikannut ja kyllä se osaamisen määrä sekä laatu vahvistivat päätöksen
Coxasta,” Markus perustelee.

Tekonivelleikkaus jännitti

Vaikka Markus oli ollut kirurgin opertoitavana aiemminkin, silti tekonivelleikkaus jännitti. ”Jännitin tekonivelleikkausta todella paljon. Vaikka olen ollut aiemminkin leikattavana, tekonivelleikkaus oli suurin minulle tehty toimenpide.” Markus saapui Tampereelle jo leikkausta edeltävänä päivänä ja oli yötä viereisessä potilashotellissa. ”Aamulla pääsin potilashotellilta kätevästi Coxaan. Aluksi jännitti ja pelotti hirveästi, mutta osaava henkilökunta sai aikaan tunteen siitä, että olen hyvissä käsissä.” Leikkaus sujui hyvin ja Markus pääsi toipumaan vuodeosastolle. Kuntoutuminen aloitettiin osastolla fysioterapeutin toimesta ja muutaman yön jälkeen Markus pääsi jo lähtemään kotiin.

Kuntoutuminen vaatii työtä ja kärsivällisyyttä

Kotiutuminen sujui hyvin, sillä Markus oli varautunut toipumisaikaan huolellisesti mm. hankkimalla tarvittavat apuvälineet ja tekemällä ruokaa valmiiksi pakkaseen. Markus on noudattanut fysioterapeutilta
saamiaan kuntoutusohjeita kärsivällisesti. ”Välillä olisi tehnyt mieli tehdä vaativampia liikkeitä, mutta
kuntoutumisessa täytyy muistaa olla kärsivällinen. Muutaman kerran olen ottanut yhteyttä Coxaan ja olen aina
saanut todella hyvää palvelua. Coxassa ei jätetä leikkauksen jälkeen yksin, vaan sieltä saa tukea ja apua aina kun sitä
tarvitsee. Koen, että Coxassa ollaan oikeasti oltu kiinnostuneita minusta potilaana ja asiat on hoidettu taidokkaasti alusta loppuun asti.

Seuraavassa artikkelissa kerromme millainen Markuksen toimintakyky ja elämänlaatu on paranemisen jälkeen. Lue jatko-osa tästä linkistä.

Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.
Kuvassa Jutta Larm

Tekonivelleikkaus antoi Jutta Larmille uuden alun ja kivuttoman elämän

Jutta Larmille tehtiin molempien lonkkien tekonivelleikkaus Coxassa. Jutta toipui leikkauksesta erinomaisesti ja hän on saanut leikkauksella uuden alun sekä kivuttoman elämän.
Pekka Mussalo vaimonsa kanssa Kilimanjaron huipulla.

Takaisin huipulle - tekonivelleikkaus palautti liikunnallisen elämän

Potilaamme Petteri Mussalo kirjoitti meille palautteen kokemuksistaan Coxassa. Saimme luvan julkaista hänen inspiroivan tarinansa - tekonivelleikkauksen jälkeen on mahdollista kiivetä jopa vuorenhuipulle!
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivelleikkaus mahdollisti jälleen kivuttoman liikkumisen

Aktiivinen liikunnanharrastaja Markus, 37, kävi Coxassa tekonivelleikkauksessa ja nyt hän pystyy taas liikkumaan kivuttomasti.
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivel­leikkauksella kohti kivutonta liikkumista

Markus, 37, harrasti aktiivisesti liikuntaa kunnes alaraajojen kivut alkoivat vaivaamaan. Kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Ystävänsä suosittelemana Markus valitsi Coxan hoitopaikakseen.