Usein kysytyt kysymykset

 • Ennen saapumista Coxaan
 • Miten hoidan kipuani ennen leikkausta?

  Kipulääkkeet ja kylmähoito auttavat selviytymään kivuista. Päivittäisten toimien ja liikkumisen helpottamiseksi kannattaa hankkia tarvittavia apuvälineitä esim. kyynärsauvat, korotetut istuimet, tarttumapihdit. Apuvälineitä voi lainata oman kunnan terveyskeskuksesta.

 • Minkälainen liikunta olisi hyväksi?

  Kaikenlaisten arkiaskareiden suorittaminen vilkastuttaa verenkiertoa ja pitää lihaskuntoa yllä. Hyötyliikunta, kuten puutarhanhoito, nurmikonleikkuu, lumenluonti, marjastus ja sienestys ovat erinomaisia liikuntamuotoja. Sopivia liikunta lajeja nivelrikkopotilaalle ovat esim. kävely, uinti ja pyöräily.

 • Millainen tekonivel minulle laitetaan?

  Tekonivel valitaan aina yksilöllisesti. Teille sopivasta vaihtoehdosta keskustelette lääkärin kanssa leikkauksen suunnittelukäynnillä.

 • Leikkauksen jälkeen
 • Miten hoidan leikkaushaavaa kotona?

  Leikkaushaavaa ei tarvitse erikseen hoitaa. Turhaa haavan koskettelua kannattaa välttää. Voitte peseytyä normaaliin tapaan. Suojatkaa haava viiden vuorokauden ajan leikkauksesta. Mikäli haava vuotaa vielä viiden vuorokauden jälkeen, suojatkaa haava kunnes se on kuiva. Haavasidos vaihdetaan puhtain käsin. Saunaan voitte mennä hakasten poiston jälkeisenä päivänä. Suihkun jälkeen haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla.

  Ottakaa yhteyttä COXAN VUODEOSASTOLLE p. (03) 3117 8040, jos haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punoitusta tai kuumotusta / haavasta tulee märkäistä vuotoa / verenvuoto haavasta lisääntyy / lämpönne on yli vuorokauden ajan yli 38 °C.

 • Pitääkö matalasta hemoglobiiniarvosta olla huolissaan?

  Tekonivelleikkauksen jälkeen hemoglobiiniarvon laskeminen on normaalia ja arvo kohoaa vähitellen monipuolisen ravinnon avulla. Sinulle alhainen hemoglobiiniarvo voi aiheuttaa huimausta ja väsymystä. Halutessasi voit käyttää sinulle sopivaa rautavalmistetta.

 • Reiteeni ilmestyi kotona mustelmia, miten toimin?

  Laskimotukosten ehkäisylääkitys voi altistaa laajoillekin mustelmille, joita voi ilmaantua esimerkiksi polven taakse, reiteen ja jalkaterään. Mustelmat voivat olla kivuliaitakin, mutta häviävät itsestään ajan myötä.

 • Onko tekonivelleikkaus este sukupuolielämälle?

  Leikkaus ei ole este sukupuolielämän jatkumiselle. Haava-alueen hankautumista on vältettävä haavan parantumisen ajan. Lonkkaleikkauksen jälkeen on huomioitava mahdolliset liikerajoitukset.

 • Milloin voin palata työelämään?

  Työhön paluusta keskustellaan leikkaavan lääkärin kanssa ennen leikkausta. Sairaslomatodistukset saat osastolta kotiutuessa. Tekonivelleikkaus ei ole este työelämään paluulle. Tavallisesti sairausloman pituus on 2–3 kk työn luonteesta riippuen. Kolmen kuukauden jälkeen sairausloman jatkon määrittelee työterveyshuolto tai oma hoitava lääkäri terveyskeskuksessa.

 • Voinko käyttää mobiililaitteita Coxassa ollessa?

  Mobiililaitteita voi käyttää varsin vapaasti poliklinikalla ja vuodeosastolla. Turvaetäisyys hoitolaitteisiin on käsivarren mitta, myös mobiililaitetta ladatessa. Coxassa sinun ja läheistesi käytössä on langaton vierailijaverkko Tays_Wifi. Verkkosivua avatessa aukeaa käyttöehtosivu, jonka hyväksymisen jälkeen verkko on vapaasti käytettävissäsi.

