Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Nivelrikko

Yleisin syy tekonivelleikkaukselle on artroosi eli nivelrikko. Se on yleisin nivelsairaus, jota ilmenee lähes kaikilla ikääntymisen myötä. Muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Nivelrikossa nivelestä häviää enemmän rustoa kuin tilalle syntyy.  Nivelruston pinta rikkoutuu ja voi kulua puhki, jolloin luut pääsevät hankaamaan toisiaan vasten. Ärsytyksen johdosta nivelkalvo ärtyy, alkaa turvotella ja jäykistyä. Elimistö ei itse pysty korjaamaan vaurioitunutta nivelrustoa. Nivelrikko oireilee jomottavana ja liikkuessa pahenevana kipuna, joka usein lievittyy levossa. Myös aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyys nivelissä ovat tyypillisiä oireita.

Nivelrikon riskitekijät

  • Ylipaino
  • Perimä
  • Nivelvammat ja nivelsidevauriot
  • Raajan virheasennot
  • Kuormittava työ

Ikääntyminen heikentää nivelruston mekaanisia ominaisuuksia sekä kudosten aineenvaihduntaa. Nämä altistavat nivelruston vaurioitumiselle.

Polven nivelrikon oireet

  • Polven nivelrikko tuntuu kipuna polvessa. Polvea voi särkeä, kun kävelet kovalla alustalla, kuten asvaltilla. Sitä saattaa myös jomottaa lenkin jälkeen.
  • Polven kipu voi estää sinua harrastamasta lajeja, joissa polveen kohdistuu tärähdyksiä tai äkkipysäyksiä. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi juoksu, tennis, sulkapallo ja jalkapallo.
  • Kun polven nivelrikko kehittyy pidemmälle, portaiden kävely voi muuttua vaikeaksi. Erityisesti alas laskeutuminen on hankalaa. Saatat joutua laskeutumaan portaat yksi kerrallaan sivuttain kuin rapu.
  • Nivelrikko myös jäykistää polviniveltä. Jalkasi ei enää koukistu, kuten aiemmin. Et pysty koskettamaan kantapäällä pakaraa, eikä polvesi välttämättä ojennu kävellessä aivan suoraksi.
  • Voi myös olla, että joudut etsimään mukavaa nukkumisasentoa ja asettamaan esimerkiksi tyynyn polven alle, jottei sitä särkisi.

Polvinivel

Lonkan nivelrikon oireet

  • Kun lonkassa on nivelrikko, lonkka muuttuu jäykemmäksi. Sinun voi olla vaikea leikata varpaankynsiä, koska jalkaa on vaikea koukistaa ja lonkka ei kierry sivulle. Matalaan autoon tai sohvalle istahtaminen ja sieltä nouseminen voi olla hankalaa.
  • Lonkka on kipeä, mutta kipu ei useinkaan tunnu lonkan sivulla, kuten voisi kuvitella. Sen sijaan nivusia särkee, ja kipu säteilee usein reiteen. Jopa polvea voi särkeä. Moni tuleekin vastaanotolle kipeän reiden tai polven takia.
  • Lonkan nivelrikon alkuvaiheessa kipu tuntuu tyypillisesti rasituksessa tai sen jälkeen. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi.
  • Kun lonkkanivelestä häviää rustoa, jalka saattaa lyhentyä. Siitä taas voi seurata ontumista. Jalka saattaa myös kiertyä ulospäin niin, että varpaat osoittavat ulospäin eivätkä suoraan eteen.

Liike on lääke

Nivelrikon tärkein hoito on liikunta, mutta kovia iskuja aiheuttavia lajeja kannattaa välttää. Liikunta voitelee niveliä kuin öljy oven saranaa.

  • Muista, että nivelesi ei ole rikki, etkä voi itse rikkoa sitä tai pahentaa nivelrikkoa. Siksi mikään liikunta tai painavien esineiden kantaminen ei ole kiellettyä. Kaikki lihaksia vahvistava tekeminen on sinulle hyväksi, jos vain pystyt siihen.
  • Nivelille erityisen ystävällisiä lajeja ovat kävely, pyöräily, vesijuoksu, vesijumppa, uinti, hiihto ja luistelu.
  • Suuntaa kuntosalille, jos pystyt. Soutu- ja pyöräergometriharjoittelu sopii useimmille. Reisilihasten vahvistaminen voi vähentää polvessa tuntuvaa kipua, sillä vahvat lihakset vähentävät polvinivelen kuormitusta.
  • Venyttely ja jalkojen ja käsien ojentelu esimerkiksi jumppakuminauhaa vasten aktivoi liikeratoja ja hillitsee nivelten jäykistymistä.

Riittävä lepo on tärkeä vastapaino liikunnalle.

Kuvassa mies uimassa.
Kuvassa mies kuntoilee käsipainoilla

Kevennä nivelen kuormaa

Ylipaino on nivelrikon suuri riskitekijä. Jo muutaman kilon pudotus voi madaltaa sairastumisen riskiä merkittävästi. Jos nivelrikko on puhjennut, liikunta ei nykyisen tiedon mukaan paranna eikä pysäytä sitä, mutta se voi hoitaa ja helpottaa oireita mm. lihaskunnon ja painonhallinnan paranemisen kautta.

Hyvä ergonomia on hyvää nivelrikon hoitoa, sillä esimerkiksi työskentelytason korkeus ja istuma-asento vaikuttavat useimpiin meistä tuntikausia joka päivä.

Liikkumista helpottavien apuvälineiden kirjo on laaja kengän kantatyynystä rannetukeen ja kyynärsauvasta rollaattoriin. Lääkäriä tai fysioterapeuttia on syytä kuunnella, jotta apuväline tukee oikealla tavalla liikkumistasi.

Lääkitys – mikä auttaa?

Tilapäinen helpotus voi löytyä ilman lääkeaineita kylmä- tai kuumahauteesta tai -geelistä. Kipua voi aluksi lievittää myös ilman reseptiä apteekista saatavilla kipugeeleillä.

Suun kautta otettavien lääkkeiden ensimmäinen vaihtoehto on vatsaystävällinen parasetamoli. Se ei rasita suolistoa yhtä paljon kuin varsinaiset tulehduskipulääkkeet, mutta auttaa kipuun usein hyvin. Jos parasetamolista ei ole apua, tulehduskipulääkkeistä voi keskustella lääkärin kanssa. Kuurien pituus on tavallisesti 7-10 päivää.

Lääkäri voi antaa niveleen noin kolme kertaa vuodessa kortisonipistoksen, joka voi vaikuttaa kipua poistavasti useiden viikkojen ajan. Toisin kuin kortisoni, hyaluronaatti on aine, jota kehossamme on luontaisesti. Lääkärit antavat sitä nivelensisäisesti pistossarjana. Teho on vaihteleva, mutta moni potilas on saanut pistossarjasta helpotuksen kivuilleen useiden kuukausien ajaksi.

Sormien kipuja voidaan hoitaa särkyvoiteilla, jotka sisältävät tulehduskipulääkettä. Lepokipuja hoidetaan toisinaan myös lievillä opiaateilla, esimerkiksi kodeiinilla tai tramadolilla.

Kuvassa mies ja lääkkeet.

Leikkaus

Jos kävely ei enää onnistu tai toimintakyky on muuten heikentynyt selvästi, eivätkä edellä mainitut hoidot auta, tekonivelleikkaus tulee ajankohtaiseksi.