Skip to content
Kundservice 03 311 715

Hemma efter operationen

Efter operationen återställs funktionsförmågan redan på några veckor och hjälpmedlen kan fasas ut i enlighet med de anvisningar som fåtts på sjukhuset. Hjälpmedel används vanligtvis 2–6 veckor.

Smärta efter operation är normalt, eftersom man vid operationen avlägsnar skadade ledytor från benet och behandlar muskler och andra mjukdelar. Detta orsakar svullnad, hettande känsla, tryckkänsla och blåmärken i det opererade benet. Smärtan efter operationen är annorlunda än före operationen men den lindras gradvis. Aktiv rehabilitering och motion kräver regelbunden användning av smärtstillande läkemedel. Smärtan får inte vara ett hinder för motion och träning. Smärtan och behovet av smärtstillande läkemedel är mycket individuellt.

Efterkontrollen vid Coxa ordnas 2–3 månader efter operationen. Du får en kallelse till Coxas poliklinik per post.

Vår sjukskötare ringer dig en vecka efter operationen. Om du har frågor kring operationen kan du ställa dem till sjukskötaren.

HUR ANVÄNDER JAG SMÄRTSTILLANDE LÄKEMEDEL?

De första veckorna efter utskrivningen kommer du att behöva ta smärtstillande läkemedel med samma dos som på sjukhuset. Du har ordinerats smärtstillande läkemedel både för regelbunden användning och för att tas vid behov. Dessa kan du ta när du känner att du behöver det. Vardagen hemma mer aktiv än på sjukhuset, varvid smärtan och svullnaden kan öka. Det är mycket viktigt att smärtan inte saktar ned din rehabilitering.

Före din utskrivning ger sjukskötaren dig anvisningar om användningen av läkemedel hemma och de recept som du behöver. Använd smärtstillande läkemedel enligt anvisningen som du får till dess att gång- och rörelseövningarna inte längre orsakar smärta. Sätt ut smärtlindringen stegvis genom att testa en mindre dos. Behovet av smärtstillande läkemedel är mycket individuellt och därför definieras ingen exakt period för användningen.

Läkemedel som skyddar magen

Läkemedel som skyddar magen används enligt receptet för att skydda kroppen mot stressen orsakad av operationen och användningen av smärtstillande läkemedel. Läkemedel som skyddar magen förebygger irritation av och skador på magsäckens slemhinna.

Kuvassa mies ja lääkkeet.
Kuvassa polven haavasidos.

SVULLNAD OCH BLÅMÄRKEN

Det är normalt att ha svullnad i sårområdet och i hela extremiteten som opererats. Hur omfattande svullnaden är och hur länge den varar är individuellt. Ibland kan svullnaden vara kvar i flera månader. I början kan du förebygga svullnad genom att undvika att sitta eller stå längre perioder. Även högt läge och kylbehandling flera gånger om dagen minskar svullnaden.

Ofta uppstår det blåmärken runt operationssåret eller på ett större område, men de försvinner av sig själva. Blåmärkena kan ömma och ibland tar det lång tid för dem att läka.

KOM IHÅG ATT VILA

Som motvikt för belastningen är det viktigt att vila flera gånger om dagen. Överdriven belastning kan sakta ned återhämtningen och försvåra användningen av leden genom ökad smärta och svullnad. Du kan även vila i sidoläge och använda en kudde mellan knäna för att förbättra ställningen. Undvik långvarigt stillasittande. Förebygg svullnad i benet genom att hålla det i högt läge. Kylbehandling av operationsområdet kan lindra smärtan och svullnaden.

Kuvassa mies lepää ja lukee kirjaa.

FÖREBYGGANDE AV VENTROMBOS

Fysisk aktivitet är det bästa sättet att förebygga ventromboser. Efter operationen ordineras du även proppförebyggande läkemedel. Du får anvisningar om hur du använder läkemedlet på avdelningen.

UPPFÖLJNING AV SÅRET

En normal läkning av sårområdet inkluderar rodnad och en hettande känsla som kan öka efter träning. Temperaturskillnad jämfört med den nedre extremiteten som inte har opererats är normalt ännu flera månader efter ingreppet.

  • Behåll förbandet på såret i fem dygn. Om såret inte är torrt efter det, ska du skydda det med ett förband tills det är torrt.
  • Se alltid till att händerna är rena och tvättade när du byter förband.
  • Du kan tvätta dig som vanligt. Klappa det opererade området försiktigt torrt med en ren handduk.
Kuvassa polven leikkaushaava.

BORTTAGNING AV AGRAFFER

Efter utskrivningen ska du boka en tid för borttagning av agraffer vid hälsovårdscentralen eller hos en privat serviceleverantör i din hemkommun. Du kan bada bastu när hålen efter agrafferna har försvunnit, tidigast en dag efter att agrafferna har tagits bort.

PROBLEM?

Kontakta alltid Coxas kundtjänst på numret 03 311 715, om det uppstår problem i operationsområdet eller i följande fall:

  • Smärtan, svullnaden, rodnaden eller en hettande känsla i sårområdet ökar.
  • Såret utsöndrar varigt sekret.
  • Såret blöder mer.
  • Din kroppstemperatur ligger på över 38 °C i mer än ett dygn.

Börja inte ta antibiotika mot besvär som har med sårläkningen att göra innan en läkare från Coxa har bedömt behovet av behandlingen.