Nivelrikko-opas

Nivelrikko-opas – 10 kysymystä ja vastausta nivelrikosta

Nivelrikkoon liittyy paljon myyttejä ja vääriä käsityksiä. Tiedätkö, mistä nivelrikon tunnistaa, miten kipua voi lievittää, saako nivelrikosta kärsivä harrastaa reipasta liikuntaa – ja missä vaiheessa tekonivelleikkaus on paras ratkaisu? Tässä 10 tärkeää kysymystä ja vastausta nivelrikosta.

Nivelrikon oireet – eli mistä tunnistan nivelrikon?

 • Nivelrikon ensimmäinen tyypillinen oire on yleensä kipu, joka tuntuu rasituksessa tai sen jälkeen. Jos esimerkiksi polvea tai lonkkaa kolottaa, särkee ja jomottaa juoksulenkillä tai tennispelin jälkeen, se voi olla merkki nivelrikosta.
 • Alkuvaiheessa nivel voi välillä äityä kipeäksi, mutta usein sen jälkeen tulee parempi vaihe. Nivelrikon oireilu saattaa aaltoilla pitkään: paremmat ja pahemmat vaiheet vuorottelevat.
 • Kun nivelrikko etenee, nivelkipu voi vaivata myös öisin ja aamuisin.
 • Nivelrikko myös jäykistää niveltä, ja jäykkyys ja kipu voivat haitata liikkumista. Polvesi ei ehkä enää kestä juoksemista, portaiden laskeutuminen on hankalaa, et pysty nostamaan käsiä korkealle etkä leikkaamaan varpaankynsiä, koska jalka ja lonkka eivät taivu tarpeeksi.

Mitä nivelrikko on?

Nivelrikko on koko nivelen hyvälaatuinen, parantumaton sairaus, joka etenee ajan myötä. Valitettavasti sitä ei pystytä parantamaan, mutta vaarallinen se ei ole.

Nivelrikko ei ole kulumisvika, vaikka moni näin luulee. Nivelessä on jatkuvasti käynnissä prosessi, jossa vanhaa rustoa häviää ja uutta syntyy tilalle. Nivelrikossa rustoa häviää jostain syystä enemmän kuin sitä syntyy. Silloin ruston määrä alkaa vähetä.

Kun rustoa on vähemmän, sen alla sijaitseva luu alkaa kuormittua. Siitä seuraa ruston alaisen luun turvotusta, kovettumista ja jäykistymistä. Niveleen voi myös kasvaa ylimääräistä luuta.

Kaikki tämä tuntuu kipuna ja hankaloittaa liikkumista. Oikeilla elämäntavoilla ja hyvällä hoidolla nivelrikon kanssa voi kuitenkin viettää normaalia elämää.

Nivelrikko – milloin lääkäriin?

Jos nivelten kipu tai jäykkyys häiritsee elämääsi, työtäsi tai liikuntaharrastuksiasi, varaa aika lääkärille.

Monia helpottaa kuulla, että kyse on nivelrikosta, eikä mistään vakavammasta.

Miten nivelrikko todetaan?

Nivelrikko todetaan oireiden, tutkimuksen ja röntgenkuvan perusteella.

Ensin lääkäri haastattelee sinut ja kysyy oireistasi. Sitten hän tutkii nivelen: onko esimerkiksi polvi turvonnut ja jäykkä. Lopuksi otetaan röntgenkuvat. Niistä näkyy, onko rusto kulunut, onko niveleen kasvanut uutta luuta ja ovatko nämä muuttaneet nivelen asentoa.

Lue lisää nivelrikon hoitopolusta

Nivelrikko ja liikunta – eli voiko nivelrikosta kärsivä urheilla?

Nivelrikon ensisijainen hoito on liikunta. Nivelrikkoinen nivel on kuin voitelua kaipaava sarana. Liikunta voitelee sitä, ja nivel toimii sen ansiosta paremmin. Jos välttelet liikuntaa, nivelesi vain jäykistyy ja kipeytyy entisestään.

Nivelesi ei ole rikki, etkä voi itse rikkoa sitä liikkumalla. Mitään liikuntaa ei siksi tarvitse vältellä, ja raskaita painoja saa nostaa, jos vain pystyy. Voit vaikka käydä juoksulenkillä tai pelata tennistä, jos kykenet.

