Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkauksen syynä on useimmiten nivelrikko tai reumasairaus. Uusintaleikkaukseen voi johtaa tekonivelen kuluma tai irtoaminen. Lonkan tekonivelleikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen, työ- ja toimintakyvyn palauttamiseen sekä elämänlaadun parantamiseen.

Tekonivelleikkauksen tarkoituksena on poistaa vioittunut lonkkanivel ja korvata se tekonivelellä. Leikkaus kestää noin 1–2 tuntia, ja se tehdään tavallisesti selkäpuudutuksessa.

Ortopedi valitsee käytettävän tekonivelmallin yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat yleistilasi, luun laatu, anatomiset tekijät sekä odotettavissa oleva käytön kuormittavuus.

Tekonivelsairaala Coxassa käytetään tutkimuksin laadukkaiksi osoitettuja tekonivelmalleja.

Lonkan tekonivelmallit

Tekonivelleikkauksessa käytettävät tekonivelmallit valitaan aina yksilöllisesti, juuri sinun tilanteeseesi sopiviksi. Käytössämme laaja valikoima tekonivelmalleja, joten sinulle löydetään varmasti sopiva tekonivel.

Tekonivelleikkaus suunnitellaan huolellisesti ennen leikkausta. Mittaesineen kanssa otettujen röntgenkuvien perusteella ortopedi suunnittelee tietokoneavusteisesti tulevan leikkauksesi, ja tämän suunnittelun perusteella jokaiseen leikkaukseen varataan juuri oikeanlaiset välineet ja mallit.

Coxa seuraa tekonivelten kehitystä tiiviisti ja tekee kansainvälisesti huippuluokkaa olevaa seurantaa tekonivelmallien menestymisestä. Coxassa käytetään tämän tutkimustiedon perusteella vain parhaiksi todettuja tekonivelmalleja.

Leikkauksen jälkeen jäät ns. määräaikaisseurantaan, jonka avulla nivelen tilannetta seurataan määrävuosin röntgenkuvien ja oirekyselyiden avulla.

Coxassa käytetään tällä hetkellä seuraavien lonkan tekonivelvalmistajien implantteja:

Biomet
Biometin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään Bi-Metric Echo, Arcos, Exceed, Regenerex, Freedom AllPoly.

DePuySynthes
DePuySynthesin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään Corail, Summit, S-Rom, Marathon XLPE, Pinnacle, DeltaMotion.

Stryker
Strykerin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään Exeter, Contemporary, RimFit, Trident, Restoration ADM.

Zimmer
Zimmerin valmistamat tekonivelet ovat mallinimiltään ZMR, Continuum, TM revisiokuppi.