Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Asiakaspalvelun 10 usein kysyttyä kysymystä

30.6.2023
Kuvassa Coxan asiakaspalvelija

 

Asiakaspalvelun ammattilaisemme vastasivat kymmeneen heiltä usein kysyttyyn kysymykseen. Alta saatat löytää vastauksen sinua askarruttavaan asiaan. 

1. Miten pääsen Coxaan leikkaukseen?

Terveydenhuoltolain mukaan potilaalla on oikeus valita mistä julkisesta sairaalasta hän saa kiireettömän erikoissairaanhoidon palvelunsa.

Pääset Coxan hoitoon kaikkialta Suomesta laillistetun lääkärin lähetteellä tai iltavastaanottomme kautta. Lisätietoja löydät verkkosivuiltamme tästä (linkki)

2. ONKO LÄHETTEENI SAAPUNUT COXAAN?
ENTÄ MILLOIN SAAN AJAN POLIKLINIKKAKÄYNNILLE TAI LEIKKAUKSEEN?

Lähetteen saapumisessa Coxaan voi mennä useita viikkoja. Lähetteen saapumisesta ei lähetetä erillistä ilmoitusta potilaalle. Omat lähetteesi näet myös Omakannasta. Lähetteet näkyvät Omakannassa omalla sivullaan Terveystiedot-osiossa. Kansalainen näkee Omakannasta aina lähetteen viimeisimmän version.

Lähetteen käsittelyn jälkeen saat kirjeenä ajan Coxan poliklinikalle leikkaustarpeen arviokäynnille.

Hoitoonpääsyajat voivat olla lyhyempiä tai pidempiä potilaan yksilöllisistä tarpeista ja kysyntätilanteesta riippuen. Vuoden 2023 aikana ajan poliklinikkakäynnille leikkaustarpeen arvioon on saanut arviolta noin 3–4 kuukaudessa. Jos poliklinikkakäynnillä Coxan ortopedi tekee leikkauspäätöksen, niin leikkaukseen pääsee keskimäärin noin 5–7 kuukauden sisällä leikkauspäätöksestä.

3. Mihin voin ilmoittaa halukkuuteni leikkauksen peruutusaikaa varten?

Coxan poliklinikan leikkaustarpeen arviokäynnillä voit ilmoittaa ortopedille halukkuuteesi peruutusaikoja varten.

4. Sain kutsun Coxan poliklinikkavastaanotolle. Olen jo käynyt muualla ortopedin vastaanotolla. Pitääkö minun käydä myös Coxan ortopedin vastaanotolla?

Poliklinikkavastaanotolla Coxan ortopedi muodostaa kokonaiskuvan potilaan tilanteesta. Arvioimme kaikkien meille lähetettyjen potilaiden leikkaustarpeen vastaanotolla, jotta voimme varmistaa tekonivelleikkauksen olevan potilaalle ajankohtainen ja soveltuva hoitomuoto. Vastaanotolla tekonivelleikkauspäätös tehdään aina ortopedin ja potilaan yhteisen harkinnan perusteella. Leikkauspäätökseen vaikuttaa nivelen tilanteen lisäksi myös potilaan yleinen terveydentila. Mikäli nivelen tilanne ei vielä vaadi tekonivelleikkausta, arvioidaan oireita ja nivelrikon etenemistä tarpeen mukaan.

5. Pitääkö minun käydä röntgenkuvissa tai laboratoriokokeissa?

Mikäli sinulle tulleessa kutsukirjeessä on maininta tarvittavista röntgenkuvista tai labrakokeista, pitää näissä mainituissa tutkimuksissa käydä. Noudata kirjeessä mainittuja ohjeita, yleensä tutkimuksissa tulee käydä noin kaksi viikkoa ennen vastaanottoa. Jos mainintaa ei ole, tutkimuksia ei tarvita.

6. Pitääkö minun käydä hammaslääkärissä ennen tekonivelleikkausta?

Hammaslääkärin tarkistus on suositeltavaa varata hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää. Tekonivelleikkaukseen tultaessa elimistössä ei saa olla tulehduksia, sillä ne vaarantavat tekonivelleikkauksen onnistumisen. Suun tarkastus ennen tekonivelleikkausta on erityisen tärkeää, sillä suun tulehdustilat voivat olla täysin oireettomia, myös hampaattomassa suussa.

Todetut perussairaudet, säännöllinen tupakointi sekä runsas alkoholin käyttö nostavat tulehdusriskiä. Näiltä potilasryhmiltä edellytämme hammaslääkärin lausuntoa suun tilanteesta ennen leikkaustoimenpiteitä.

Perusterveiltä potilailta ei edellytetä hammaslääkärin todistusta, mikäli he ovat vuosittain käyneet hammastarkastuksessa.

7. Olenko oikeutettu matkakorvauksiin?

Päätöksen matkakorvauksista tekee Kela. Lisätietoja matkakorvauksista saat Kelasta soittamalla numeroon 020 692 204.

8. Miten hoidan leikkauksen jälkeistä kipua tai leikkaushaavaa?

Leikkauksen jälkeinen kipu ja kipulääkkeiden tarve ovat hyvin yksilöllisiä. Saat leikkauksen jälkeen Coxasta yksilölliset ohjeet kipulääkkeiden käyttöön. Käytä kipulääkkeitä säännöllisesti ja saamiesi ohjeiden mukaan.

Leikkaushaavaa ei tarvitse erikseen hoitaa. Turhaa haavan koskettelua kannattaa välttää. Voit peseytyä normaaliin tapaan. Suojaa haava viiden vuorokauden ajan leikkauksesta. Mikäli haava vuotaa vielä viiden vuorokauden jälkeen, suojaa kunnes se on kuiva. Haavasidos vaihdetaan puhtain käsin. Suihkun jälkeen haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla.

Lisätietoja kipulääkkeistä ja haavanhoidosta löydät Coxan potilasoppaasta.

9. Miten saan jatkoa sairaslomaan?

Sairausloman jatkoa ei myönnetä Coxasta, vaan jatkon määrittelee oma työterveyshuolto tai terveyskeskuslääkäri. Työssäkäyviä potilaita opastamme varaamaan ajan omaan työterveyteen työkykyarviota varten noin 4 viikon päähän leikkauksesta.

10. Sain leikkauksen jälkeen laskun hoitopuhelusta, mistä on kyse?

Coxan jälkitarkastussoitto on yleensä noin 3 kuukautta leikkauksen jälkeen. Saat tiedon soittoajasta kirjeellä. Jälkitarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että olet kuntoutunut oletetusti ja uusi tekonivel toimii kuten pitää. Valtaosan jälkitarkastuksista toteuttavat fysioterapeutit puhelimitse. Ortopedin jälkitarkastus ohjelmoidaan vain erityistapauksissa. Jälkitarkastussoitto eli hoitopuhelu maksaa Pirkanmaan hyvinvointialueen hinnaston mukaisesti 41,80€.

Hoitoprosessiin voi kuulua myös muita laskutettavia hoitopuheluita, esimerkiksi sairaanhoitajan tulotarkastus voidaan osalle potilaista toteuttaa käynnin sijaan hoitopuheluna.

Mikäli jokin asia mietityttää, Coxan asiakaspalvelijat auttavat sinua mieluusti. Saat yhteyden asiakaspalveluumme helposti ja nopeasti puhelimitse p. 03 311 715 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@coxa.fi