Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Nivelkipu ei kaatanut rakasta harrastusta

28.12.2020

Keilailua pidetään helppona lajina aloittaa, mutta vaikeana lopettaa. Eikä rakasta lajia onneksi
tarvitsekaan lopettaa – edes silloin, kun nivelkivut alkavat vaivata. Sen on oppinut 67-vuotias
kilpakeilaaja Jouko Kuossari. Menestyksekäs keilailu-ura oli vaakalaudalla, kun nivelrikko alkoi
oireilla. Avun Kuossari löysi tekonivelsairaala Coxassa tehdyistä tekonivelleikkauksista.

Kuossarin kilpaurheilutausta alkoi painista. Hän lopetti sen 30-vuotiaana ja aloitti keilailuharrastuksen.
Siitä saakka Jouko on keilannut kilpaa, jo yli 30 vuotta. Painitausta auttoi vauhdikkaaseen alkuun, kun tasapaino ja kunto olivat valmiiksi kohdillaan. Nykyään meriiteistä löytyy niin Suomen mestaruus kuin Ballmaster-turnauksen voitto – mies on voittanut oikeastaan kaikki Suomen merkittävimmät kilpailut.

”Alussa kehityin tosi nopeasti. Mutta en koskaan kuvitellut, että keilaisin tällä tasolla”, Kuossari kertoo.

Peli jatkuu kipujen jälkeenkin
Keilaaminen alkoi kuitenkin vaikeutua, kun lonkassa ja polvessa alkoi tuntua kipua. Kuossari oli jutellut tutun lääkärin kanssa nivelen vaihdosta, ja tämä oli suositellut Coxan lääkärien tapaamista.

”Menin täällä Helsingissä Coxan lääkärin vastaanotolle. Hän totesi, että lonkka on leikkauskunnossa. Leikkaus oli 3–4 viikon päästä. Leikkauksen jälkeen lonkka parani todella nopeasti ilman mitään ongelmia.”

Jouko palasi keilaradalle. Mutta nyt alkoi oireilla vuorostaan polvi. Keilailu ei enää onnistunut ilman polvitukea ja särkylääkkeitä. Jouko suuntasi uudestaan Coxaan. Tällä kertaa toipuminen otti kuitenkin enemmän aikaa.

”Polvi paranee selkeästi vaikeammin kuin lonkka. Mutta kovalla harjoittelulla, jumpalla ja Coxan ohjeilla se tuli huippukuntoon.”

Kaikki toimii taas
Liikunta merkitsee Joukolle valtavasti. Siksi on erittäin tärkeää, että kipu ei enää varjosta liikkumista.

”Olen harrastanut liikuntaa koko elämäni. Elimistöni tarvitsee sitä. Nyt pystyn periaatteessa tekemään taas kaikkea. Vain hyppiä en saa, eikä minun tarvitse sitä tehdäkään. Keilailun lisäksi harrastan pyöräilyä ja punttisalia. Kesällä käyn Eläintarhan kentällä heittämässä kuulaa ja kalastan paljon, talvella hiihdän. Kaikki toimii.”

Lisää potilastarinoita

Kuvassa Jutta Larm

Tekonivelleikkaus antoi Jutta Larmille uuden alun ja kivuttoman elämän

Jutta Larmille tehtiin molempien lonkkien tekonivelleikkaus Coxassa. Jutta toipui leikkauksesta erinomaisesti ja hän on saanut leikkauksella uuden alun sekä kivuttoman elämän.
Pekka Mussalo vaimonsa kanssa Kilimanjaron huipulla.

Takaisin huipulle - tekonivelleikkaus palautti liikunnallisen elämän

Potilaamme Petteri Mussalo kirjoitti meille palautteen kokemuksistaan Coxassa. Saimme luvan julkaista hänen inspiroivan tarinansa - tekonivelleikkauksen jälkeen on mahdollista kiivetä jopa vuorenhuipulle!
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivelleikkaus mahdollisti jälleen kivuttoman liikkumisen

Aktiivinen liikunnanharrastaja Markus, 37, kävi Coxassa tekonivelleikkauksessa ja nyt hän pystyy taas liikkumaan kivuttomasti.
Kuvassa potilastarinan päähenkilö Markus.

Tekonivel­leikkauksella kohti kivutonta liikkumista

Markus, 37, harrasti aktiivisesti liikuntaa kunnes alaraajojen kivut alkoivat vaivaamaan. Kipujen aiheuttajaksi paljastui nivelrikko molemmissa lonkissa. Ystävänsä suosittelemana Markus valitsi Coxan hoitopaikakseen.