Nivelelle hellävaraisia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kävely, vesijuoksu, vesijumppa, uinti, murtomaahiihto ja luistelu. Kuntosaliharjoittelu on hyväksi erityisesti polven nivelrikossa, sillä vahvat reisilihakset vähentävät polven oireilua.

Jos sinulla on ylipainoa, painonpudotus voi auttaa. Kun paino putoaa, niveleen kohdistuu vähemmän rasitusta.

Nivelrikko ja lääkkeet – eli mikä auttaa kipuun?

 • Nivelrikon aiheuttamaa kipua lääkitään aluksi parasetamolilla, sillä se on lievin ja turvallisin särkylääke.
 • Jos parasetamoli ei auta riittävästi, seuraava askel on iholle levitettävä tulehduskipugeeli.
 • Sen jälkeen siirrytään tulehduskipulääkkeeseen, kuten ibuprofeiiniin.
 • Kortisonipistos voi auttaa nivelrikon aiheuttamaan polven turvotukseen ja kipuun ja viedä oireet pois pitkäksikin aikaa.
 • Samoin toimii hyaluronaatti eli kukonhelttapistos.

Nivelrikon syyt?

Nivelrikon perimmäistä syytä ei tiedetä tarkkaan. Se kuitenkin tiedetään, että nivelrikon riskiä lisäävät:

 • Perimä. Jos suvussasi on paljon nivelrikkoa tai tekoniveliä, se saattaa lisätä riskiäsi sairastua nivelrikkoon.
 • Raskas fyysinen työ, kuten maanviljely.
 • Nivelten vammat. Niitä voi syntyä urheillessa tai onnettomuuksissa. Esimerkiksi polvivammat ovat jalkapallossa yleisiä. Jos polvi joudutaan leikkaamaan vamman tähden, siihen kehittyy myöhemmin helpommin nivelrikko.
 • Ylimääräinen paino kuormittaa niveliä.
 • Ikä. Iän myötä kehoon tulee monia kremppoja. Myös nivelrikko yleistyy vanhetessa, kun rustonkorjausprosessi ei ole enää niin hyvä kuin nuorempana. Nivelrikkoa voi kuitenkin olla myös nuorilla. Silloin syynä on yleensä joko vamma tai perimä.

Nivelrikon ehkäisy?

 • Perimäänsä ei kukaan voi vaikuttaa, mutta jos suvussasi on nivelrikkoa, niin paino kannattaa pyrkiä pitämään kurissa.
 • Hyvä lihaskunto voi vähentää oireita.
 • Nivelten vammoja kannattaa yrittää välttää.

Milloin tekonivelleikkaukseen?

Onko nivel aamulla herätessä jäykkä ja kipeä? Vaivaako nivel liikkuessa? Ehkä yölläkin kolottaa? Jos kipu on jatkuvaa ja haittaa elämänlaatuasi, eikä hyviä päiviä nivelen kanssa enää ole, niin tekonivelleikkaus on paikallaan.

Leikkausta ei kuitenkaan pidä tehdä liian aikaisin. Silloin et saa tekonivelestä tarpeeksi hyötyä ja nivel voi pahimmillaan jäädä kipeäksi myös leikkauksen jälkeen. Esimerkiksi jos polvesi on kipeänä kolme viikkoa vuodessa, niin tekonivelleikkausta kannattaa vielä odottaa. On parempi käyttää ensin polven oma nivel loppuun.

Tee testi: Onko tekonivelleikkaus ajankohtainen?

Miksi tekonivelleikkaus Coxassa?

 • Tekonivelsairaala Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala, jossa tehdään yli 5 000 tekonivelleikkausta vuodessa. Coxassa on siis hyvin vahva osaaminen ja olet ammattitaitoisissa käsissä. Leikkaustiimi koostuu kokeneista ammattilaisista.
 • Coxassa tekonivelleikkaus toteutetaan turvallisesti. Terveydentilasi arvioidaan ennen leikkausta. Leikkausta ei tehdä, jos on vielä viisaampaa odottaa. Myös paranemistasi seurataan: saat kuntoutusohjeet, sinulle soitetaan viikon kuluttua leikkauksesta ja olet vuosia seurannassa.
 • Elämänlaatu. Useat suomalaiset ovat saaneet avun ja “uuden elämän” Coxassa. Moni asiakas on saapunut vastaanotolle kyynärsauvojen kanssa ja kolmen kuukauden kuluttua kävellyt jälkitarkastukseen ilman apuvälineitä. Se on hieno hetki kaikille!

Lue lisää tekonivelleikkauksesta Coxassa