Mitä nivelrikko on?

Nivelrikko eli artroosi on yleisin nivelsairaus ja ikääntymisen myötä sitä ilmenee lähes kaikilla. Nivelrikko on yleisintä polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Elimistö ei pysty korjaamaan vaurioitunutta nivelrustoa. Kun nivelkipu häiritsee normaalia liikkumista ja arkea tai nivelessä on leposärkyä eikä lääkitys enää auta, on syytä hakeutua lääkärille. Tekonivelsairaala Coxan ortopedit tekevät tekonivelleikkauksia kaikkialta Suomesta saapuville potilaille.

Oireet

Nivelrikko oireilee jomottavana, liikkuessa pahenevana kipuna, joka lievittyy levossa. Nivelrikkokipu voi muuttua sairauden edetessä jatkuvaksi ja vaivata yölläkin. Myös aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyys nivelissä on tyypillistä. Jalan nivelrikossa kävely vaikeutuu ja nouseminen sekä istuutuminen ovat hankalaa. Jos nivelrikko on edennyt pitkälle, pärjääminen arjessa voi vaikeutua. Jopa sukkien ja housujen pukeminen voi vaikeutua.

Riskitekijät

Nivelrikon riskitekijöitä ovat perimä, ylipaino, nivelvammat ja niihin liittyvät nivelsidevauriot, raajan virheasennot sekä kuormittava työ. Kulumamuutokset eivät aina vaadi tekonivelleikkausta.

Nivelrikon hoito ilman leikkausta

Mikäli nivelrikko ei vaadi leikkausta tai sitä siirretään myöhäisempään ajankohtaan, voidaan oireita helpottaa myös muilla tavoin. Nivelrikon esivaiheen hoitoihin kuuluvat säännöllinen kipulääkitys, painonpudotus, liikunta ja liikkumisen apuvälineiden käyttö. Lue lisää nivelrikon hoidosta.

Nivelrikko