Elämää tekonivelen kanssa

Autoilu

Voit matkustaa autossa normaalisti. Autolla voit ajaa kun alaraajan hallinta on riittävää.

Liikunnan lisääminen

Toipilasaikana sinun tulee kävellä, harjoittaa leikattua niveltä ja palata vähitellen normaaliin arkeen. Kävelyn lisäksi voit heti ajaa kuntopyörää kevyellä vastuksella. Voit vähitellen ajaa myös polkupyörää. Vesivoimistelun ja -juoksun sekä uinnin voit aloittaa haavan parannuttua.

Sopivaa liikuntaa sinulle ovat myös tanssi, hiihto, ryhmäliikunta, voimistelu ja kuntosaliharjoittelu. Fyysisesti raskaiden harrastusten jatkamisesta voit keskustella jälkitarkastuksessa. Iskumainen kuormitus, kuten juoksu ja hypyt saattavat lyhentää tekonivelen käyttöikää. Hyvä lihaskunto edesauttaa tekonivelen toimintaa.

Miten voin välttyä tekonivelinfektiolta?

Perusterveydestä huolehtiminen, tulehdusten ennaltaehkäisy ja huolellinen hoito ovat jatkossakin tärkeitä. Tulehdukset voivat levitä verenkierron välityksellä tekoniveleen. Pitkittyneiden iho-ongelmien hoidattaminen sekä hampaiden ja suun terveydestä huolehtiminen on suositeltavaa tekonivelleikkauksen jälkeen.

Mikäli sinulle suunnitellaan hammastoimenpiteitä, polikliinisia tähystys- tai muita toimenpiteitä, sinun on hyvä kertoa hoitavalle lääkärille tekonivelestä.