Lonkan nivelrikko

Lonkkanivelen rakenne

Lonkkanivel on tyypiltään suuriakselinen pallonivel, jossa lonkkaluun pää niveltyy lantion luiden muodostamaan lonkkamaljaan. Pallonivel sallii suuren liikkuvuuden. Sidekudoksesta ja rustosta muodostunut lonkkamaljan reunus lisää lonkkamaljan syvyyttä ja nivelen vakautta.

Lonkkanivelen rakenne

Nivelrikko lonkassa

Lonkan nivelrikossa nivelruston väliaineen ja sidekudoksen hajoaminen kiihtyy. Nivelruston hävitessä luun pinnalta rustonalainen luulevy ja nivelkapseli paksuuntuvat. Nämä rakenteelliset muutokset ja niihin liittyvä tulehdusreaktio aiheuttavat kipua.

Kipu on tyypillisesti jomottavaa. Se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Lonkkaperäinen kipu tuntuu yleisimmin reiden etupinnalla ja nivustaipeessa, mutta myös laaja-alaisempi ja epämääräisempi kipu reiden etu-, ulko- ja takapinnalla on tavallista. Istumasta seisomaan nousu voi tuntua kankealta ja liikkeellelähtöjäykkyyttä esiintyy. Nivelrikon edetessä sukkien ja kenkien pukeminen sekä varpaiden kynsien leikkaaminen voivat vaikeutua nivelen liikelaajuuden vähetessä. Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi päivittäisi toimia ja liikkumista, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Nivelrikko lonkassa

Lonkan tekonivelleikkaus