Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Leikkauspäätös ja hoitosuunnitelma

Ennen leikkausta määritellään leikkaustarve, ohjeistetaan ja tuetaan valmistautumista sekä lopulta varmistetaan, että leikkauksesi voidaan toteuttaa suunnitelmien mukaisesti.

Hoidon tarpeen arviokäynti Coxassa

Kun lähetteesi on saapunut Coxaan, me kutsumme sinut kirjeitse hoidon tarpeen arviokäynnille. Käynnillä tehdään leikkauspäätös ja yksilöllinen hoitosuunnitelma. Saat samalla ohjeistusta leikkaukseen valmistautumisesta.

Hoidon tarpeen arviokäynnillä tapaat myös sairaanhoitajan, joka antaa ohjeistuksen leikkaukseen valmistautumisesta.

Käynnin yhteydessä tehdään leikkauspäätös ja yksilöllinen hoitosuunnitelma. Saat samalla ohjeistusta leikkaukseen valmistautumisesta. Katso tämä video ennen hoidon tarpeen arviokäyntiä Coxassa, jotta voit esittää tarkentavat kysymyksesi käynnillä hoitajalle ja kirurgille.

Leikkaustarve arvioidaan yhdessä lääkärin kanssa

Ortopedin vastaanotolla tehdään hoidon tarpeen arvio, käydään läpi leikkaukseen liittyvät riskit, toipuminen leikkauksesta ja tekonivelen valinta.

Katso tästä anestesialääkärin info (video)

Hyvä lopputulos on yhteistyötä. Coxan leikkaustiimi on sitoutunut tekemään parhaansa, jotta saat hyvin toimivan tekonivelen. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi sinulta edellytetään kivusta huolimatta varhaista liikkeelle lähtöä ja ahkeraa harjoittelua saamiesi ohjeiden mukaan.

Tekonivelleikkaukseen liittyy riskejä

Tekonivelleikkaus Coxassa on varsin turvallinen toimenpide, johon liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Hyvällä hoidonsuunnittelulla, leikkaustekniikalla ja ennaltaehkäisevällä lääkityksellä näitä voidaan merkittävästi ehkäistä.

Kaikkiin leikkaustoimenpiteisiin sisältyy kuitenkin riskejä:

  • Vakavien ja uusintaleikkaukseen johtavien komplikaatioiden riski on alle 2%. Näihin kuuluvat haava- ja tekonivelinfektiot, leikkauksen jälkeiset laskimotukokset, luunmurtumat ja nivelen sijoiltaanmenot.
  • Kirurgisen toimenpiteen riskit ja perussairauksien paheneminen
  • Tekonivelinfektio. Ilmaantuvuus on vuoden kuluessa toimenpiteestä Coxassa leikatuilla 0,5% (yleisesti hyväksyttävä taso on alle 2%)
  • Tekonivelen mekaaninen ongelma. Todennäköisyys, että nivelen kanssa ei tule mekaanista ongelmaa on ensimmäisten 10 vuoden aikana yli 95%.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma

Leikkaussuunnitelman lisäksi leikkaustarpeen arviokäynnillä tehtävää yksilöllistä hoitosuunnitelmaa varten tarvitsemme laajasti tietoa terveydestäsi, mahdollisista perussairauksista, käyttämistäsi lääkkeistä ja luontaistuotteista sekä esimerkiksi tukiverkostostasi leikkauksen jälkeen.

Kotiutussuunnitelmaan hoitaja kirjaa käynnillä sovitun kotiutusarvion. Kotiudut sairaalasta kun pystyt liikkumaan apuvälineiden turvin kotona, haavan paraneminen on alkanut ja kipu on hallinnassa lääkkein. Usein Coxasta kotiudutaan jo leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Tekonivelen valinta

Jokainen tekonivelleikkaus valmistellaan huolellisesti. Ortopedi suunnittelee leikkauksen mittaesineen kanssa otettujen röntgenkuvien perusteella tietokoneavusteisesti ja jokaiseen leikkaukseen valitaan juuri potilaan tarpeeseen soveltuva tekonivelmalli.

Oman tutkimustoimintamme ansiosta Tekonivelsairaala Coxalla on tarkka ja ajantasainen tieto markkinoilla olevista tekonivelistä. Käytämme tekonivelleikkauksissa malleja, jotka ovat osoittautuneet tutkimuksissamme parhaiksi vaihtoehdoiksi potilaillemme. Coxalle tekoniveliä toimittavat ZimmerBiomet ja DePuySynthes.

Tekonivelet eli implantit on valmistettu kovamuoveista, kobolttikromista, teräksestä, titaanista ja keraameista. Tekonivel voidaan kiinnittää luuhun ns. luusementillä tai se voi olla sementitön, jolloin luu kasvaa kiinni implantin pintaan.

Tekonivelleikkauksessa voidaan tarvita myös luunsiirteitä, levyjä ja ruuveja.

tutkimustoiminta

Lue lisää tekonivelistä:

CoxaPro on avoin tietopankki tekonivelleikkauksia koskevista tutkimuksista.

CoxaPron Clinical Library sisältää alan merkittäviä tutkimusjulkaisuja myös eri tekonivelmalleista.