Polven nivelrikko

Nivelrikko polvessa

Polven nivelrikko on yleinen vaiva, joka voi hankaloittaa urheiluharrastuksia, portaiden laskeutumista ja mukavan nukkumisasennon löytämistä. Reisilihasten vahvistaminen tai ylipainon karistaminen useimmiten helpottaa polvikipua, mutta toisinaan polven tekonivelleikkaus on tarpeen.

Polven nivelrikon oireet?

 • Polven nivelrikko tuntuu kipuna polvessa. Polvea voi särkeä, kun kävelet kovalla alustalla, kuten asvaltilla. Sitä saattaa myös jomottaa lenkin jälkeen.
 • Polven kipu voi estää sinua harrastamasta lajeja, joissa polveen kohdistuu tärähdyksiä tai äkkipysäyksiä. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi juoksu, tennis, sulkapallo ja jalkapallo.
 • Kun polven nivelrikko kehittyy pidemmälle, portaiden kävely voi muuttua vaikeaksi. Erityisesti alas laskeutuminen on hankalaa. Saatat joutua laskeutumaan portaat yksi kerrallaan sivuttain kuin rapu.
 • Nivelrikko myös jäykistää polviniveltä. Jalkasi ei enää koukistu, kuten aiemmin. Et pysty koskettamaan kantapäällä pakaraa, eikä polvesi välttämättä ojennu kävellessä aivan suoraksi.
 • Voi myös olla, että joudut etsimään mukavaa nukkumisasentoa ja asettamaan esimerkiksi tyynyn polven alle, jottei sitä särkisi.

Mistä polven nivelrikko johtuu?

Nivelrikko johtuu siitä, että nivelestä häviää enemmän rustoa kuin tilalle syntyy. Ruston häviäminen ja uuden ruston muodostuminen niveleen on normaali prosessi, mutta nivelrikossa se häiriintyy.

Polven nivel on monimutkainen sarananivel, joka liikkuu paitsi suoraan myös liukuen ja kiertäen. Nivelsiteet ohjaavat tätä liikettä.

Rusto vähenee nivelrikossa yleensä polvinivelen sisäsyrjältä, tosin joskus se voi hävitä myös ulkosyrjältä. Kun rusto vähenee toiselta puolelta, polvinivel kääntyy virheasentoon. Tulee joko länkisääret, jossa jalka on mutkalla ja polvet kääntyneet ulospäin, tai pihtipolvet, jossa polvet ovat kääntyneet kohti toisiaan.

Virheasento ylikuormittaa sitä puolta nivelestä, josta rusto on hävinnyt. Kun rustoa ei ole, luu joutuu kovemmalle kuormitukselle. Siitä seuraa turvotusta ja kipua.

Nivelrikko-opas – lue lisää tästä

Mikä altistaa polven nivelrikolle?

 • Ylipaino lisää nivelen kuormitusta ja nivelrikon riskiä.
 • Toinen syy nivelrikkoon on perimä. Sille et voi mitään. Jos suvussasi on paljon polven nivelrikkoa tai tekoniveliä, kannattaa yrittää välttää nivelvammoja.
 • Polven nivelrikkoa voi olla myös nuorilla. Sille altistavat erityisesti polvivammat, joita sattuu esimerkiksi jalkapallossa ja tenniksessä. Jos polvi on kerran leikattu, siihen kehittyy nivelrikko helpommin kuin muuten

Polven nivelrikko – milloin lääkäriin?

Varaa aika lääkäriin, jos polvesi haittaa normaalia elämää, estää sinua harrastamasta urheilua tai hankaloittaa työtäsi.

Syy polvisärkyyn kannattaa tutkia, jotta se voidaan hoitaa, etkä joudu kärsimään kivusta tai luopumaan rakkaista harrastuksistasi. 

Polven nivelrikon hoito?

