Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia useimmin mieltä askarruttaviin kysymyksiin tekonivelleikkaukseen liittyen.

Ennen saapumista Coxaan

Kipulääkkeet ja kylmähoito auttavat selviytymään kivuista. Päivittäisten toimien ja liikkumisen helpottamiseksi kannattaa hankkia tarvittavia apuvälineitä esim. kyynärsauvat, korotetut istuimet, tarttumapihdit. Apuvälineitä voi lainata oman kunnan terveyskeskuksesta.

Kaikenlaisten arkiaskareiden suorittaminen vilkastuttaa verenkiertoa ja pitää lihaskuntoa yllä. Hyötyliikunta, kuten puutarhanhoito, nurmikonleikkuu, lumenluonti, marjastus ja sienestys ovat erinomaisia liikuntamuotoja. Sopivia liikunta lajeja nivelrikkopotilaalle ovat esim. kävely, uinti ja pyöräily.

Tekonivel valitaan aina yksilöllisesti. Teille sopivasta vaihtoehdosta keskustelette lääkärin kanssa leikkauksen suunnittelukäynnillä.

Rokote on parasta ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta. Joillekin rokote voi aiheuttaa lievempiä influenssamaisia reaktioita, joten juuri ennen leikkausta rokote ei ole suositeltavaa.

Jos rokotetta ei ole saanut ennen leikkausta, on syytä odottaa kaksi viikkoa ennen rokotteen ottamista, jotta toipuminen lähtee toivotusti käyntiin eikä leikkaushaavan paraneminen millään tavalla häiriinny.

Suosittelemme hammaslääkärin tarkastusta kaikille potilaillemme ennen tekonivelleikkausta. Perusterveiltä potilailta ei edellytetä hammaslääkärintodistusta, mikäli hampaat on vuosittain tarkastettu. Jotkut perussairaudet ja esimerkiksi tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät tulehdusriskiä. Tällöin edellytämme hammaslääkärin lausuntoa suun tilanteesta ennen leikkaustoimenpiteitä. Vielä poliklinikkakäynnillä lausunto ei ole tarpeen.

Ennen tekonivelleikkauspäätöstä ortopedin on tarpeellista nähdä alle 6kk vanhat röntgenkuvat oireisesta nivelestä. Tekonivelleikkaus voi vaatia myös erikoiskuvauksia, jolloin röntgentutkimus voidaan joutua tekemään uudelleen.

Leikkauksen jälkeen

Leikkaushaavaa ei tarvitse erikseen hoitaa. Turhaa haavan koskettelua kannattaa välttää. Voitte peseytyä normaaliin tapaan. Suojatkaa haava viiden vuorokauden ajan leikkauksesta. Mikäli haava vuotaa vielä viiden vuorokauden jälkeen, suojatkaa haava kunnes se on kuiva. Haavasidos vaihdetaan puhtain käsin. Saunaan voitte mennä hakasten poiston jälkeisenä päivänä. Suihkun jälkeen haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla.

Ottakaa yhteyttä Coxan asiakaspalveluun p. (03) 311 715, jos haava-alueella on lisääntyvää kipua, turvotusta, punoitusta tai kuumotusta / haavasta tulee märkäistä vuotoa / verenvuoto haavasta lisääntyy / lämpönne on yli vuorokauden ajan yli 38 °C.

Tekonivelleikkauksen jälkeen hemoglobiiniarvon laskeminen on normaalia ja arvo kohoaa vähitellen monipuolisen ravinnon avulla. Alhainen hemoglobiiniarvo voi aiheuttaa huimausta ja väsymystä. Halutessasi voit käyttää sinulle sopivaa rautavalmistetta.

Laskimotukosten ehkäisylääkitys voi altistaa laajoillekin mustelmille, joita voi ilmaantua esimerkiksi polven taakse, reiteen ja jalkaterään. Mustelmat voivat olla kivuliaitakin, mutta häviävät itsestään ajan myötä.

Leikkaus ei ole este sukupuolielämän jatkumiselle. Haava-alueen hankautumista on vältettävä haavan parantumisen ajan. Lonkkaleikkauksen jälkeen on huomioitava mahdolliset liikerajoitukset.

Työhön paluusta keskustellaan leikkaavan lääkärin kanssa ennen leikkausta. Sairaslomatodistukset saat osastolta kotiutuessa. Tekonivelleikkaus ei ole este työelämään paluulle. Tavallisesti sairausloman pituus on 1–3 kk työn luonteesta riippuen. Sairausloman jatkon määrittelee työterveyshuolto tai terveyskeskuslääkäri.

Mobiililaitteita voi käyttää varsin vapaasti poliklinikalla ja vuodeosastolla. Turvaetäisyys hoitolaitteisiin on käsivarren mitta, myös mobiililaitetta ladatessa. Coxassa sinun ja läheistesi käytössä on langaton vierailijaverkko Tays_Wifi. Verkkosivua avatessa aukeaa käyttöehtosivu, jonka hyväksymisen jälkeen verkko on vapaasti käytettävissäsi.

