Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Lonkan nivelrikko

Lonkan nivelrikko ei välttämättä tunnu lonkan sivulla, vaan useimmiten nivusessa, reidessä tai säteilykipuna polvessa. Nivelrikon aiheuttamaa kipua ja jäykkyyttä voit helpottaa itse. Jos lonkka vaivaa jatkuvasti ja vaikeuttaa arkea, niin lonkan tekonivelleikkaus saattaa olla paikallaan.

Lonkan nivelrikon oireet

 • Kun lonkassa on nivelrikko, lonkka muuttuu jäykemmäksi. Sinun voi olla vaikea leikata varpaankynsiä, koska jalkaa on vaikea koukistaa ja lonkka ei kierry sivulle. Matalaan autoon tai sohvalle istahtaminen ja sieltä nouseminen voi olla hankalaa.
 • Lonkka on kipeä, mutta kipu ei useinkaan tunnu lonkan sivulla, kuten voisi kuvitella. Sen sijaan nivusia särkee, ja kipu säteilee usein reiteen. Jopa polvea voi särkeä. Moni tuleekin vastaanotolle kipeän reiden tai polven takia.
 • Lonkan nivelrikon alkuvaiheessa kipu tuntuu tyypillisesti rasituksessa tai sen jälkeen. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi.
 • Kun lonkkanivelestä häviää rustoa, jalka saattaa lyhentyä. Siitä taas voi seurata ontumista. Jalka saattaa myös kiertyä ulospäin niin, että varpaat osoittavat ulospäin eivätkä suoraan eteen.
Kuvituskuva lonkan anatomiasta.

Mistä lonkan nivelrikko johtuu?

Nivelestä häviää koko ajan vanhaa rustoa, ja sen tilalle syntyy uutta. Nivelrikossa rustoa häviää enemmän kuin syntyy, joten ajan mittaan rusto vähenee.

Lonkan nivel on pallonnivel. Ruston tehtävä on toimia siinä iskunvaimentimena. Kun rusto häviää ja lonkkaan syntyy nivelrikko, vaimennus vähenee tai katoaa. Silloin iskut ja kuormitus alkavat tuntua epämiellyttävältä. Ruston alla oleva luu alkaa kuormittua ja nivel turvota, kovettua sekä jäykistyä, jonka seurauksena lonkkaa alkaa särkeä.

Lonkan nivelrikko – milloin lääkäriin?

Varaa aika lääkäriin, jos lonkkasi oireilu häiritsee normaalia elämääsi, työtäsi tai liikuntaharrastustasi.

Lääkäri haastattelee sinut ja tutkii, onko lonkkasi jäykistynyt tai arka. Jalkojesi mahdollinen pituusero tarkistetaan ja lonkan tärkeimpien lihasten toiminta arvioidaan.

Röntgenkuvissa näkyy onko rusto hävinnyt lonkasta nivelrikon seurauksena.

Lonkan nivelrikon hoito?

 • Paras lääke lonkan nivelrikkoon on liikunta. Liike on siis lääke. Nivel kaipaa voitelua ja liikunta voitelee sitä. Jos välttelet liikuntaa, lonkkasi jäykistyy ja kipeytyy entisestään.
 • Lonkkasi ei ole rikki, etkä voi itse rikkoa sitä liikkumalla. Kaikki lihaksia vahvistava tekeminen on sinulle hyväksi, jos vain pystyt siihen.
 • Nivelille erityisen ystävällisiä lajeja ovat kävely, vesijuoksu ja vesijumppa, uinti, hiihto ja luistelu. Niissä ei synny tärähdystä tai äkkipysähdyksiä, jotka voivat aiheuttaa kipua lonkassa.
 • Jos kuitenkin harrastat lajia, jossa lonkkaa kierretään paljon, kuten joogaa, pilatesta tai balettia, niin pyydä ohjaajaa muokkaamaan liikkeitä sinua varten.
 • Jos olet ylipainoinen, niin painonpudotus voi auttaa. Kun kevenet, lonkkaniveleen kohdistuu vähemmän painoa, eikä se kuormitu niin paljon.

Lonkan nivelrikko ja lääkkeet

 • Lonkan nivelrikkoa hoidetaan ensimmäiseksi parasetamolilla, sillä se on lievin ja turvallisin särkylääke. Särkylääkkeen tarkoitus on, ettet joudu kärsimään kivusta ja ettei kipu estä sinua liikkumasta. Näin pääset vaikka kävelylle tai vesijumppaan, ja lonkkasi saa voitelua.
 • Jos parasetamoli ei riitä, voit sivellä kipeään kohtaan tulehduskipugeeliä.
 • Mikäli tarvitset vielä järeämpää lääkettä särkyyn, on tulehduskipulääkkeen kuten ibuprofeiinin, vuoro. Lääkäri määrää sitä ja antaa ohjeet sen ottamiseen. Ibuprofeiinia ei saa syödä omin neuvoin pitkään, koska sillä voi olla haittavaikutuksia.

Lonkan nivelrikon itsehoito?

Lonkan nivelrikko on parantumaton sairaus, jota ei valitettavasti osata pysäyttää eikä sen etenemistä hidastaa. Et voi itse tehdä sille muuta kuin vähentää oireita. Oireiden vähentämiseen auttaa liikunta. Jos olet ylipainoinen, niin painon pudottaminen saattaa auttaa.

Milloin lonkan tekonivelleikkaus on aiheellinen?

Jos nivel on kipeä vain toisinaan, niin leikkaus ei ole vielä aiheellinen. Jos sen sijaan nivelesi vaivaa jatkuvasti, särkyä tuntuu päivin ja öin tai lonkan jäykkyys vaikeuttaa elämää on lonkkaleikkaus paikallaan.

Mitä lonkan tekonivelleikkauksessa ja sen jälkeen tapahtuu?

Lonkan tekonivelleikkauksessa vaurioituneen nivelpintasi tilalle vaihdetaan tekonivel. Coxassa tehdään yli 7000 tekonivelleikkausta vuodessa. Leikkaustiimissä jokainen tietää, mitä tekee. Voit siis olla turvallisin mielin.

Leikkauksen jälkeen toimintakyky palautuu jo muutamassa viikossa, ja apuvälineistä voidaan luopua asteittain sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Apuvälineitä käytetään yleensä 2-6 viikkoa. Leikkauksen jälkeen sairausloman pituus on tavallisesti 1–3 kk työn luonteesta riippuen.

Lue lisää tekonivelleikkauksista Coxassa