Fick en svängande swing på Coxa!

01.06.2017 — Patientberättelser

Projektchef Tapani Kaskela fick för två år sedan en höftprotes inopererad. Operationen korrigerade ställningen och gångtekniken, vilka i sin tur slipade hans golfslag till bästa kvalitet.

– Det var den sista droppen. Då tänkte jag att nu måste jag utreda detta, erinrar sig Tapani Kaskela, 57, stämningarna under den tidiga hösten 2014.

Han hade just kommit tillbaka från semestern i Ensimetri, och hans arbetskamrat frågade honom igenom hans konstiga, haltande gångstil. Det lär ha sett ut som om jag hade ont i foten.

Sjuk var den inte, men när han spelade golf var han tvungen att dra benet efter sig en aning i lätt sluttande uppförsbackar. Slagen på golfplanen i Pirkkala hade småningom blivit kortare och stegen hade förändrats. Golfkamraterna hade tipsat honom om att problemet kunde härröra från höften. Kaskela var av annan åsikt.

– Jag uppsökte redan på 80-talet kiropraktor och idrottsläkare på grund av muskelspänningar i ryggen. Jag tänkte att symtomen berodde på ryggen, så jag började inte utreda saken.

Särskilt om kvällarna led han av pulserande nervsmärta och det var svårt att hitta en bekväm ställning när han gick och lade sig.

Fick direkt en avbokningsplats på Coxa

Arbetskamraternas oro fick Kaskela att ringa företagsläkaren. Därifrån fick han genast remiss till den fysikaliska sidan, där man konstaterade att problemet inte var ryggen, utan hans vänstra höft. Han remitterades med röntgenbilder till en specialistläkare i ortopedi.

– En artroskopi i leden skulle inte längre ha hjälpt, så jag fick en direkt uppmaning att genomgå en operation, berättar Kaskela.

Läkaren gav en remiss till Coxa och kallelsen kom snabbt. På Coxa konstaterade specialistläkaren Jarmo Kangas att det inte var förnuftigt att vänta. Kaskela fick en avbokningsplats, vilket betydde att han skulle opereras efter två veckor.

– Det var effektivt det! Det var skönt att beslutet kom till så snabbt. Eftersom operationen skulle ske genast hann han inte grubbla och spänna sig inför den.

Kaskela idrottar, så han behövde inte nämnvärt förbereda sig inför operationen. Det räckte med ett tandläkarbesök.

Ny promenadteknik

Kaskela anser att själva operationen förlöpte bra. Redan på kvällen kunde Kaskela börja röra på sig lite med hjälpmedel och skötarens hjälp. Personalen får ett gott betyg för motivationen och hjälpsamheten.

– Jag följde med också hur de övriga patienterna bemöttes. På Coxa var bemötandet särskilt varmt och omtänksamt.

Han var tvungen att lära sig gå på nytt. Steget skulle vara rullande, det vill säga hälen ska beröra marken först. Kaskela berättar leende om hur han i återhämtningsskedet stirrade mycket på marken och sina fötter för att lära sig rätt stegteknik.

Hemma fick han hjälp med återhämtningen av sin hustru, mor och sina 16- och 20 år gamla söner. Familjens pigga dvärgschnauzer uppmanade honom att promenera. Det bästa var att smärtan genast lättade efter operationen.

– Jag hade fått tre månader sjukledigt, men jag kunde börja arbeta redan efter åtta veckor, minns Kaskela med värme.

Ut på golfplanen direkt efter sjukledigheten

Kaskela tränade benens rörelsebanor med hjälp av gummiband, olika gymnastikrörelser och balansövningar.

– Simning var en speciellt bra rehabilitering. Jag tränade frisim, bröstsim och fjärilssim på en golfbekants kurs. Höften blev inte sjuk av simsparkarna.

Sjukledigheten tog slut vid en perfekt tidpunkt för Kaskela: i april när golfsäsongen började.

– Det var kul att återhämtningen passade så perfekt ihop med min hobby! På planen märkte jag genast förändringen: rörelsebanan hade förändrats och spelet löpte bättre, berättar han.

Nu lider han inte längre alls av höften. Kaskela var nyligen på semester på Kanarieöarna, där han gick 10–15 km om dagen – utan några problem. Vid efterkontrollen fick höften fulla poäng. Han råder andra i samma situation att agera snabbt.

– Varför ska man vänta? Hellre tidigare än via väntan och lidande. Åk till Coxa! uppmanar Kaskela.