Ett smärtfritt liv är härligt

02.05.2017 — Patientberättelser

Liisa Tenkula-Kemppainen, som är 51 år, har haft tävlingsidrott som hobby hela livet, men hon var tvungen att småningom lämna bort motionen – och nattsömnen – helt på grund av värkande knän. Efter flera benoperationer var det först en ledprotesoperation som tog bort värken och gjorde det roligt att röra sig igen.

Motion har alltid varit en del av Esbobon Liisa Tenkula-Kemppainens liv. I elva år tävlade hon i friidrott och till hennes hobbyer hörde också dans, squash och tennis. Numera är hennes fritidsintressen bland annat golf och friluftsliv med hunden.

På grund av knäsmärtorna var hon tvungen att avbryta den aktiva livsstilen. Smärtorna började redan för tio år sedan när Tenkula-Kemppainen var 40 år gammal.

– Tävlandet hade jag i blodet och idrotten hade en dominerande roll i mitt liv. Jag hade svårt att godta att motionen gav mig smärta, berättar Tenkula-Kemppainen.

För att kunna idrotta sökte hon sig till en titthålsoperation. Den tog bort problemet för en stund. Åren 2008–2009 kom värken tillbaka, den här gången i bägge benen. På den tiden bodde Tenkula-Kemppainen i Australien och tävlade i tennis.

– Ofta var det bara adrenalinet som fick mig att spela. Efter matcherna kunde jag ofta inte ens gå. Det var mycket smärtsamt.

Slutligen utfördes artroskopi i båda knäna, men läkaren kunde inte längre garantera en fullständig återhämtning. Efter operationen blev knäna sämre. När Tenkula-Kemppainen år 2009 flyttade tillbaka till Finland, kunde hon inte längre idrotta trots titthålsoperationerna. Även korta promenadsträckor orsakade en ilande smärta i knäna.

Vardagen förändrades och vikten ökade. Smärtan började störa också nattsömnen. Tenkula-Kemppainen arbetade som projektchef i ett golvläggningsföretag och hon började bli trött.

– Varje gång jag vände mig i sängen vaknade jag av smärtan. Jag försökte stöda benen med kuddar för att kunna hålla dem i en smärtfri ställning. Det var svårt att förflytta sig mellan kunderna med tunga provbitskassar.

Friheten att välja ledde äntligen till Coxa

Den sega kvinnan orkade emellertid söka lösningar. Den offentliga sektorn kunde inte längre hjälpa henne och några undersökningar inleddes inte heller. Det gjorde Tenkula-Kemppainen upprörd. Inom privatvården rekommenderades hon en operation för förskjutning av belastningspunkten. Då sågas skenbenet av nästan helt och en kil sätts in, vilket får benets ställning och belastningspunkten att ändras och smärtan att försvinna.
Operationen gjordes för cirka 2,5 år sedan inom den offentliga hälso- och sjukvården. Den orsakade ingen skada men gav inte heller någon nytta, vilket gjorde henne frustrerad.

– Jag tänkte att det måste finnas en lösning på detta. Jag var under 50 år, så jag skulle ännu ha en massa arbetsår framför mig. Det var inte heller lätt att orka överlag och hålla humöret upp, säger Tenkula-Kemppainen.

För ett och ett halvt år sedan ordnade Coxa ett informationsevenemang i Helsingfors, och Tenkula-Kemppainen råkade se reklamen i Helsingin Sanomat. Under evenemanget berättade man om ledprotesoperationer och framför allt om när det är dags att söka sig till en ledprotesoperation. Informationsevenemanget var en stor aha-upplevelser för Tenkula-Kemppainen.

– Äntligen berättade någon noggrant och jordnära vad det handlar om, säger hon.

– Tidigare kände jag att man ringaktade mina besvär. Man försökte skjuta upp mina operationer eftersom jag ännu var ung för en dylik operation. Folket på Coxa tog mig på allvar.

I Helsingfors fick hon också för första gången höra om rätten att fritt välja vårdenhet inom specialsjukvården. Tenkula-Kemppainen anser att man inte talar tillräckligt mycket om rätten. Hon bokade tid på Coxa i oktober. Det dröjde inte längre än till december förrän hon blev opererad.

– Jag fick åka hem på julafton. Operationen var min julklapp, säger hon.

Dubbade skor och vattengymnastik hjälpte henne komma igång

Operationen var krävande eftersom båda knäna opererades samtidigt. Tenkula-Kemppainen hade förberett sig inför operationen genom att gå på gym. En bra muskelkondition främjar en snabb återhämtning. Natten före operationen sov hon på patienthotellet.

Operationen tog fyra timmar. Redan följande dag fick Tenkula-Kemppainen hjälp med att komma igång, först med att sätta sig på sängkanten, därefter med att göra små gymnastikrörelser samt stiga upp och gå med hjälp av en ställning. Ett aktivt grepp är viktigt för att man ska återhämta sig.

– Fysioterapeuten gav mig sjukgymnastik två gånger per dag under min sjukhusvistelse. Det var mycket positivt. Tenkula-Kemppainen är mycket tacksam över den aktiva rehabiliteringen.

Rehabiliteringen fortsatte hemma. Eftersom det var jultider var familjen ledig och kunde hjälpa henne när hon ville röra på sig. De första nio dagarna tillbringade Tenkula-Kemppainen dock på andra våningen i hemmet, eftersom trapporna ännu kändes för utmanande. Också då fortsatte hon att gångträna och gymnastisera.

Småningom kom motionen tillbaka i livet. Tenkula-Kemppainen spelar aktivt golf. Nio hål lär hon klara enkelt. Hård motion med kraftiga stötar lämpar sig inte för opererade personer, men återhämtningen fick henne att ta del av helt nya motionsformer.

– Den bästa rehabiliteringsformen är vattenlöpning. Jag rekommenderar den till alla som fått en ledprotes inopererad och för andra besvär. Vattnet ger ett bra men mjukt motstånd. Rörelserna är omfattande och musklerna belastas lämpligt mycket, förklarar Tenkula-Kemppainen.

Det hala vinterföret inspirerade också till kreativa lösningar gällande motionen.

– När jag gick ut klädde jag på mig dubbade skor och band fast hundens koppel kring midjan. Jag hade stavar i båda händerna. Jag kände att jag var tvungen att komma ut och så gav jag mig iväg.

Det var överraskande att smärtan fortsatte relativt länge efter operationen. Läkarna på Coxa lugnade mig och sa att smärtan är återhämtningsvärk och att det tar en tid innan den går över. Nu har det gått ungefär ett år sedan operationen och det gör inte längre ont i knäna – inte ens nattetid. Det är det viktigaste.

– Även om jag har varit tvungen att avstå från mina kära grenar på grund av operationen känns det härligt med ett smärtfritt liv. Jag tror att återhämtningen ännu kommer att fortsätta. Ännu kan jag till exempel inte gå ned i krypställning och benen känns lite som träben, men allt tar sin tid, berättar Tenkula-Kemppainen.

Hon beskriver sjukskötarna och läkarna på Coxa som vänliga och sakkunniga. Även städpersonalen får ett särskilt tack. Avdelningen är en trivsam plats för patienterna.

– Jag är mycket tacksam över att jag kom in på Coxa, där man verkligen lyssnade på mig. Stämningen är genuint omtänksam och avslappnad på ett bra sätt, säger Tenkula-Kemppainen.