Vad är artros?

Artros är den vanligaste ledsjukdomen och uppkommer med åldern hos nästan alla människor. Artros är vanligast i knäna, höfterna, fingrarna och i lederna mellan ryggkotorna. Förändringarna framskrider vanligen långsamt med åren. Kroppen klarar inte av att reparera skador i ledbrosken. När smärtan stör normala rörelser och vardagslivet eller leden värker i vila och läkemedel inte längre hjälper ska man söka sig till läkare. Ortopederna på Ledprotessjukhuset Coxa utför ledprotesoperationer på patienter från hela Finland.

Symtom

Artros orsakar symtom i form av molande värk som förvärras vid rörelse och som lindras vid vila. Artrossmärtan kan förändras när sjukdomen framskrider och även störa nattsömnen. Typiska symtom är också stelhet i lederna på morgonen och när man börjar röra på sig. Vid artros i benen blir det svårare att gå och det är besvärligt att stiga upp och sätta sig. Om artrosen är långt framskriden kan det bli svårt att klara sig i vardagen. Det kan till och med vara svårt att klä på sig strumpor och långbyxor.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för artros är arvsanlag, övervikt, ledskador och tillhörande ledbandsskador, fellägen i extremiteten samt ett belastande arbete. Förändringar som beror på slitage kräver inte alltid en ledprotesoperation.

Artrosvård utan operation

Om artrosen inte förutsätter operation eller operationen skjuts upp, kan du även underlätta symtomen på andra sätt. Till vården i artrosens första skede hör regelbunden smärtstillande medicinering, viktminskning, motion och användning av hjälpmedel när du ska röra dig.