Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaukseen johtaa useimmiten reumasairaus tai nivelrikko. Leikkaus on yleensä aiheellinen, kun kipu, turvotus, liikerajoitus tai virheasento haittaa jokapäiväistä elämää ja yöunta. Polvileikkauksen tavoitteena on helpottaa liikkumista ja lievittää kipua.

Polvileikkaus kestää noin 1-2 tuntia ja se tehdään tavallisesti selkäpuudutuksessa. Vaurioituneet nivelpinnat korvataan tekonivelellä, johon kuuluu reisiosa, sääriosa ja tarvittaessa polvilumpioon kiinnitettävä liukupinta.

Ortopedi valitsee käytettävän tekonivelmallin yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat potilaan yleistila, luun laatu ja anatomiset tekijät sekä odotettavissa oleva käytön kuormittavuus. Tekonivelsairaala Coxassa käytetään tutkimuksin laadukkaiksi osoitettuja tekonivelmalleja.

Polven tekonivelmallit

Tekonivelleikkauksessa käytettävät tekonivelmallit valitaan aina yksilöllisesti juuri tilanteeseesi sopiviksi. Coxassa on käytössä laaja valikoima tekonivelmalleja, joten sinulle löytyy varmasti sopiva tekonivel.

Tekonivelleikkauksesi suunnitellaan huolellisesti ennen leikkausta. Mittaesineen kanssa otettujen röntgenkuvien perusteella ortopedi suunnittelee tietokoneavusteisesti tulevan leikkauksesi ja tämän suunnittelun perusteella jokaiseen leikkaukseen varataan juuri oikeanlaiset välineet ja mallit.

Coxa seuraa tekonivelten kehitystä tiiviisti ja tekee kansainvälisesti huippuluokkaa olevaa seurantaa tekonivelmallien menestymisestä. Coxassa käytetään tämän tutkimustiedon perusteella vain parhaiksi todettuja tekonivelmalleja.

Leikkauksen jälkeen jäät ns. määräaikaisseurantaan, jonka avulla nivelen tilannetta seurataan määrävuosin röntgenkuvien ja oirekyselyiden avulla.

Coxassa käytetään tällä hetkellä seuraavien polventekonivelvalmistajien implantteja:

Biomet
Biometin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään Oxford.

DePuySynthes
DePuySynthesin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään PFC.

Zimmer
Zimmerin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään Nexgen.