Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Nivelkipu ei kaatanut rakasta harrastusta

28.12.2020

Keilailua pidetään helppona lajina aloittaa, mutta vaikeana lopettaa. Eikä rakasta lajia onneksi
tarvitsekaan lopettaa – edes silloin, kun nivelkivut alkavat vaivata. Sen on oppinut 67-vuotias
kilpakeilaaja Jouko Kuossari. Menestyksekäs keilailu-ura oli vaakalaudalla, kun nivelrikko alkoi
oireilla. Avun Kuossari löysi tekonivelsairaala Coxassa tehdyistä tekonivelleikkauksista.

Kuossarin kilpaurheilutausta alkoi painista. Hän lopetti sen 30-vuotiaana ja aloitti keilailuharrastuksen.
Siitä saakka Jouko on keilannut kilpaa, jo yli 30 vuotta. Painitausta auttoi vauhdikkaaseen alkuun, kun tasapaino ja kunto olivat valmiiksi kohdillaan. Nykyään meriiteistä löytyy niin Suomen mestaruus kuin Ballmaster-turnauksen voitto – mies on voittanut oikeastaan kaikki Suomen merkittävimmät kilpailut.

”Alussa kehityin tosi nopeasti. Mutta en koskaan kuvitellut, että keilaisin tällä tasolla”, Kuossari kertoo.

Peli jatkuu kipujen jälkeenkin
Keilaaminen alkoi kuitenkin vaikeutua, kun lonkassa ja polvessa alkoi tuntua kipua. Kuossari oli jutellut tutun lääkärin kanssa nivelen vaihdosta, ja tämä oli suositellut Coxan lääkärien tapaamista.

”Menin täällä Helsingissä Coxan lääkärin vastaanotolle. Hän totesi, että lonkka on leikkauskunnossa. Leikkaus oli 3–4 viikon päästä. Leikkauksen jälkeen lonkka parani todella nopeasti ilman mitään ongelmia.”

Jouko palasi keilaradalle. Mutta nyt alkoi oireilla vuorostaan polvi. Keilailu ei enää onnistunut ilman polvitukea ja särkylääkkeitä. Jouko suuntasi uudestaan Coxaan. Tällä kertaa toipuminen otti kuitenkin enemmän aikaa.

”Polvi paranee selkeästi vaikeammin kuin lonkka. Mutta kovalla harjoittelulla, jumpalla ja Coxan ohjeilla se tuli huippukuntoon.”

Kaikki toimii taas
Liikunta merkitsee Joukolle valtavasti. Siksi on erittäin tärkeää, että kipu ei enää varjosta liikkumista.

”Olen harrastanut liikuntaa koko elämäni. Elimistöni tarvitsee sitä. Nyt pystyn periaatteessa tekemään taas kaikkea. Vain hyppiä en saa, eikä minun tarvitse sitä tehdäkään. Keilailun lisäksi harrastan pyöräilyä ja punttisalia. Kesällä käyn Eläintarhan kentällä heittämässä kuulaa ja kalastan paljon, talvella hiihdän. Kaikki toimii.”

Lisää potilastarinoita

Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivelleikkaus mahdollisti jälleen kivuttoman liikkumisen

Markus Ikonen, 37, on aktiivinen liikunnanharrastaja. Kuitenkin alaraajojen kivut alkoivat pikkuhiljaa vaivaamaan ja kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Markus kävi Tekonivelsairaala Coxassa tekonivelleikkauksessa ja nyt hän pystyy taas liikkumaan kivuttomasti. Artikkeli on jatkoa aiemmin ilmestyneeseen osaan (1/2022), jossa kerrottiin Markuksen hoitoon hakeutumisesta ja leikkausprosessista.
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivel­leikkauksella kohti kivutonta liikkumista

Markus Ikonen, 37, harrasti aktiivisesti erilaista liikuntaa kunnes alaraajojen kivut alkoivat vaivaamaan. Kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Ystävänsä suosittelemana Markus valitsi tekonivelsairaala Coxan hoitopaikakseen.
palomies Mika Aro

Polvikivut uhkasivat työuraa ja veivät ilon harrastamisesta

Jaakko Kailajärvi

Oikea asenne kuntoutumiseen toi huipputuloksen