 • Miksi jalkani tuntuvat eripituisilta?

  Lonkkaleikkausta edeltävässä suunnittelussa raajojen pituuseroa pyritään tasaamaan. Nivelen tukevuuden maksimoimiseksi leikatun alaraajan pituus voi hieman muuttua. Jälkitarkastuksen
  yhteydessä arvioidaan lopullinen pituusero. Yleensä alle 1cm pituuseroihin ei tarvitse puuttua. Polven tekonivelleikkauksessa alaraajan pituuteen ei voida merkittävästi
  vaikuttaa.

 • Miksi leikkausalue on tunnoton?

  Tunto palaa leikkausalueelle vähitellen, mutta pieniä tunnottomia alueita saattaa jäädä arven ympäristöön pysyvästikin.

 • Kuinka voin huolehtia vatsan hyvinvoinnista?

  Kipulääkkeiden käyttö saattaa aiheuttaa ummetusta. Aktiivinen liikkuminen, kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä veden juonti edistävät vatsan toimintaa. Voit käyttää tarvittaessa apteekista saatavia vatsaa pehmentäviä lääkkeitä.

 • Minulla on ollut leikkauksen jälkeen pahoinvointia – mistä se johtuu?

  Pahoinvointi voi aiheutua kipulääkityksestä. Myös vatsan toimimattomuus aiheuttaa huonovointisuutta. Vatsan toiminnasta huolehtiminen, kipulääkityksen vähentäminen kiputilanteen salliessa ja tarvittaessa pahoinvointilääkkeiden käyttö helpottavat oloasi.

 • Saako leikkausaluetta rasvata?

  Pari päivää hakasten poiston jälkeen leikkausalueen ihoa ja arpea voi rasvata perusvoiteilla.

 • Voinko autoilla?

  Voit matkustaa autossa normaalisti. Autolla voit ajaa kun alaraajan hallinta on riittävää ja kykenet liikuttamaan alaraajaasi myös äkkinäisissä tilanteissa. Autolla ajoon on hyvä totutella ensin lyhyemmillä matkoilla.

 • Miten liikun?

  Toipilasaikana sinun tulee kävellä, harjoittaa leikattua niveltä ja palata vähitellen normaaliin arkeen. Kävelyn lisäksi voit heti ajaa kuntopyörää kevyellä vastuksella. Voit vähitellen ajaa myös polkupyörää. Vesivoimistelun ja -juoksun sekä uinnin voit aloittaa haavan parannuttua.

  Sopivaa liikuntaa sinulle ovat myös tanssi, hiihto, ryhmäliikunta, voimistelu ja kuntosaliharjoittelu. Fyysisesti raskaiden harrastusten jatkamisesta voit keskustella jälkitarkastuksessa. Iskumainen kuormitus, kuten juoksu ja hypyt saattavat lyhentää tekonivelen käyttöikää. Hyvä lihaskunto edesauttaa tekonivelen toimintaa.

 • Miten voin välttyä tekonivelinfektiolta?

  Perusterveydestä huolehtiminen, tulehdusten ennaltaehkäisy ja huolellinen hoito ovat jatkossakin tärkeitä. Tulehdukset voivat levitä verenkierron välityksellä tekoniveleen. Pitkittyneiden iho-ongelmien hoidattaminen sekä hampaiden ja suun terveydestä huolehtiminen on suositeltavaa tekonivelleikkauksen jälkeen.

  Mikäli sinulle suunnitellaan hammastoimenpiteitä, polikliinisia tähystys- tai muita toimenpiteitä, sinun on hyvä kertoa hoitavalle lääkärille tekonivelestä.

 • Voinko käydä infrapunasaunassa?

  Infrapunasaunassa voi käydä haavan parannuttua omat tuntemukset huomioiden. Infrapunasäteet eivät ulotu kudoksissa niin syvälle, että sille olisi estettä tekonivelleikkauksen jälkeen.