Operationen gör en inte sängliggande

01.06.2017 — Patientberättelser

Unto Kauhanens, 67, knän opererades med ledprotes ett åt gången. Mannen som är van med att jaga och fiska i Ylöjärvi kunde genast stå på fötterna efter båda operationerna.

Unto Kauhanen arbetade i 39 år som handelsman i K-matbutik i Helsingfors och klagade på sina knän för företagsläkaren flera gånger under karriären. Han behövde inte stå i arbetet, vilket skulle ha belastat knäna. Under dagen kunde han sitta och vila fötterna. Däremot behövde han bara röra på sig lite för att knäna skulle börja värka, och han kunde inte röra sig i naturen utan värkmedicin. Slutligen behandlades smärtan med kortisoninjektion.

– Värken var så olidlig att jag också uppsökte en ortoped. Ledslitage konstaterades i knäna och jag rekommenderades en korrigerande operation, berättar Kauhanen.

Han gick emellertid inte med på operation. Först i januari 2014, när Kauhanen pensionerades och flyttade från Helsingfors till sommarstället i Ylöjärvi, började han fundera på saken på nytt.

– Det hade blivit allt tyngre att röra på sig och jag hade helt lämnat bort jakten och fisket. Jag kunde inte ännu skylla problemen på ålderdomen, så jag beslutade att agera.

På hösten uppsökte Kauhanen en läkare som remitterade honom direkt till Ledprotessjukhuset Coxa. Knäna var enligt bilderna i sådant skick att en operation var det enda som kunde ge lindring.

Lätt och trevlig operation

På Coxa berättade läkarna ingående vad en ledprotesoperation skulle innebära. Enligt Kauhanen minskade informationen osäkerheten inför operationen.

– Jag är inte känslig för smärta, så jag var inte rädd för operationen. Jag fick en bra utredning över hur arbetet skulle framskrida, berömmer Kauhanen de första besöken på Coxa.

Kauhanen hade höga blodsockervärden, vilket fördröjde operationen till viss del. Övervikt är en operationsrisk, så Kauhanen var först tvungen att gå ner i vikt. Sockervärdena överraskade inte mannen, och den uppskjutna operationen kändes inte som ett stort bakslag. Han följde noggrant läkarens anvisningar med avseende på sockret.

I mars 2014 kunde han äntligen opereras – dock med reservationen att det ena knäet opereras först och det andra först efteråt. På detta sätt skulle den första operationen ge information inför den andra operationen så att man skulle kunna undvika eventuella otrevliga överraskningar.

Kauhanen berömmer den förbehållslösa atmosfären på Coxas mottagning och berättar att han genast kände sig varmt välkommen. Det var lätt att diskutera med personalen.

– När jag lade mig på operationsbordet frågade skötaren om jag ville vara nedsövd eller vaken. Jag svarade att jag naturligtvis vill vara vaken. Då kan jag se till att operationen blir ordentligt gjord. Man måste ju alltid hitta på något som lättar upp stämningen, skrattar Kauhanen.

Operationen tog cirka en timme och inga överraskningar uppstod. Han måste emellertid återhämta sig i lugn och ro före den andra operationen.

Genast på fötterna

Kauhanen tillbringade två dagar på avdelningen efter operationen och åkte sedan till stranden av Sääksjärvi för att bo hos sin sons familj. Efter bara två dagar på stugan åkte den självgående mannen dock till Ylöjärvi. Hemma fungerade vardagen fint, även om det är ett trevåningshus.

– Jag klarade trapporna själv, och jag halverade dosen för alla piller. Jag levde helt normalt och sov bra på nätterna berättar Kauhanen om sin snabba återhämtning.

Vid efterkontrollerna på våren kontrollerade man hur knäet hade återhämtat sig och började planera nästa operation. Kauhanen önskade dock ett uppskov för den.

– Våren var som vackrast och isen på Näsijärvi hade redan smultit bort. Jag ringde till Coxa och frågade om det skulle vara möjligt att fortsätta med det gamla systemet fram till hösten, så jag skulle få mina ogjorda gårds- och fastighetsarbeten gjorda, förklarar Kauhanen.

På Coxa hade man inget emot detta. Den andra knäoperationen gjordes i januari 2015. Operationen gick lika smidigt som den första. Det var endast bedövningen som tog längre än vid den första operationen. Sin konvalescenstid på Coxa minns han med värme.

– Vi gick långa promenader i korridoren med sjukgymnasten och emellanåt kom ortopeden emot och frågade hur jag mådde, minns Kauhanen.

Nyckeln till framgång: två operationer

Kauhanen har efteråt funderat över hur operationen lyckades. Han misstänker att den snabba återhämtningen berodde på att operationen utfördes i lugn och ro i två omgångar. Som helhet blev operationen ganska lång, men läkningsprocessen för det enskilda knäet och benet var snabb.

Valet gjorde att han kunde bevara sin självständighet

– Om operationerna hade utförts samtidigt skulle jag inte ha kunnat gå i trappor. På toaletten skulle jag ha behövt en förhöjning och hjälp. Nu kunde jag sköta maten och allt annat helt själv, konstaterar Kauhanen.

Efter en ledprotesoperation ska man motionera för att hålla rörelsebanorna i minnet och därmed i skick. Kauhanen följde gymnastikprogrammet, men vardagsmotionen kom av sig själv, eftersom han inte led av smärta. Det är endast det sist opererade knäet som emellanåt meddelar att det opererats. När benet är helt böjt känner han smärta i det. Kauhanen är ändå inte oroad över detta.

– Det blir bättre med tiden. Annars har jag inte haft någon smärta eller inflammation. Jag har inte behövt någon som helst värkmedicin, säger Kauhanen glatt.

Han råder andra i samma situation att modigt kontakta Coxa. Enligt Kauhanen är det en ”helt normal grej”, som man inte ska oroa sig för. Operationen avhjälper sannolikt ett problem man lidit av redan länge.

Livskvaliteten förbättras, det ser den varmhjärtade personalen till.

– Alla skötare på Coxa är härliga! Och ortopeden blev som en god vän redan vid det första besöket. Alltid när han gick ut frågade han hur jag mådde. Någon bättre vård kunde man inte ha fått och Kauhanen ger stort beröm till personalen på Coxa.