Skidåkning var den bästa rehabiliteringen

02.05.2017 — Patientberättelser

Gymnastikläraren Mathias Eklunds aktiva skidåkningshobby lämpade sig utmärkt också som rehabilitering efter ledprotesoperationen. Sedan efterkontrollen har den aktive skidåkaren redan glidit fram 985 kilometer på några månader.

– Även om det gjorde ont ville jag röra på mig, beskriver 57-årige Vasabon Mathias Eklund sin vardag före knäprotesoperationen.

I en gymnastiklärares arbete är fysika åkommor besvärliga, eftersom motion är en del av arbetsbilden. Den allt starkare smärtan i knäet påverkade särskilt gåendet, och därför började Eklund halta också på gymnastiktimmarna. Småningom flyttade värken över i höften.

Eklund höll sina gymnasielektioner, men hans egen aktivitet blev allt mindre.

– Jag klarade av största delen av det som skulle visas på lektionerna, men visst märkte studerandena besväret och började fråga om mitt knä.

Hjulen började åter rulla på Coxa

Eklund har en gedigen idrottsbakgrund. Särskilt bollsporter, som till exempel ishockey, basket och fotboll har varit en stor del av hans liv. I explosiva och snabba löpgrenar började han redan för flera år sedan känna ömhet i knäet.

I de undersökningar som gjordes 1999 visade det sig att det fanns förslitningar i Eklunds knä. Det behandlades med osteotomi. Vid osteotomi ändras benets belastningsaxel genom att kapa benet och fästa ihop det i en mindre belastande ställning. Med osteotomi kan tio procent av patienternas knän hållas i skick i tio år. Eklunds knä höll i 16 år.

– Den sista tiden tog jag dock läkemedel. Under de två sista åren kunde jag inte längre gå ut och promenera med min hustru. Vi är aktiva motionärer, så mina besvär ändrade vår sportiga vardag, förklarar han.

Smärtan var närvarande också nattetid.
– När jag sov var jag tvungen att hålla benet utanför sängen, eftersom smärtan orsakade tryckkänsla i benet. När benet töjdes nedåt frigjordes trycket och smärtan lättade.

Eklund ansåg att tiden var mogen för operation 2015 och i september fick han äntligen grönt ljus. Kön till det primära sjukhuset i den egna kommunen var emellertid lång, så Eklund använde sin rätt att välja vårdenhet och ringde Coxa.

– Jag följer aktivt med de ortopediska aktörerna. Coxa har ett bra rykte och jag hade hört en massa gott om sjukhuset, summerar Eklund sitt val.

På Coxa börjaden hjulen rulla. En lämplig operationstid hittades under höstlovet, i slutet av oktober. Det gjorde det möjligt att introducera vikarien före operationen.

– Allt förlöpte på bästa möjliga sätt, säger Eklund.

Ut på skidorna marsch, marsch

Att staka fram i skidspåret är mycket viktigt för Eklund. Han åker skidor tusentals kilometer året om – om det inte finns snö eller konstgjord snö får skidorna hjul under.

– Jag började åka skidor genast när jag fick lov till det efter operationen. Det var viktigt för mig både fysiskt och psykiskt.

Eftersom han är gymnastiklärare och lever ett aktivt liv behövde han inte förbereda sig så värst mycket inför ledprotesoperationen. Muskelkonditionen var utmärkt.

Eklund kom till Tammerfors en dag före operationen. Följande morgon togs han in för undersökning och på eftermiddagen utfördes själva operationen. Operationen tog två timmar. Eklund beskriver den som ett spännande, men sakkunnigt ingrepp.

– På avdelningen återhämtade han sig väl och på ett naturligt sätt. Varje dag märkte jag framsteg tillsammans med fysioterapeuterna, minns Eklund.

Hemma började han småningom återgå till skidåkningen. Den glidande, mjuka och jämna rörelsen är säker också under rehabiliteringen, där hopp och stötar är förbjudna. Efter kontrollen har den aktive skidåkaren redan avverkat förvånansvärt många kilometer i skidspåren – totalt 985 kilometer.

Processen upphör inte vid operationen

– Jag var en entusiastisk konvalescent, kanske rentav lite för entusiastisk. Jag var tvungen att hålla tillbaka lite, medger Eklund med ett skratt.

När man återhämtar sig är det viktigt att man tränar med måtta så att vävnaderna återfår sin styrka i lugn och ro. Rörelserna främjar återhämtningen och minskar också smärtan. Eklund anser att det största misstaget är att förbli orörlig efter operationen.

– Processen upphör inte vid operationen, utan man måste vara beredd att satsa på rehabiliteringen. Det är svårare för dem som inte har gjort så mycket före operationen. Alla hittar dock ett lämpligt sätt att röra sig på.

Två veckor efter operationen deltog Eklund i en konditionscirkel utan motstånd samt vattenlöpning – sex gånger i veckan, en timme motion åt gången.

– Jag tränade också balansen med en fysioterapeut. Rörelserna var krävande, men just därför fungerade de. Vatten är också ett bra, rehabiliterande hjälpmedel.

Småningom minskade svullnaden i benet och smärtan försvann. I dag tar Eklund inga värkmediciner överhuvudtaget. På gymnastiktimmarna undviker han hopp och löpning. Annars fungerar allt som normalt. Eklund är 100 % nöjd med Coxa.

– Personalen var uppmuntrande och utmärkt – de hjälpte en framåt. Humorn var avslappnad. Jag råkade dela rum med en tidigare fotbollsspelare, och vi skojade tillsammans, berättar han.

Han hoppas att personalen på Coxa fortsätter på samma sätt. Vården var utmärkt, och han har inte haft några som helst symtom efter operationen.

– Skidåkningen skulle nog smörja bort dem i varje fall, säger Eklund med ett leende.