Kivuton elämä on ihanaa

02.05.2017 — Potilastarinat

Nainen ja koira

Kilpaurheilua koko elämänsä harrastanut Liisa Tenkula-Kemppainen, 51, joutui särkevien polvien takia luopumaan vähitellen kokonaan liikunnasta – ja yöunista. Monien jalkaoperaatioiden jälkeen vasta tekonivelleikkaus poisti kivut ja palautti liikkumisen ilon.

Espoolaisen Liisa Tenkula-Kemppaiseen elämään on aina kuulunut liikunta. Hän kilpaili aikoinaan 11 vuotta yleisurheilussa ja harrasti tanssia, squashia ja tennistä. Nykyisin elämään kuuluu muun muassa golf ja koiran kanssa ulkoilu.

Polvikivut toivat aktiiviseen elämäntyyliin ikävän särön. Kivut alkoivat jo 10 vuotta sitten Tenkula-Kemppaisen ollessa 40-vuotias.

– Kilpailu on minulla verissä ja urheilu hallitseva osa elämääni. Oli hankala hyväksyä, että liikunta aiheutti kipua, Tenkula-Kemppainen kertoo.

Jotta urheilu sujuisi, hän hakeutui tähystysleikkaukseen. Se poisti ongelman hetkeksi. Vuosina 2008–2009 säryt palasivat, tällä kertaa molempiin jalkoihin. Tenkula-Kemppainen asui tuolloin Australiassa ja kilpaili tenniksessä.

– Pelasin usein pelkän adrenaliinin voimin. Pelin jälkeen en usein pystynyt edes kävelemään. Se oli todella tuskallista.

Lopulta molemmat polvet tähystysleikattiin, mutta lääkäri ei voinut enää taata täyttä onnistumista. Polvien tilanne kääntyikin leikkauksen jälkeen huonompaan suuntaa. Kun Tenkula-Kemppainen vuonna 2009 muutti takaisin Suomeen, hän ei pystynyt tähystysleikkauksista huolimatta urheilemaan. Pienikin kävelymatka aiheutti pistävää kipua polviin.

Arki muuttui ja painoa hiipi lisää. Kivut alkoivat haitata myös yöunia. Projektipäällikkönä lattiapäällystefirmassa toimiva Tenkula-Kemppainen alkoi väsyä.

– Aina kun käänsin sängyssä kylkeä, heräsin kipuihin. Yritin tukea tyynyillä jalkoja, jotta ne pysyisivät kivuttomassa asennossa. Töissä liikkuminen asiakkaalta toiselle painavien näytekassien kanssa oli vaikeaa.

Valinnanvapaudella vihdoin Coxalle

Sitkeä nainen jaksoi kuitenkin etsiä ratkaisuja. Julkisella puolella ei enää osattu auttaa, eikä tutkimuksiinkaan enää ryhdytty. Se järkytti Tenkula-Kemppaista. Yksityiseltä puolelta ehdotettiin hänelle painopisteleikkausta. Siinä sääriluu sahataan melkein poikki ja asetetaan kiila väliin, jolloin jalan asento ja painopiste muuttuu ja kipu häviää.
Leikkaus tehtiin julkisella puolella Tenkula-Kemppaiselle noin 2,5 vuotta sitten. Siitä ei ollut haittaa, muttei hyötyäkään, mikä turhautti leikkauksissa rampannutta naista.

– Ajattelin, että nyt tähän on pakko löytää joku ratkaisu. Olin alle 50-vuotias, joten minulla tulisi olemaan vielä runsaasti työvuosia jäljellä. Myös yleinen jaksaminen ja mieliala olivat kovalla koetuksella, Tenkula-Kemppainen sanoo.

Puolitoista vuotta sitten Coxa järjesti Helsingissä infotilaisuuden, jonka mainoksen Tenkula-Kemppainen sattui näkemään Helsingin Sanomissa. Tilaisuudessa kerrottiin tekonivelleikkauksista ja erityisesti, milloin on aika hakeutua tekonivelleikkaukseen. Infotilaisuus oli Tenkula-Kemppaiselle suuri ahaa-elämys.

– Vihdoinkin joku kertoi tarkasti ja maallikkotajuisesti, mistä oli kyse, hän sanoo.

