Polven nivelrikko

Polvinivelen rakenne

Polvinivel on reisiluun, sääriluun ja polvilumpion välille muodostunut rakenne, joka mahdollistaa polven laajan liikkuvuuden. Polven vakautta ylläpitävät ja nivelsiteet, joista risti- ja sivusiteet ovat merkittävimmät. Liikettä ohjaavat reisilihakset. Reiden etuosan nelipäinen reisilihas vaikuttaa eniten polven toimintaan ja toimii polven ojentajana.

Polvinivelen rakenne

 

Nivelrikko polvessa

Polven nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat ylipaino, ikääntyminen ja perimä. Nivelrikko syntyy, kun nivelruston solut eivät enää kykene uusiutumaan ja muodostamaan uutta rustoa. Nivelrikon edetessä nivelrusto häviää luun pinnalta ja luu hankaa luuta vasten.

Nivelrikko ei aina aiheuta kipua, vaikka se olisi röntgenkuvista jo todettavissa. Yleisimmin kipu liittyy alkuvaiheessa kuormitukseen ja kipu ilmaantuu kävellessä. Myös esimerkiksi kävely alamäkeen tai rappuja alaspäin vaikeutuu. Polvinivel tuntuu usein jäykältä, mutta vertyy liikkeen lisääntyessä.

Nivelrikon edetessä tulehdus polvessa lisääntyy ja polvi turpoaa ja nestettä kertyy herkemmin. Myös yösärky on tyypillistä. Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi päivittäisi toimia ja liikkumista, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

 

Polven tekonivelleikkaus

 

Polven tekonivelleikkaus