Dansstegen fick en ny rytm

01.06.2017 — Patientberättelser

Loppisbon Päivi Syrjäläs livskvalitet förbättrades snabbt när hon fick sin länge planerade ledprotesoperation på Coxa i oktober 2015.

– Smärtan försvann på operationsbordet, berättar Syrjälä förnöjt.

39-åriga Syrjälä hann under flera år lida av sitt ärftliga höftproblem som orsakade en kraftig smärta som begränsade hennes liv och inte lät henne njuta av sin kära danshobby.

Efter att ha fått goda rekommendationer sökte sig Syrjälä med remiss från företagshälsovården till Ledprotessjukhuset Coxa i Tammerfors.

– Min kusin vårdades på Coxa för flera år sedan, så denna erfarenhet uppmuntrade mig att fatta beslutet, berättar hon.

Den strålande smärtan i höften begränsade vardagssysslorna för mamman till de 7- och 10-åriga barnen. Värkmedicinen hjälpte inte längre.

Den nattliga vilosmärtan var värst, erinrar sig Syrjälä som driver en jordgubbs- och spannmålsgård och arbetar som lantbruksavbytare.

Arbetet säger hon sig ha utfört med sammanbitna tänder frånsett en kortare sjukledighetsperiod.

Överraskad av den snabba återhämtningen

Operationen tog cirka en timme och 45 minuter. Hon överraskades av hur snabbt återhämtningen skedde efter operationen – hon stod på fötterna redan samma dag.

– Följande dag gick jag på avdelningen, berättar Syrjälä och berömmer hur smidigt servicen och vården på Coxa fungerade.

– På avdelningen fick jag all den hjälp jag behövde. Människorna var artiga och vänliga.

Syrjälä kunde åka hem två dagar efter operationen. Rehabiliteringsprogrammet som gjordes upp tillsammans med en fysioterapeut fick henne att snabbt komma igång. Rehabiliteringsprogrammet gav snabba resultat.

– En vecka efter hemkomsten gick jag redan två kilometer i ett sträck, minns Syrjälä.

Till en början använde hon gångstavar när hon rörde sig, men också dem lämnade hon bort helt efter tre veckor.

– Operationssåret värkte en del, men ledsmärtan försvann genast efter operationen.

Slutkontrollen efter operationen gick snabbt. Man granskade bilderna och konstaterade att benet är i rätt läge och rörligheten i skick.

– Efter det fick jag leva ett helt normalt liv, ler Syrjälä.

Dansar två gånger i veckan

Det tog inte lång tid innan motionen åter blev en del av Syrjäläs liv. Den dansbanedans som blev hennes hobby för fyra år sedan har nu fått ny vind i seglen. Numera åker Syrjälä och dansar två gånger i veckan. Dessutom deltar hon i olika danskurser för att lära sig nytt.

– Det gör inte längre ont att dansa. Jag kan göra allt det jag någon gång klarat av, sammanfattar Syrjälä glatt.

Den regelbundna motionen omfattar också jogging med familjens rottweiler.

Till dem som lider av likadan smärta skickar Syrjälä hälsningen att det inte lönar sig att vänta.

– Sök dig till operation i tid och börja snabbt röra på dig därefter. Själv sköt jag upp operationen alltför länge. Nu när jag vet att Coxa stoppar smärtan på plats och ställe, känns det dumt att jag väntade i flera år, säger hon.

Syrjälä tänker uppsöka Coxa på nytt efter en tid, när det ärftliga höftproblemet i det andra benet också ska korrigeras.