Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Ohjeita liikuntaan

Harjoitusohjelmien tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivelleikkauksen jälkeen. Aktiivinen omatoiminen liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoittelu on tärkeää hyvän kuntoutumistuloksen saavuttamiseksi. Aloita harjoittelu aina maltillisesti, jotta kehosi tottuu rasitukseen vähitellen ja opit hyvän suoritustekniikan. Lisää liikunnan tehoa vähitellen.

Kuvassa kyynärsauvakävely.

Liikkuminen ja lepo

Tekonivelleikkauksen jälkeen saat kävellä normaalisti. Aluksi käytät kyynärsauvoja tai rollaattoria kävelyn apuvälineenä. Saat kuormittaa leikattua jalkaa täydellä painolla. Voit luopua kyynärsauvoista, yksi kerrallaan, kun kävely sujuu hallitusti ja ontumatta. Liiallisen rasituksen välttämiseksi on aluksi parempi kävellä lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä, alkuun vaikka sisätiloissa. Pidennä kävelymatkaa kivun salliessa.

Liukkaalla on hyvä käyttää kengissä liukuestenastoja ja kyynärsauvoissa jääpiikkejä. Jatkossa kuntokävelysauvat auttavat saavuttamaan hyvän kävelyrytmin ja -tasapainon.

Rasituksen vastapainoksi on tärkeää levätä useita kertoja päivässä. Liiallinen rasitus voi hidastaa toipumista ja vaikeuttaa nivelen käyttöä lisäten kipua ja turvotusta. Voit levätä myös kylkiasennossa ja käyttää tyynyä polvien välissä parantamaan asentoa. Vältä pitkäaikaista istumista. Jalan pitäminen kohoasennossa ehkäisee turvotusta. Kylmähoito leikkausalueella voi auttaa kivun ja turvotuksen hoidossa.

Kyynärsauvoilla kävely

Harjoittele kyynärsauvoilla kävelyä jo ennen leikkausta. Videoilta näet tekniikan eri tilanteisiin.

Tasatahtinen
Vuorotahtinen
Portaat ylös
Portaat alas

Kuvassa kyynärsauvakävely portaat alas