Takaisin aktiiviseen elämään

18.10.2017 — Potilastarinat

Takaisin aktiiviseen elämään on moniosainen videosarja Jukan 48v. hoidosta Tekonivelsairaala Coxassa. Sarjaa kuvattiin samaan aikaan, kun Jukan hoitopolku eteni.


 Osa 1: Esittely ja ensitunnelmat

Sarjan ensimmäisessä osassa kuulostelemme Jukan tuntoja tuoreeltaan sen jälkeen, kun Tekonivelsairaala Coxan ortopedin kanssa on yhdessä päädytty leikkausvaihtoehtoon.


Osa 2: Valmistautuminen leikkaukseen

Tekonivelleikkaus on iso toimenpide, joka on rasite elimistölle. Leikkaukseen tultaessa terveydentilan tulisi olla mahdollisimman hyvä. Mahdollisimman hyvä terveys edistää leikkauksesta toipumista ja ehkäisee komplikaatioiden syntymistä.
Sarjan toisessa jaksossa käydään seuraamassa Jukan liikuntaharjoittelua ennen leikkausta. Liikkumisen tavoitteena on parantaa yleiskuntoa, lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, tasapainoa ja lihasvenyvyyttä. Ohjeita leikkausta edeltävään liikkumiseen löytyy mm. OmaCoxa-palvelusta.


Osa 3: Leikkaus ja varhainen liikkeellelähtö

Valmistautumiset on suoritettu ja Jukalla on tullut leikkauspäivän aika. Kuulostelemme Jukan tuntoja juuri ennen sisäänkirjautumista ja seuraamme kuntoutusta osastolla heti seuraavana päivänä operaation jälkeen.

Varhainen pystyasentoon nouseminen ja liikkeelle lähteminen edesauttavat kuntoutumista ja vähentävät leikkaukseen liittyviä komplikaatioita. Vuodeosastolla potilas avustetaan istumaan ja voinnin mukaan seisomaan sekä kävelemään jo leikkauspäivänä.


Osa 4: Toipilasaika

Leikkauksesta on kulunut nyt tasan kaksi viikkoa. Käymme tervehtimässä Jukkaa hänen kotonaan, missä Jukka kertoo miten toipilasaika on hänen kohdallaan tähän asti sujunut.

Toipilasaikana kuntoutumista tukee liikeharjoittelu, kävely ja arkisten askareiden tekeminen. Kävelymatkaa voi lisätä vähitellen sadoista metreistä kilometreihin. Liiallisen rasituksen välttämiseksi on aluksi parempi kävellä lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä.

Liukkaalla kelillä on hyvä käyttää kenkiin kiinnitettäviä liukuestenastoja ja kyynärsauvoissa jääpiikkejä. Aktiivisen harjoittelun vastapainoksi on hyvä levätä hetki päivän aikana rasituskivun ja alaraajaturvotuksen ehkäisemiseksi.


Osa 5: Jälkitarkastus

On tullut jälkitarkastuksen aika. Coxan jälkitarkastus järjestetään 2-3 kuukautta leikkauksen jälkeen. Potilas saa postitse kutsun jälkitarkastukseen Coxan poliklinikalle.

Ennen jälkitarkastusta potilaan tulisi käydä kutsun mukana olevien lähetteiden mukaisissa tutkimuksissa. Jälkitarkastuksessa arvioidaan liikkumista ja toimintakykyä sekä tarkistetaan röntgenkuvat. Jälkitarkastuksen suorittaa joko ortopedi tai fysioterapeutti. Sinua seurataan määräaikaistarkastuksin ja niiden aikataulu selviää jälkitarkastuksessa.


Osa 6: 9kk leikkauksesta

Jukan tarinan viimeisessä osassa, Jukka käy golf-kierroksen ohessa läpi tunnelmiaan koko hoitoprosessin ajalta.