Olkapään nivelrikko

Nivelrikko olkapäässä

Olkapään nivelrikolle altistaa perimän lisäksi raskas työ, jossa kädet joutuvat koville. Paras hoito jäykille ja särkeville olkapäille on liikunta, mutta jos nivelrikko häiritsee elämääsi jatkuvasti, niin olkapään tekonivelleikkaus voi olla paikallaan.

Olkapään nivelrikon oireet?

 • Olkapään nivelrikko oireilee olkapään särkynä ja jäykkyytenä. Sille on tyypillistä yösärky, joka voi häiritä nukkumista.
 • Kun olkapään nivel nivelrikon seurauksena jäykistyy, käsiä voi olla vaikea kohottaa korkealle. Sinun voi olla esimerkiksi hankala poimia kirjoja kirjahyllyn ylähyllyiltä, koska käsi ei nouse tarpeeksi ylös.
 • Kipua voi tuntua myös rasituksessa. Olkapäätä voi särkeä, jos nostat painavia tavaroita tai harrastat heittolajia tai mailapelejä.

Mistä olkapään nivelrikko johtuu?

Olkapään nivelrikko johtuu siitä, että olkanivelen rusto häviää. Nivelessä on rustoa, joka toimii iskunvaimentimena. Normaalisti nivelestä häviää vanhaa rustoa ja sen tilalle syntyy uutta. Nivelrikossa rustoa kuitenkin häviää enemmän kuin syntyy. Siksi rusto vähitellen vähenee.

Olkapään nivel on pallonivel. Kun siitä häviää rustoa, rustojen reunoille alkaa muodostua ylimääräisiä luukielekkeitä. Siitä seuraa särkyä, eikä nivel enää liiku samoin kuin ennen.

Nivelrikko-opas – lue lisää tästä

Mikä altistaa olkapään nivelrikolle?

 • Olkapään nivelrikolle altistavat perimä sekä käsiä ja olkapäitä kuormittava raskas työ.
 • Jos harrastat heittolajeja, kuten keihäänheittoa, joissa olkapäähän kohdistuu voimakas repäisy, olet myös riskiryhmässä.
 • Myös olkavammat lisäävät olkapään nivelrikon riskiä.

Olkapään nivelrikko – milloin lääkäriin?

Jos olkapää vaivaa arjessasi, häiritsee työtäsi tai hankaloittaa liikuntaharrastustasi, varaa aika lääkärille. Lääkäri tutkii olkapääsi ja haastattelee sinut. Hän selvittää, miten olkapääsi liikkuu, onko se turvonnut ja milloin tunnet kipua.

Olkapääsi myös kuvataan röntgenissä. Röntgenkuvista nähdään, onko olkapäässäsi nivelrikkoa eli onko rusto kulunut ja uusia luukielekkeitä muodostunut.

Olkapään nivelrikon hoito?

 • Olkapään nivelrikkoa ei valitettavasti osata parantaa eikä sen etenemistä hidastaa. Se on hyvälaatuinen ja vaaraton, mutta parantumaton ja etenevä sairaus.
 • Olkapään nivelrikon tärkein hoito on liike. Yritä liikuttaa olkapäätäsi niin paljon kuin mahdollista ja vahvista olkaniveltä tukevia lihaksia. Liike voitelee niveltäsi, ja voideltuna se oireilee vähemmän.
 • Olkapään nivelelle hyviä liikuntalajeja ovat esimerkiksi uinti ja vesijuoksu sekä vesijumppa, jos vain pystyt harrastamaan niitä. Mikään liikuntalaji ei ole kiellettyjen listalla.
 • Olkapääsi ei ole rikki, etkä voi itse pahentaa nivelrikkoa liikkumalla. Siksi olkapäätä ei tarvitse erityisesti varoa. Voit esimerkiksi nostaa painavia esineitä, kunhan se ei satu liikaa. Jos kuitenkin suvussasi on paljon olkapään nivelrikkoa tai tekoniveliä, voi olla viisasta välttää heittolajeja.

Lue lisää nivelrikon hoitopolusta

Olkapään nivelrikko ja lääkkeet – miten helpottaa kipua?

 • Olkapään nivelrikon särkyä hoidetaan aluksi parasetamolilla, joka on lievin ja turvallisin särkylääke. Särkylääkkeen tarkoitus on lievittää kipua, jotta liikunta ja normaali elämä onnistuisi. Kun liikut, niin olkanivelesi saa voitelua ja toimii paremmin eikä jäykisty niin nopeasti.
 • Parasetamolin lisäksi olkapään nivelrikkoa voidaan lääkitä tulehduskipugeelillä, jota levitetään olkapään alueelle.
 • Jos edelliset keinot eivät taltuta särkyä, vaan olkapäätä jomottaa edelleen, lääkäri voi määrätä sinulle tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeiinia. Sitä ei kuitenkaan saa syödä pitkään omin neuvoin, sillä ibuprofeiinilla on haittavaikutuksia.
 • Lääkäri voi myös pistää olkapäähäsi kortisonipistoksen. Se voi viedä kivun ja jäykkyyden pitkäksi aikaa.

Olkapään tekonivelleikkaus – milloin se on aiheellinen?

Jos olkapään nivelrikko häiritsee jokapäiväistä elämääsi, eikä hyviä päiviä olkapään kanssa enää ole, niin tekonivelleikkaus voi olla tarpeen.

Jos olkapääsi vaivaa vain ajoittain tai muutaman viikon vuodessa, nivelrikko ei ole vielä niin pitkällä, että olkapää kannattaisi leikata. Jos tekonivelleikkaus tehdään liian aikaisin, olkapää voi jäädä kipeäksi. Siksi Coxassa selvitetään tarkkaan, onko nivelrikkosi jo niin pitkällä, että leikkaus auttaa sinua.

Tekonivelleikkausta ei kuitenkaan kannata jännittää, kun sen aika on. Siinä olkapääsi vaurioitunut nivelpinta vaihdetaan tekomateriaaliin. Toimenpide kuulostaa hurjalta, mutta Coxassa tehdään yli 5 000 tekonivelleikkausta vuodessa, ja se on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala.

Leikkaustiimi koostuu kokeneista ammattilaisista, eikä sinua jätetä yksin leikkauksen jälkeen, vaan toipumistasi seurataan. Voit siis olla turvallisin mielin ja saada uuden, ehomman olkanivelen.

Lue lisää tekonivelleikkauksesta Coxassa