Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Leikkauspäätös ja hoitosuunnitelma

Ennen leikkausta määritellään leikkaustarve, ohjeistetaan ja tuetaan valmistautumista sekä lopulta varmistetaan, että leikkauksesi voidaan toteuttaa suunnitelmien mukaisesti.

Katso video lonkan nivelrikosta ja tekonivelleikkauksesta

Katso video polven nivelrikosta ja tekonivelleikkauksesta

Hoidontarpeen arviokäynti Coxassa

Kun lähetteesi on saapunut Coxaan, me kutsumme sinut kirjeitse leikkaustarpeen arviokäynnille. Käynnillä tehdään leikkauspäätös ja yksilöllinen hoitosuunnitelma. Saat samalla ohjeistusta leikkaukseen valmistautumisesta.

Hoidonsuunnittelua varten tarvitsemme esitiedot terveydentilastasi. Voit täyttää kyselyn kätevästi sähköisesti omatays.fi -palvelun kautta. Palveluun kirjaudutaan vahvasti tunnistautuen. Sähköiset esitiedot voi täyttää sekä tietokoneen selaimella, että mobiililaitteilla. Sähköinen esitietolomake lisätään automaattisesti kaikkiin uusiin ajanvarauksiin ja siitä löytyy tieto ajanvarauskirjeestä. Esitiedot on edelleen mahdollista antaa myös paperilomakkeella, mikä postitetaan Coxaan.

Katso tämä video ennen leikkaustarpeen arviokäyntiä Coxassa, jotta voit esittää tarkentavat kysymyksesi käynnillä hoitajalle ja kirurgille.

Kuvassa potilas selaa papereita.
Kuvassa lääkäri ja potilas.

Leikkaustarve arvioidaan yhdessä lääkärin kanssa

Ortopedin vastaanotolla tehdään leikkaustarpeen arvio, käydään läpi leikkaukseen liittyvät riskit, toipuminen leikkauksesta ja tekonivelen valinta.

Katso tästä anestesialääkärin info (video)

Hyvä lopputulos on yhteistyötä. Coxan leikkaustiimi on sitoutunut tekemään parhaansa, jotta saat hyvin toimivan tekonivelen. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi sinulta edellytetään kivusta huolimatta varhaista liikkeelle lähtöä ja ahkeraa harjoittelua saamiesi ohjeiden mukaan.

Tekonivelleikkaukseen liittyy riskejä

Tekonivelleikkaus Coxassa on varsin turvallinen toimenpide, johon liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Hyvällä hoidonsuunnittelulla, leikkaustekniikalla ja ennaltaehkäisevällä lääkityksellä näitä voidaan merkittävästi ehkäistä.

Kaikkiin leikkaustoimenpiteisiin sisältyy kuitenkin riskejä:

  • Vakavien ja uusintaleikkaukseen johtavien komplikaatioiden riski on alle 2%. Näihin kuuluvat haava- ja tekonivelinfektiot, leikkauksen jälkeiset laskimotukokset, luunmurtumat ja nivelen sijoiltaanmenot.
  • Kirurgisen toimenpiteen riskit ja perussairauksien paheneminen
  • Tekonivelinfektio. Ilmaantuvuus on vuoden kuluessa toimenpiteestä Coxassa leikatuilla 0,5% (yleisesti hyväksyttävä taso on alle 2%)
  • Tekonivelen mekaaninen ongelma. Todennäköisyys, että nivelen kanssa ei tule mekaanista ongelmaa on ensimmäisten 10 vuoden aikana yli 95%.
Kuvassa leikkaussalihenkilö.
Kuvassa sairaanhoitaja.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Leikkaussuunnitelman lisäksi leikkaustarpeen arviokäynnillä tehtävää yksilöllistä hoitosuunnitelmaa varten tarvitsemme laajasti tietoa terveydestäsi, mahdollisista perussairauksista, käyttämistäsi lääkkeistä ja luontaistuotteista sekä esimerkiksi tukiverkostostasi leikkauksen jälkeen. Nämä tiedot annetaan sähköisesti omatays.fi -palvelun kautta.

Tekonivelleikkauksen jälkeen on mahdollista kotiutua jo leikkauspäivänä. Kotiutumista leikkauspäivänä voidaan suunnitella, jos terveydentilasi on hyvä ja suunniteltu leikkaus on siihen soveltuva. Soveltuvuus päiväkirurgiseen tekonivelleikkaukseen arvioidaan aina yksilöllisesti. Lisätietoja voit tiedustella leikkaustarpeen arviokäynnillä tai asiakaspalvelustamme.

Tekonivelen valinta

Jokainen tekonivelleikkaus valmistellaan huolellisesti. Ortopedi suunnittelee leikkauksen mittaesineen kanssa otettujen röntgenkuvien perusteella tietokoneavusteisesti ja jokaiseen leikkaukseen valitaan juuri potilaan tarpeeseen soveltuva tekonivelmalli.

Oman tutkimustoimintamme ansiosta Tekonivelsairaala Coxalla on tarkka ja ajantasainen tieto markkinoilla olevista tekonivelistä. Käytämme tekonivelleikkauksissa malleja, jotka ovat osoittautuneet tutkimuksissamme parhaiksi vaihtoehdoiksi potilaillemme. Coxalle tekoniveliä toimittavat ZimmerBiomet ja DePuySynthes.

Tekonivelet eli implantit on valmistettu kovamuoveista, kobolttikromista, teräksestä, titaanista ja keraameista. Tekonivel voidaan kiinnittää luuhun ns. luusementillä tai se voi olla sementitön, jolloin luu kasvaa kiinni implantin pintaan.

Tekonivelleikkauksessa voidaan tarvita myös luunsiirteitä, levyjä ja ruuveja.

Kuvassa lääkäri tutkii röntgenkuvia

Lue lisää tekonivelistä:

CoxaPro on avoin tietopankki tekonivelleikkauksia koskevista tutkimuksista.

CoxaPron Clinical Library sisältää alan merkittäviä tutkimusjulkaisuja myös eri tekonivelmalleista.