 • Polven nivelrikon tärkein hoito on liikunta. Liikunta voitelee polven sarananiveltä kuin öljy oven saranaa. Kun liikut, polvesi ei jäykisty niin nopeasti.
 • Suuntaa kuntosalille, jos pystyt. Reisilihasten vahvistaminen voi vähentää polvessa tuntuvaa kipua, sillä vahvat lihakset vähentävät polvinivelen kuormitusta.
 • Nivelille hellävaraisia liikuntalajeja ovat esimerkiksi pehmeällä alustalla käveleminen, uinti, vesijuoksu, vesijumppa, murtomaahiihto ja luistelu.
 • Muista, että polvesi ei ole rikki, etkä voi itse rikkoa sitä tai pahentaa polven nivelrikkoa. Siksi mikään liikunta tai painavien esineiden kantaminen ei ole kiellettyä. Päinvastoin. Voit lähteä juoksulenkille tai pelaamaan jalkapalloa, jos kipu ei estä harrastustasi.

Lue lisää nivelrikon hoitopolusta

Polven nivelrikko ja lääkkeet – mikä auttaa polvikipuun?

 • Polven nivelrikkoa lääkitään ensimmäiseksi parasetamolilla. Se on lievin ja turvallisin särkylääke. Särkylääkkeen tarkoitus on, ettet joudu kärsimään kivusta ja pääset liikkeelle, jotta nivelesi saa voitelua. Jos jäät sohvalle, polven kipu ja jäykkyys vain pahenevat.
 • Jos parasetamoli ei riitä, kipua voidaan hoitaa polveen siveltävällä tulehduskipugeelillä.
 • Jos särky ei lähde tulehduskipugeelillä, on tulehduskipulääkkeen, kuten ibuprofeiinin, Sitä ei kuitenkaan saa syödä pitkään omatoimisesti, sillä siihen liittyy haittavaikutuksia.
 • Lääkäri voi pistää polveesi myös kortisonipistoksen tai hyaluronaattipistoksen. Ne voivat auttaa kipuun ja jäykkyyteen pitkäksi aikaa.

Polven nivelrikon itsehoito?

Polven nivelrikko on hyvälaatuinen ja vaaraton, mutta parantumaton ja etenevä sairaus. Valitettavasti sitä ei osata parantaa.

Et siis voi itse tehdä polven nivelrikolle muuta kuin pysyä liikkeessä.

Jos olet ylipainoinen, laihduttaminen useimmiten lievittää nivelrikon oireita. Kun kevenet, niin myös polvinivelen kuormitus pienenee.

Polven tekonivelleikkaus – milloin se on aiheellinen?

Jos polvea särkee päivittäin, eikä hyviä päiviä nivelen kanssa enää ole, niin tekonivelleikkaus voi olla tarpeen.

Jos sen sijaan polvi on kipeä kolme viikkoa vuodessa, nivel ei ole vielä tarpeeksi huonossa kunnossa, jotta polvi kannattaisi leikata. Tekonivelleikkausta ei pidä tehdä liian aikaisin, sillä silloin siitä ei ole tarpeeksi hyötyä ja polvi voi pahimmillaan jäädä pysyvästi kipeäksi myös leikkauksen jälkeen. Polvesi on vähän kuin vanha auto: se kannattaa ajaa loppuun ja vaihtaa vasta sitten, kun kilometrejä ei enää ole jäljellä.

Tekonivelleikkausta ei kannata jännittää sitten, kun sen aika on. Coxassa tehdään yli 5 000 tekonivelleikkausta joka vuosi, ja leikkaustiimi koostuu rautaisista ammattilaisista. Toipumistasi seurataan leikkauksen jälkeen, ja polven parannuttua voit jälleen liikkua ilman kipua.

Lue lisää tekonivelleikkauksesta Coxassa

Polvinivelen rakenne

Polvinivel on reisiluun, sääriluun ja polvilumpion välille muodostunut rakenne, joka mahdollistaa polven laajan liikkuvuuden. Polven vakautta ylläpitävät ja nivelsiteet, joista risti- ja sivusiteet ovat merkittävimmät. Liikettä ohjaavat reisilihakset. Reiden etuosan nelipäinen reisilihas vaikuttaa eniten polven toimintaan ja toimii polven ojentajana.

Polvinivelen rakenne

Polven tekonivelleikkaus

 

Polven tekonivelleikkaus