Tillbaka till ett aktivt liv

01.06.2017 — Patientberättelser

Del 1: Presentation och den första känslan

Tillbaka till ett aktivt liv är en flerdelad videoserie om Jukka som är 48 år och hans vård på Ledprotessjukhuset Coxa. Serien filmas allt eftersom Jukkas vårdväg framskrider. I seriens första del får vi höra Jukkas tankar direkt efter att han tillsammans med ortopeden på Ledprotessjukhuset Coxa har beslutat att operation är det rätta alternativet för honom.


Del 2: Förbereda sig för operation

En ledprotesoperation är ett stort ingrepp som belastar kroppen. Man bör vara i så god kondition som möjligt när man kommer in för att opereras. När hälsotillstånd är så gott som möjligt återhämtar man sig snabbare efter operationen och löper mindre risk för att drabbas av komplikationer.
I andra delen av serien följer vi med Jukkas motionsträning före operationen. Syftet med motionen är att förbättra allmänkonditionen, muskelstyrkan, ledernas rörlighet, balansen och musklernas töjbarhet. Anvisningar för motion före operationen hittar du bland annat i OmaCoxa.


Del 3: Operation och snabb aktivering därefter

Förberedelserna har utförts och operationsdagen stundar för Jukka. Vi får höra Jukkas tankar precis innan han blir inskriven och vi följer med rehabiliteringen på avdelningen genast första dagen efter operationen.

Att stiga upp och börja röra på sig snart efter operationen underlättar återhämtningen och minskar riskerna för komplikationer efter operationen. På avdelningen hjälps patienten redan under operationsdagen upp i sittande ställning eller att stå eller gå om patienten orkar.


Del 4: Återhämtning

Det har nu gått exakt två veckor sedan operationen. Vi besöker Jukka hemma hos honom, där han berättar hur återhämtningen har fortskridit för hans del.

Rehabiliteringen under återhämtningen stöds av rörelseträning, promenader och utförande av vardagssysslor. Småningom kan man öka promenadavståndet från hundratals meter till flera kilometer. För att undvika överbelastning är det bäst att till en början gå korta sträckor flera gånger om dagen.

Om det är halt ska du använda halkdubbar på skorna och kryckorna. Som motvikt till den aktiva träningen lönar det sig att vila en stund under dagen för att undvika belastningssmärta och bensvullnad.


Del 5: Efterkontroll

Det har blivit dags för efterkontroll. Efterkontrollen på Coxa sker 2–3 månader efter operationen. Patienten får en kallelse till efterkontroll på Coxas poliklinik per brev.

Före efterkontrollen bör patienten genomgå undersökningarna som anges i de remisser som skickats tillsammans med kallelsen. Under efterkontrollen utvärderas rörligheten och funktionsförmågan samt röntgenbilderna kontrolleras. Efterkontrollen görs av en ortoped eller en fysioterapeut. Ditt tillstånd följs upp genom återkommande kontroller och tidsplanen fastställs vid efterkontrollen.


Del 6: