Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Lonkan nivelrikko

Lonkan nivelrikko ei välttämättä tunnu lonkan sivulla, vaan useimmiten nivusessa, reidessä tai säteilykipuna polvessa. Nivelrikon aiheuttamaa kipua ja jäykkyyttä voit helpottaa itse. Jos lonkka vaivaa jatkuvasti ja vaikeuttaa arkea, niin lonkan tekonivelleikkaus saattaa olla paikallaan.

Lonkan nivelrikon oireet

 • Kun lonkassa on nivelrikko, lonkka muuttuu jäykemmäksi. Sinun voi olla vaikea leikata varpaankynsiä, koska jalkaa on vaikea koukistaa ja lonkka ei kierry sivulle. Matalaan autoon tai sohvalle istahtaminen ja sieltä nouseminen voi olla hankalaa.
 • Lonkka on kipeä, mutta kipu ei useinkaan tunnu lonkan sivulla, kuten voisi kuvitella. Sen sijaan nivusia särkee, ja kipu säteilee usein reiteen. Jopa polvea voi särkeä. Moni tuleekin vastaanotolle kipeän reiden tai polven takia.
 • Lonkan nivelrikon alkuvaiheessa kipu tuntuu tyypillisesti rasituksessa tai sen jälkeen. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi.
 • Kun lonkkanivelestä häviää rustoa, jalka saattaa lyhentyä. Siitä taas voi seurata ontumista. Jalka saattaa myös kiertyä ulospäin niin, että varpaat osoittavat ulospäin eivätkä suoraan eteen.
Lonkan nivelrikko

Mistä lonkan nivelrikko johtuu?

Nivelestä häviää koko ajan vanhaa rustoa, ja sen tilalle syntyy uutta. Nivelrikossa tuota rustoa häviää enemmän kuin syntyy, joten ajan mittaan rusto vähenee.

Lonkan nivel on pallonnivel. Ruston tehtävä on toimia siinä iskunvaimentimena. Kun rusto häviää ja lonkkaan syntyy nivelrikko, vaimennus vähenee tai katoaa. Silloin iskut ja kuormitus alkavat tuntua epämiellyttävältä, ruston alla oleva luu alkaa kuormittua ja nivel turvota, kovettua ja jäykistyä. Niveleen voi kasvaa myös uutta luuta. Lonkkaa alkaa särkeä.

Lonkan nivelrikko – milloin lääkäriin?

Varaa aika lääkäriin, jos lonkkasi oireilu häiritsee normaalia elämääsi, työtäsi tai liikuntaharrastustasi.

Lääkäri haastattelee sinut ja tutkii, onko lonkkasi jäykistynyt tai arka. Jalkojesi mahdollinen pituusero tarkistetaan, ja lonkan tärkeimpien lihasten toiminta arvioidaan.

Sitten lonkasta otetaan röntgenkuvat. Niissä näkyy, onko lonkassa nivelrikko eli onko rusto hävinnyt tai onko niveleen muodostunut uutta luuta.

Lonkan nivelrikon hoito?

 • Paras lääke lonkan nivelrikkoon on liikunta. Liike on siis lääke. Nivel kaipaa voitelua, ja liikunta voitelee sitä. Jos välttelet liikuntaa, lonkkasi jäykistyy ja kipeytyy entisestään.
 • Lonkkasi ei ole rikki, etkä voi itse rikkoa sitä liikkumalla. Mitään liikuntaa ei tarvitse välttää, ei liioin painavien esineiden nostelua. Kaikki lihaksia vahvistava tekeminen on sinulle hyväksi, jos vain pystyt siihen.
 • Nivelille erityisen ystävällisiä lajeja ovat kävely, vesijuoksu ja vesijumppa, uinti, hiihto ja luistelu. Niissä ei synny tärähdystä tai äkkipysähdyksiä, jotka voivat aiheuttaa kipua lonkassa.
 • Jos kuitenkin harrastat lajia, jossa lonkkaa kierretään paljon, kuten joogaa, pilatesta tai balettia, niin pyydä ohjaajaa muokkaamaan liikkeitä sinua varten.
 • Jos olet ylipainoinen, niin painonpudotus voi auttaa. Kun kevenet, lonkkaniveleen kohdistuu vähemmän painoa, eikä se kuormitu niin paljon.