– Aiemmin minusta tuntui siltä, että vaivojani vain vähäteltiin. Leikkauksiani yritettiin siirtää, koska olin tämän tyyppiseen leikkaukseen vielä nuori. Coxan väki otti minut vihdoin tosissaan.

Tilaisuudessa selvisi myös ensimmäisen kerran vaihtoehto erikoisairaanhoidon valinnanvapaudesta. Siitä ei Tenkula-Kemppaisen mukaan puhuta tarpeeksi. Hän varasi ajan Coxaan lokakuussa. Leikkaukseen hän pääsi jo joulukuussa.

– Pääsin kotiin jouluaattona. Leikkaus oli joululahjani, nainen kuvailee.

Nastakenkien ja vesijumpan avulla liikkeelle

Leikkaus oli haastava, koska molemmat polvet leikattiin samalla kertaa. Tenkula-Kemppainen oli valmistautunut operaatioon käymällä kuntosalilla. Hyvä lihaskunto edesauttaa nopeaa palautumista. Edeltävän yön hän vietti potilashotellissa.

Leikkaus kesti 4 tuntia. Seuraavana päivänä Tenkula-Kemppainen autettiin jo liikkeelle, ensin sängyn laidalle istumaan, siitä pieniin jumppaliikkeisiin ja telineen avulla pystyyn ja kävelemään. Aktiivisuus on tärkeää toipumisen kannalta.

– Fysioterapeutti kävi sairaala-aikanani kaksi kertaa päivässä jumppauttamassa, se oli todella positiivista, Tenkula-Kemppainen kiittelee toipumisen aktiivisuutta.

Toipuminen jatkui kotona. Koska oli jouluaika, perhe oli lomalla ja pystyi auttamaan liikkumisessa. Ensimmäiset yhdeksän päivää Tenkula-Kemppainen kuitenkin vietti kodin toisessa kerroksessa, koska portaat tuntuivat vielä liian haastavilta. Kävely- ja jumppaaminen kuitenkin jatkuivat silloinkin.

Vähitellen liikunta tuli takaisin elämään. Golfia Tenkula-Kemppainen pelaa tiiviisti. 9 reikää menee kuulemma helposti. Voimakas ja ryskyttävä liikunta ei sovi leikkauksessa olleelle, mutta toipuminen tutustutti hänet aivan uudenlaisiin liikuntamuotoihin.

– Paras kuntoutumismuoto oli vesijuoksu. Suosittelen sitä tekonivelleikkauksessa olleille ja muihinkin vaivoihin. Vesi on hyvä mutta pehmeä vastus. Liikkeet ovat laajoja, ja lihakset rasittuvat sopivasti, Tenkula-Kemppainen ohjeistaa.

Talviajan liukas keli innoitti myös luoviin liikuntaratkaisuihin.

– Ulos lähtiessä laitoin nastakengät jalkaan ja sidoin koiran hihnalla vyötäröön kiinni. Kepit pidin molemmissa käsissä. Ulos oli päästävä ja niin lähdin liikkeelle.

Yllätyksenä tuli se, että kivut jatkuivat vielä suhteellisen pitkään leikkauksen jälkeen. Coxan lääkärit kuitenkin rauhoittelivat, että särky on paranemiskipua ja ottaisi oman aikansa. Nyt leikkauksesta on noin vuosi, eivätkä polvet enää kipuile. Edes öisin ei ole enää kipua. Se on tärkeintä.

– Vaikka leikkauksen takia olen joutunut luopumaan rakkaista lajeista, on kivuton elämä ihanaa. Uskon, että paraneminen etenee vieläkin. Vielä en esimerkiksi pysty menemään konttausasentoon ja jalat tuntuvat hieman puujaloilta, mutta kaikki vie aikansa, Tenkula-Kemppainen kertoo.

Hän kuvailee Coxan henkilökuntaa hoitajineen ja lääkäreineen ystävälliseksi ja asiantuntevaksi. Myös siivoojat saavat omat kiitoksensa. Osasto on viihtyisä paikka potilaille.

– Olen tosi kiitollinen siitä, että pääsin Coxaan, jossa minua oikeasti kuunneltiin. Tunnelma oli aidosti välittävä ja hyvällä tapaa rento, Tenkula-Kemppainen kiittelee.