Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Leikkausosaston laajennus mahdollistaa hoidon entistäkin useammalle potilaalle

 

 

Coxan kolmanteen kerrokseen valmistui kesällä 2023 uudet ja modernit leikkausosaston toimitilat. Remontin myötä sairaalaan saatiin kaksi uutta leikkaussalia ja päiväkirurgisten potilaiden hoitoon erikoistut yksikkö. Lisäksi tiloihin remontoitiin induktio- ja valvomotiloja, kuvantamistila sekä henkilöstötiloja. Remontin taustalla on valtakunnallinen tekonivelleikkausten kysynnän kasvu.

”Tekonivelleikkausten kysyntä on kasvanut valtakunnallisesti ja tulee kasvamaan tulevien vuosien aikana entisestään. Coxassa kehitämme toimintaamme jatkuvasti, jotta voisimme palvella entistäkin useampaa potilasta. Haluamme osaltamme vastata kysynnän kasvuun ja valmistuneen remontin myötä voimme lisätä leikkauskapasiteettiamme merkittävästi,” kertoo toimitusjohtaja Kristiina Michelsson. 

Sujuvat ja turvalliset toimitilat

Leikkausosaston laajennuksen suunnittelu aloitettiin moniammatillisen tiimin kanssa vuoden 2022 keväällä. Henkilökunta oli alusta alkaen mukana suunnittelemassa tilojen käyttötarpeita.

Pääsimme vaikuttamaan konkreettisesti siihen, missä tullaan tekemään töitä. Oli hienoa, että meidän mielipiteemme otettiin huomioon,” kertoo leikkausosaston asiantuntijahoitaja Titta Lehtokallio.

Suunnittelussa oli mukana laajasti Coxan henkilöstöä, muun muassa hoitohenkilöstöä, lääkäreitä, välinehuoltajia, sairaalahuoltajia, esimiehiä ja johtoryhmän jäseniä. Lisäksi toteutuksessa oli mukana useita yhteistyötahoja kuten arkkitehti- ja rakennuskumppaneita.

Uusien tilojen suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti päiväkirurginen leikkaustoiminta. Tilat on toteutettu sujuva hoitoprosessi, potilaiden viihtyvyys sekä henkilökunta huomioiden,” Michelsson kertoo.

Sujuva hoitoprosessi on huomioitu esimerkiksi kulkuetäisyyksissä ja toiminnallisuuksissa. Arkipäivän sujuvuutta on lisätty rakentamalla kuusipaikkainen valmistelutila (induktio), josta potilaat siirtyvät valmiiksi puudutettuna viereiseen leikkaussaliin. Operaation aikana leikkaussaliin voidaan antaa tarvittavia välineitä helposti ja hygieenisesti läpiantokaappien kautta. Leikkaustoiminnan laadun varmistamiseksi kaikki potilaat kuvataan leikkauksen jälkeen yksikön kuvaushuoneessa, johon on lyhyt siirtymä leikkaussaleista. Laajennuksen puolelle rakennettiin myös henkilöstölle tilava ja viihtyisä taukotila. Tämän lisäksi tiloihin tuli lisää työpisteitä henkilöstön arkipäivän tarpeita varten.

Kuvassa uusi valmistelutila eli induktio

Kuvassa uusi valmistelutila eli induktio

Sujuvuuden lisäksi tiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota potilas- ja työturvallisuuteen.

”Kaikki mitä täällä tehdään ajatellaan potilasturvallisuuden sekä työturvallisuuden näkökulmasta. Tilat ja toimintaprosessit tähtäävät laadukkaaseen potilashoitoon,” Lehtokallio tiivistää.

Potilasturvallisuus on myös huomioitu tilojen hygieniassa ja infektiotorjunnassa. Tiloissa on esimerkiksi helposti puhdistettavat pinnat, joissa on käytetty antimikrobisia maaleja sekä kalustepinnoitteita.

Leikkausosaston laajennuksen yhteyteen rakennettiin päiväkirurgisten potilaiden hoitoon erikoistunut yksikkö. Yksikkössä on valvomo sekä kahdeksan potilaspaikkaa, jotka on suunniteltu toiminnallisuus ja viihtyvyys edellä. Viihtyisä, rauhallinen ja stressitön ympäristö tukee potilaan toipumista. Tämä on huomioitu potilashuoneissa muun muassa käyttämällä miellyttäviä värejä ja luonnonvaloa. Lisäksi viihtyvyyttä ja yksityisyyttä on mahdollista lisätä sähkösummennettavilla lasiseinärakenteilla.

Kuvassa päiväkirurgisen yksikön potilashuone

Kuvassa päiväkirurgisen yksikön potilashuone

Onnistunut lopputulos

Leikkausosaston laajennuksen toteutus on henkilökunnan mielestä erittäin onnistunut.

”Tilat näyttävät hyvältä, meidän henkilökunta vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä ja pystymme hoitamaan enemmän potilaita,” Michelsson tiivistää.

Lehtokallio on samaa mieltä. ”Tilojen ansiosta meidän sairaanhoitajien työ helpottuu ja pystymme keskittymään potilaaseen. Tilat ovat todella hyvät ja meitä palvelevat.”

Uusien tilojen ansiosta Coxassa voidaan tarjota hoitoa entistäkin useammalle potilaalle. Laajennuksen myötä sairaalassa on mahdollista tehdä lähes 9000 tekonivelleikkausta vuodessa.

Kuvassa uusia henkilöstötiloja

Kuvassa henkilöstötiloja

Lisää blogitekstejä

Tekonivel­leikkauksesta voi kotiutua turvallisesti jo leikkauspäivänä

30.3.2023
Coxan suositteluindeksiä kuvaava kaavio

Potilaat ovat erittäin tyytyväisiä Coxan hoitoon – NPS 97

23.2.2023