Golfia ilman polvi- ja lonkkakipuja

23.06.2015 — Ajankohtaista

Lääkärin ja asiakkaan keskustelu

Polven tai lonkan nivelrikko on tyly kumppani golfkentällä. Kävely on hankalaa, ja lyöntiä ei saa vietyä loppuun asti. Jos lyö oikealta, vasempaan polveen sattuu ja jos vasemmalta, oikeaan sattuu.

“Polven tai lnkan nivelrikon pääoire on kipu. Jos golfin pelaaminen on kivun vuoksi jäykkää ja muutenkin kipu selvästi häiritsee elämää, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Yleensä nivelrikko voidaan todeta jo röntgenkuvasta”, kertoo golfaava ortopedi Jarmo Kangas Tekonivelsairaala Coxasta Tampereelta.

“Toinen nivelrikon oire on liikerajoitus, joka on harvoin yksinään syy leikkaukselle. Jos ei esimerkiksi saa enää kenkiä tai sukkia jalkaan, liikerajoitus on merkittävästi rajoittunut. Tässä vaiheessa golflyöntikään ei enää onnistu.”

“Golf on sopivaa rasitusta nivelrikkopotilaille. Pitkät kävelyt nurmikentällä ja kevyt rasitus ovat erittäin hyvää liikuntaa, vaikka olisi polven tai lonkan nivelrikko.”

Jos toimintakyky on alentunut niin paljon, ettei aktiivinen elämä tunnu mielekkäältä, voi olla leikkauksen aika. Coxa tekee noin 3000 tekonivelleikkausta vuosittain.

Leikkauksesta golfaamaan

Onnistunut lonkan tai polven tekonivelleikkaus ei aseta rajoituksia golfin pelaamiseen.

“Kentälle pääsee noin kahden kuukauden päästä leikkauksesta, jos toipuminen on sujunut odotetusti. Tekonivel ei aseta rajoituksia, vaan se päinvastoin mahdollistaa golfin pelaamisen, kun kaikki lyönnit voi toteuttaa oikeilla liikeradoilla.”

“Jos on ollut hankala lonkan nivelrikko, myös selkä on saattanut kipeytyä pelatessa. Leikkauksen jälkeen liike sujuu oikein, joten selkäkivutkin saattavat poistua.”

Tuntuuko tekonivel erilaiselta golfatessa?

“Lonkan tekonivelestä harva on sanonut, että sen huomaa. Polvi tuntuu vähän erilaiselta. Kuitenkin pitäisi aina verrata kipeään polveen, eikä siihen, joka on ollut 15-vuotiaana. Emme leikkaa terveitä polvia, vaan pitkälle edennyttä hankalaa nivelrikkoa. ”

Tekonivelleikkauksen tarkoitus on mahdollistaa kivuton aktiivinen elämä. Järkevä liikunnan harrastaminen ei vaikuta tekonivelen kestoon.

“Emme suosittele tekonivelpotilaille esimerkiksi laskuvarjohyppyä, vuorikiipeilyä tai pitkän matkan juoksua, jotka voivat aiheuttaa tekonivelen normaalista poikkeavaa kulumista. Meillä on kuitenkin asiakkaita, jotka harrastavat maratonia, syvän lumen laskettelua ja lentopalloa. Mitä nuoremmista ihmisistä on kyse, sitä vähemmän he kuuntelevat neuvojamme, jos heillä on hyvin toimiva tekonivel”, Kangas naurahtaa.

Voit tutustua Coxassa suoritettaviin tekonivelleikkauksiin tästä: https://www.coxa.fi/tietoa-leikkauksista/tekonivelleikkaukset/