Leikkauksen jälkeen ja kuntoutuminen kotona


Onnistunut leikkaustulos vaatii aina myös tehokasta kuntoutusta. Tämä edellyttää sinulta aktiivista ja omatoimista otetta. Coxassa saat kuntoutukseen monipuolista tukea ja ohjeistusta, jotta toipumisesi kotona olisi mahdollisimman mutkatonta.

Coxassa voit käyttää vuodeosastolla omia vaatteitasi. Coxa on savuton sairaala, tarvittaessa voit varata mukaasi nikotiinilaastaria tai purukumia.


Vuodeosastolla on vapaat vierailuajat klo 20 saakka, p. (03) 3117 8040. Sairaala-alueella on käytössä langaton Tays_wifi-verkko.


Voit kotiutua voinnin mukaan joko henkilöautolla läheisten noutamana tai paaritaksilla puoli-istuvassa asennossa.


Ennen kotiutumistani

  • osaan hoitaa leikkaushaavaani
  • osaan käyttää minulle määrättyä lääkitystä
  • pärjään kotona omatoimisesti tai läheisten / muun etukäteen järjestetyn avun turvin
  • otan vastuun kuntoutumisestani
  • tiedän, mihin otan yhteyttä tarvittaessa
Leikkaushaavan hoitaminen


Suojaa leikkaushaava viiden vuorokauden ajan leikkauksesta. Mikäli haava vuotaa vielä viiden vuorokauden jälkeen, sinun tulee suojata se kunnes haava on kuiva. Vaihda haavasidos puhtain käsin.


Leikkauksen jälkeen voit peseytyä normaaliin tapaan. Suihkun jälkeen haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla. Saunaan meneminen on mahdollista hakasten poiston jälkeisenä päivänä.


Ota yhteyttä Coxan vuodeosastolle p. (03) 3117 8040, jos:


  • haava-alueen kipu lisääntyy tai siinä ilmenee turvotusta, punoitusta tai kuumotusta
  • haavasta tulee märkäistä vuotoa
  • verenvuoto haavasta lisääntyy
  • lämpösi on yli vuorokauden ajan yli 38 °C


Kuntoutuminen tekonivelleikkauksesta


Kuntoutuminen tekonivelleikkauksesta alkaa jo leikkauspäivänä vuodeosastolla voinnin mukaan.


Leikkauksen jälkeen toimintakyky palautuu jo muutamassa viikossa, ja apuvälineistä voidaan luopua asteittain sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Apuvälineitä käytetään yleensä 2-6 viikkoa.


Coxan jälkitarkastus järjestetään 2-3 kuukautta leikkauksen jälkeen. Saat postitse kutsun Coxan poliklinikalle.


Ennen jälkitarkastusta sinun tulisi käydä kutsun mukana olevien lähetteiden mukaisissa tutkimuksissa. Jälkitarkastuksessa arvioidaan liikkumista ja toimintakykyä sekä tarkistetaan röntgenkuvat. Jälkitarkastuksen suorittaa joko ortopedi tai fysioterapeutti. Sinua seurataan määräaikaistarkastuksin ja niiden aikataulu selviää jälkitarkastuksessa.


Coxan fysioterapeutti

p. 03 311 780 44

ohjausta ja neuvontaa ma - pe klo 9 - 15

fysioterapia@coxa.fi


Lisää liikettä


Hyödynnä OmaCoxan ilmaiset harjoitusohjelmat kotona kuntoutumiseen.


Kuntoutumistasi tukee parhaiten liikeharjoittelu, kävely sekä arkisten askareiden tekeminen. Kävelymatkaa voi lisätä vähitellen sadoista metreistä kilometreihin. Liiallisen rasituksen välttämiseksi on aluksi parempi kävellä lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä ja lisätä kuormitusta asteittain, kun vointi kohenee.


Käytä liukkaalla kelillä kenkiin kiinnitettäviä liukuestenastoja ja kyynärsauvoissa jääpiikkejä. Aktiivisen harjoittelun vastapainoksi sinun on hyvä levätä hetki päivän aikana rasituskivun ja alaraajaturvotuksen ehkäisemiseksi.Lähetä meille postia