Lonkan nivelrikko ja lääkkeet

 • Lonkan nivelrikkoa hoidetaan ensimmäiseksi parasetamolilla, sillä se on lievin ja turvallisin särkylääke. Särkylääkkeen tarkoitus on, ettet joudu kärsimään kivusta ja ettei kipu estä sinua liikkumasta. Näin pääset vaikka kävelylle tai vesijumppaan, ja lonkkasi saa voitelua.
 • Jos parasetamoli ei riitä, voit sivellä kipeään kohtaan tulehduskipugeeliä.
 • Mikäli tarvitset vielä järeämpää lääkettä särkyyn, on tulehduskipulääkkeen, kuten ibuprofeiinin, vuoro. Lääkäri määrää sitä ja antaa ohjeet sen ottamiseen. Ibuprofeiinia ei saa syödä omin neuvoin pitkään, koska sillä voi olla haittavaikutuksia.

Lonkan nivelrikon itsehoito?

Lonkan nivelrikko on parantumaton sairaus, jota ei valitettavasti osata pysäyttää eikä sen etenemistä hidastaa.

Et voi siis itse tehdä sille muuta kuin vähentää oireita. Siihen auttaa liikunta. Jos olet ylipainoinen, niin painon pudottaminen saattaa auttaa.

Sauvakävely

Lonkan tekonivelleikkaus – milloin se on aiheellinen?

Jos nivel on kipeä vain toisinaan, niin leikkaus ei ole vielä aiheellinen.

Jos sen sijaan nivelesi vaivaa jatkuvasti, särkyä tuntuu päivin ja öin ja lonkan jäykkyys vaikeuttaa elämää, lonkkaleikkaus on paikallaan. Leikkauksesta saa yleensä huomattavan avun.

Mitä lonkan tekonivelleikkauksessa ja sen jälkeen tapahtuu?

Lonkan tekonivelleikkauksessa vaurioituneen nivelpintasi tilalle vaihdetaan tekonivel. Toimenpide saattaa kuulostaa hurjalta, mutta Coxassa tehdään yli 5 000 tekonivelleikkausta vuodessa. Leikkaustiimissä jokainen tietää, mitä tekee. Voit siis olla turvallisin mielin.

Toipuminen lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen on nopeaa. Särky jää yleensä leikkauspöydälle, ja kolmen kuukauden kuluttua lonkka tuntuu useimmiten jo erittäin hyvältä. Toki toipumisen nopeus ja erityisesti rasituskestävyyden palautuminen vaihtelee yksilöllisesti. Toivuttuasi kokonaan pystyt jälleen liikkumaan huoletta ja jättämään särkylääkkeet pois.

Moni saapuu leikkaukseen kyynärsauvoilla mutta pian leikkauksen jälkeen kävelee ilman kipua ja viimeistään muutamien viikkojen kuluttua yleensä myös ilman tukea.

Toipumistasi seurataan, etkä jää yksin. Sinulle soitetaan viikon kuluttua leikkauksesta, ja seurantaa jatketaan vuosia.

Tekonivelleikkaus_lonkka

Lue lisää tekonivelleikkauksesta Coxassa (Leikkauspäivä)

Lonkkanivelen rakenne

Lonkkanivel on tyypiltään suuriakselinen pallonivel, jossa lonkkaluun pää niveltyy lantion luiden muodostamaan lonkkamaljaan. Pallonivel sallii suuren liikkuvuuden. Sidekudoksesta ja rustosta muodostunut lonkkamaljan reunus lisää lonkkamaljan syvyyttä ja nivelen vakautta.