Skip to content
Kundservice 03 311 715

Anvisningar för träning

Syftet med träningsprogrammen är att stödja din rehabilitering efter ledprotesoperationen. Aktiv träning av rörligheten och muskelstyrkan på egen hand är viktigt för att uppnå goda rehabiliteringsresultat. Börja alltid träna på måttlig nivå så att kroppen vänjer sig vid belastningen gradvis och du lär dig rätt teknik. Öka träningseffekten gradvis.

Kuvassa kyynärsauvakävely.

ANSTRÄNGNING OCH VILA

Efter en ledprotesoperation får du gå normalt. Till en början använder du kryckor eller rollator som hjälpmedel. Du får belasta det opererade benet med hela din vikt. Du kan lämna bort kryckorna, en i taget, när du klarar av att gå på ett kontrollerat sätt och utan att halta. För att undvika överbelastning är det bättre att till en början gå korta sträckor flera gånger om dagen, eventuellt inomhus i början. Förläng sträckan när smärtan tillåter det.

Om det är halt ute är det bra att använda broddar på skorna och isdubbar på kryckorna. Längre fram hjälper gångstavar dig att hålla en bra gångrytm och balans.

Som motvikt för belastningen är det viktigt att vila flera gånger om dagen. Överdriven belastning kan sakta ned återhämtningen och försvåra användningen av leden genom ökad smärta och svullnad. Du kan även vila i sidoläge och använda en kudde mellan knäna för att förbättra ställningen. Undvik långvarigt stillasittande. Förebygg svullnad i benet genom att hålla det i högt läge. Kylbehandling av operationsområdet kan lindra smärtan och svullnaden.

GÅ MED KRYCKOR

Träna på att gå med kryckor redan före operationen. På videorna ser du vilken teknik som används i olika lägen.

Trepunktsgång
Fyrpunktsgång
Uppför trappor
Nedför trappor

Kuvassa kyynärsauvakävely portaat alas