Olkapään tekonivelleikkaus

Olkapään tekonivelleikkaus tehdään useimmiten nivelreuman vaurioittamaan niveleen, mutta syynä voi olla myös nivelrikko tai vaikean murtuman jälkitila. Tekonivelleikkaus on aiheellinen, kun kipu ja särky haittaavat jokapäiväistä elämää ja yöunta. Leikkauksen tavoitteena on kivun lievittyminen ja toimintakyvyn parantuminen, jolloin päivittäiset toimet ja arkiaskareet sujuvat helpommin.

Olkapään tekonivelleikkaus kestää tavallisesti 1-2 tuntia, ja se tehdään puudutuksessa sekä tarvittaessa kevyessä unessa. Leikkauksessa vaurioituneet nivelpinnat korvataan tekonivelellä, joka on valmistettu metallista ja muovista.

Ortopedi valitsee käytettävän tekonivelmallin yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat potilaan yleistila, luun laatu ja anatomiset tekijät sekä odotettavissa oleva käytön kuormittavuus. Tekonivelsairaala Coxassa käytetään tutkimuksin laadukkaiksi osoitettuja tekonivelmalleja.

Olkapään tekonivelmallit

Tekonivelleikkauksessa käytettävät implantit (tekonivelmallit) valitaan aina yksilöllisesti juuri kunkin potilaan tilanteeseen sopiviksi. Coxassa on käytössä laaja valikoima tekonivelimplantteja, jolloin jokaiselle potilaalle löytyy varmasti hänen tarpeisiinsa sopiva tekonivel.

Tekonivelleikkaus suunnitellaan huolellisesti ennen leikkausta. Mittaesineen kanssa otettujen röntgenkuvien perusteella ortopedi suunnittelee tietokoneavusteisesti tulevan leikkauksen ja tämän suunnittelun perusteella jokaiseen leikkaukseen varataan juuri oikeanlaiset välineet ja implantit.

Coxa seuraa tekonivelten kehitystä tiiviisti ja tekee kansainvälisesti huippuluokkaa olevaa seurantaa tekonivelmallien menestymisestä. Coxassa käytetään tämän tutkimustiedon perusteella vain parhaiksi tiedettyjä tekonivelmalleja. Leikkauksen jälkeen potilaat jäävät ns. määräaikaisseurantaan, jonka avulla nivelen tilannetta seurataan määrävuosin röntgenkuvien ja oirekyselyiden avulla.

Coxassa käytetään tällä hetkellä seuraavien olkatekonivelvalmistajien implantteja:

DePuySynthes
DePuySynthesin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään Global Cap/AP, Epoca.

Zimmer
Zimmerin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään TM Reverse.