Nairi Coxa avajaiset juhlistivat suomalais-armenialaista yhteistyötä tekonivelleikkauksissa

13.04.2016 — Ajankohtaista

Nairi Coxa avajaiset

Suomalaisen Tekonivelsairaala Coxan ja armenialaisen Nairi Medical Centerin yhteistyön avulla avattiin Nairi Coxa klinikka 30.3. Armenian pääkaupungissa Jerevanissa.

Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala Coxa aloitti laajan yhteistyön armenialaisen Nairi Medical Centerin kanssa viime lokakuussa. Sopimuksen kesto on viisi vuotta. Nairi Medical Center noudattaa tekonivelleikkauksissa ja kuntoutuksessa Coxan kehittämää Coxa Joint Process -toimintamallia.

Yhteistyön tavoitteena on kehittää tekonivelleikkaustoimintaa kokonaisvaltaisesti Armeniassa niin, että maahan kehittyy omaa osaamista tekonivelkirurgiassa ja hoitoprosessissa.

– Olemme kouluttaneet hoitoprosessia ja tekonivelkirurgiaa Nairi Coxan koko henkilökunnalle viime lokakuusta alkaen. Kansainvälinen Zimmer Biomet on myös ollut Nairi Coxan tärkeä kumppani ortopediatuotteiden toimittajana sekä ortopedien ja leikkaussalihoitajien kouluttajana, kertoo Tarmo Martikainen, Tekonivelsairaala Coxan toimitusjohtaja.

– Tekonivelleikkaukset alkavat toukokuussa, jolloin kokenut suomalaisortopedi leikkaa parina armenialaisortopedin kanssa. Alussa yksi nykyaikainen sali on kokonaan varattu tekonivelleikkauksille.

– Kansainvälistä yhteistyötä arvostetaan Armeniassa erittäin paljon. Avajaisissa oli vieraina poliittisia vaikuttajia sekä edustajat suurimmista medioista. Avajaisiltana uutinen oli esillä useilla tv-kanavilla. Klinikka on herättänyt todella paljon kiinnostusta ja poliklinikalle on jo varattu paljon aikoja

– Projektin aikana olemme päivittäneet omaa dokumentaatiotamme, mistä on hyötyä itsellemme, kun meille tulee uutta henkilökuntaa. Saamme tästä hyvää kokemusta ja pohjaa myös muulle kansainväliselle yhteistyölle, Martikainen sanoo.

Tällä hetkellä kolmen miljoonan asukkaan Armeniassa tehdään vuosittain noin 300 tekonivelleikkausta. Suuri osa potilaista pyrkii ulkomaille leikkauksiin, koska kotimaassa ei ole aiemmin ollut riittävää osaamista. Vastaavasti Coxassa tehdään vuosittain noin 3000 tekonivelleikkausta. Koko Suomessa vuonna 2013 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Implanttirekisteriin ilmoitettiin runsaat 22 000 lonkan ja polven tekoniveltä.

Hoidon laatu ja kustannustehokkuus kasvavat sairaalan leikkausmäärän kasvaessa. Suomen Artroplastiayhdistys suosittelee yksittäiselle sairaalassa vähintään 500 tekonivelleikkausta vuodessa ja vähintään sataa leikkausta ortopedia kohden.

Lisätiedot:
Tekonivelsairaala Coxa, toimitusjohtaja Tarmo Martikainen, p. 050 558 4579
Matkoilla Yhdysvalloissa viikon 15, joten pyydämme lähettämään soittopyynnöt sähköpostitse: tarmo.martikainen@coxa.fi