Vapaa hoitopaikan valinta vei Espoosta Tampereelle

07.09.2017 — Potilastarinat

Espoolainen Gita Laitinen on kuusissakymmenissä oleva aktiivinen eläkeläinen. Kesäisin Gita harrastaa golfia, pyöräilyä, uintia, puutarhanhoitoa ja marjastamista. Talvisin liikunnantäyteistä elämää täyttää murtomaahiihto, sisäpyöräily, kuntosali, sauvakävely ja avantouinti.

Aktiivisen elämän taivaalle ilmestyi kuitenkin tummia pilviä, kun nivelkulumasta kipeytynyt lonkka alkoi vaivata. Ajan kuluessa harrastaminen, arjen askareet ja jopa nukkuminenkin tuottivat kipua. Jotain oli tehtävä ja lopulta Gita päätyi vapaa hoitopaikan valinnan kautta lonkan tekonivelleikkaukseen Coxaan. Leikkaus suoritettiin loppuvuodesta 2016.

Minkälaista elämäsi oli ennen leikkausta?

Töissä lonkkaa alkoi särkeä, kun istui pitkään paikallaan. Piti vaihtaa asentoa monta kertaa päivässä tai nousta kävelemään välillä. Viime kesänä (2016) minun piti pelata golfia autolla enkä pystynyt kävelemään pitkiä matkoja ilman, että lonkkaa alkoi todella paljon särkeä. Yösärky (leposärky) oli pahinta. Kuluma vaikutti myös golflyönteihin. Kivun takia sitä rupesi varomaan lyöntiä, svingi muuttui.

Murtomaahiihdossa haarakäynti alkoi tuntua pahalta, ja vapaata ei pystynyt hiihtämään ollenkaan.
Vähänkään pidemmillä matkoilla autossa istuminen ja ajaminen alkoi olla hankalaa. Istuminen oli sellaista kiemurtelua ja jatkuvaa hyvän asennon etsimistä.

Nukkuminen kävi myös vaikeaksi ja kivuttoman asennon jatkuva etsiminen oli rasittavaa. Asentoa joutui yön aikana vaihtamaan monta kertaa. Unen laatu oli todella huonoa. Tuntui ettei saanut yöaikaan riittävästi levättyä. Kipulääkkeetkään eivät pitäneet leposärkyä poissa. Söin erilaisia kipulääkkeitä noin vuoden, ne eivät tehneet vatsalle hyvää.

Miten päädyit Coxaan?

Golfystävä suositteli. Hänelle oli vaihdettu lonkkanivelet Coxassa. Sain suosituksia myös toisen golfystävän tutuilta, jotka olivat (mies ja nainen) myös olleet Coxan asiakkaita. Kävin yksityisellä ortopedillä Helsingissä, joka totesi nivelkuluman. Pyysin häntä lähettämään kuvat Coxaan, ja niinhän sieltä tuli kutsu tapamaan Coxan lääkäriä, jolla oli myös vastaanotto Helsingissä.

Mitkä asiat askarruttivat ennen leikkausta?

Miten pääsen Tampereelle, ja kuinka sieltä pois? Miten kipeä olen leikkauksen jälkeen, ja miten pitkään toipuminen kestää? Miten pärjään yksin kotona?

Kaikki järjestyi tosi hyvin, ystäväni vei minut ja yöpyi kanssani hotellissa. Hän saattoi minut aamulla leikkaukseen ja tuli seuraavan päivänä katsomaan. Toinen ystäväni tuli sitten hakemaan minut kahden päivän kuluttua. Ilman ystävien tukea ja hoivaa reissu olisi ollut paljon vaikeampi tehdä.

Miten koit Coxan palvelun, hoitoprosessin ja sairaalassaoloajan?

Vaikka leikkaus jännitti ja pelotti niin juteltuani lääkärin kanssa tuli levollisempi ja turvallisempi olo. Anestesiahoitaja oli myös todella ammattilainen. Hän osasi luoda rauhoittavan ja luottavaisen olotilan. Osastolla kaikki hoitajat olivat ystävällisiä, huomioonottavia, reippaita ja iloisia. Kaikki hoitui mallikkaasti.

Miten kuntoutuminen ja paraneminen sujui?

Coxan fysioterapeutti opasti liikkumaan kyynärsauvoilla, neuvoi miten portaissa kuljetaan ja mitä liikkeitä voi/saa tehdä. Lisäksi sain hyvät jumppaohjeet kotiin, ja pyynnön ottaa yhteyttä Espoon kaupungin fysioterapeuttiin päästäkseni vesiterapiavoimisteluun.

Noudatin kaikkia näitä, ja paraneminen alkoi pikkuhiljaa. Noin kahden-kolmen viikon kuluttua leikkauksesta tein jo 4 km lenkin kyynärsauvoilla. Sisätiloissa käytin sauvoja pari-kolme viikkoa, ulkona pidempään. Olin vähän varovainen, en halunnut missään nimessä pilata lääkärin hyvää työtä. Lisäksi oli talvikausi, tiet olivat välillä liukkaat. Mukava oli myös käyttää julkista liikennettä, linja-autoa ja junaa, kun muuten käytän aina omaa autoa.

Parin kuukauden kuluttua tein jo pitkiä sauvakävelylenkkejä ja hiihdin, tosin aluksi vain tasaisella, pellolla. Myöhemmin uskaltauduin sitten pikkuhiljaa mäkiinkin. Oli ihana hiihtää kun ei ollut kipua. Maaliskuussa olin jo Lapissa hiihtämässä pidempiäkin matkoja. Nyt golf sujuu hyvin ilman autoa, pystyn kävelemään sekä svingaamaan hyvin ilman kipuja. Kipulääkkeet ovat jääneet pois. Kaikista mahtavinta on kun voi nukkua yöt ilman särkyä!

Minkälaisista asioista oli eniten apua hoitoprosessin aikana?

Coxan ammattitaitoisesta henkilökunnasta. Kiitos heille kaikille.

Miten arki sujuu nyt?

Arki sujuu tosi hyvin. En edes aina muista tekoniveltä. Pystyn esim. kyykistymään. Ennen leikkausta en päässyt kyykystä ylös. Piti aina ottaa tuki jostain. Teen kaikkea mahdollista, kokeilin puujalkakävelyäkin, ja sehän sujui kun ennen.

Mitä haluaisit sanoa leikkausta pohtiville?

Jos lääkäri suosittelee leikkausta, niin kannattaa ehdottomasti mennä. Kivuton elämä on paljon mukavampaa. Itse olin ainakin paljon kiukkuisempi ja väsyneempi ennen uutta tekoniveltä kun en saanut nukuttua hyvin ja piti syödä niitä särkylääkkeitä.

Asiakas golfaamassa leikkauksen jälkeen