Lonkkaleikkausta edeltävässä suunnittelussa raajojen pituuseroa pyritään tasaamaan. Nivelen tukevuuden maksimoimiseksi leikatun alaraajan pituus voi hieman muuttua. Jälkitarkastuksen yhteydessä arvioidaan lopullinen pituusero. Yleensä alle 1cm pituuseroihin ei tarvitse puuttua. Polven tekonivelleikkauksessa alaraajan pituuteen ei voida merkittävästi vaikuttaa.

Tunto palaa leikkausalueelle vähitellen, mutta pieniä tunnottomia alueita saattaa jäädä arven ympäristöön pysyvästikin.

Kipulääkkeiden käyttö saattaa aiheuttaa ummetusta. Aktiivinen liikkuminen, kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä veden juonti edistävät vatsan toimintaa. Voit käyttää tarvittaessa apteekista saatavia vatsaa pehmentäviä lääkkeitä.

Pahoinvointi voi aiheutua kipulääkityksestä. Myös vatsan toimimattomuus aiheuttaa huonovointisuutta. Vatsan toiminnasta huolehtiminen, kipulääkityksen vähentäminen kiputilanteen salliessa ja tarvittaessa pahoinvointilääkkeiden käyttö helpottavat oloasi.

Pari päivää hakasten poiston jälkeen leikkausalueen ihoa ja arpea voi rasvata perusvoiteilla.

Voit matkustaa autossa normaalisti. Autolla voit ajaa kun alaraajan hallinta on riittävää ja kykenet liikuttamaan alaraajaasi myös äkkinäisissä tilanteissa. huomioi lääkityksen mahdollinen vaikutus ajokykyyn. Lonkkaleikkauksen jälkeen on huomioitava mahdolliset liikerajoitukset.

Toipilasaikana sinun tulee kävellä, harjoittaa leikattua niveltä ja palata vähitellen normaaliin arkeen. Alkuun riittää kävely sisätiloissa ja pihapiirissä. Arkiaktiivisuus on osa kuntoutumista. Lisää matkaa vähitellen kivun salliessa. Jos turvotus tai kipu lisääntyvät, olet ehkä liikkunut liian paljon.

Kävelyn lisäksi voit heti ajaa kuntopyörää kevyellä vastuksella. Voit vähitellen ajaa myös polkupyörää. Vesivoimistelun ja -juoksun sekä uinnin voit aloittaa haavan parannuttua.

Kuntoutumisen edetessä sopivaa liikuntaa ovat myös tanssi, hiihto, ryhmäliikunta, voimistelu ja kuntosaliharjoittelu. Fyysisesti raskaiden harrastusten jatkamisesta voit keskustella jälkitarkastuksessa. Iskumainen kuormitus, kuten juoksu ja hypyt saattavat lyhentää tekonivelen käyttöikää. Hyvä lihaskunto edesauttaa tekonivelen toimintaa.

Kyynärsauvoista voi luopua yksi kerrallaan, kun kävely sujuu hallitusti ja turvallisesti. Apuvälineiden käyttö vähentää niveleen kohdistuvaa kipua ja rasitusta.

Perusterveydestä huolehtiminen, tulehdusten ennaltaehkäisy ja huolellinen hoito ovat jatkossakin tärkeitä. Tulehdukset voivat levitä verenkierron välityksellä tekoniveleen. Pitkittyneiden iho-ongelmien hoidattaminen sekä hampaiden ja suun terveydestä huolehtiminen on suositeltavaa tekonivelleikkauksen jälkeen.

Mikäli sinulle suunnitellaan hammastoimenpiteitä, polikliinisia tähystys- tai muita toimenpiteitä, sinun on hyvä kertoa hoitavalle lääkärille tekonivelestä.

Tarvitset ennaltaehkäisevää antibioottihoitoa verta vuotavissa hammastoimenpiteissä kerta-annoksena tunti (1h) ennen toimenpidettä (esim. juurihoito, hampaan poisto), jos

  • olet ollut tekonivelleikkauksessa alle 6 kuukautta sitten
  • sinulle on tehty tekonivelen uusintaleikkaus
  • sinulla on tulehdusriskiä lisääviä sairauksia, kuten nivelreuma, SLE tai jokin muu immuunivastetta heikentävä sairaus tai immuunivastetta heikentäviä lääkkeitä käytössäsi.

Kerro aina hammaslääkärillesi, että sinulla on tekonivel. Hän arvioi antibiootin tarpeen muissa kuin mainituissa tapauksissa.

Infrapunasaunassa voi käydä haavan parannuttua omat tuntemukset huomioiden. Infrapunasäteet eivät ulotu kudoksissa niin syvälle, että sille olisi estettä tekonivelleikkauksen jälkeen.

Jos turvatarkastuksessa ilmenee ongelmia, kerro turvallisuusviranomaiselle sinulla olevasta tekonivelestä. Turvatarkastusta varten et tarvitse todistusta tekonivelestä, kertominen turvatarkastusviranomaiselle riittää.