Mitä influenssarokotteen suhteen pitäisi huomioida tekonivelleikkauksen ollessa ajankohtainen?

25.10.2019 — Ajankohtaista

Influenssarokote mietityttää monia ennen tekonivelleikkausta. Mitä rokotteen suhteen pitäisi huomioida, kun tekonivelleikkaus on ajankohtainen? Voiko sen ottaa juuri ennen leikkaukseen menoa?

Influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, joka poikkeaa tavanomaisesta flunssasta. Terveet työikäiset paranevat yleensä kotihoidolla, mutta yli 65-vuotiaille, tiettyjä pitkäaikaissairauksia poteville ja raskaana oleville influenssa voi olla vaarallinen. Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta.

Miten ohjeistat Coxan potilaita influenssarokotteen suhteen ennen tekonivelleikkausta, ylilääkäri Jyrki Nieminen?

”Parasta on ottaa rokote viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta. Joillekin rokote voi aiheuttaa lievempiä influenssamaisia reaktioita, joten juuri ennen leikkausta rokote ei ole suositeltavaa.”

Entä jos tekonivelleikkaukseen on enää muutama päivä eikä rokotetta ole vielä saanut?

”Silloin kannattaa malttaa mielensä. Leikkauksen jälkeen on syytä odottaa kaksi viikkoa ennen rokotteen ottamista, jotta toipuminen lähtee toivotusti käyntiin eikä leikkaushaavan paraneminen millään tavalla häiriinny.”

Coxan hoitohenkilökunta on rokotettu influenssaa vastaan, jotta tartuntavaara sairaalahoidossa olisi mahdollisimman pieni.