Tärkeimmät tekoniveltutkimukset nyt kaikkien saatavilla

26.08.2019 — Ajankohtaista

Sekä ortopedit että tekonivelleikkausta harkitsevat potilaat ovat kaivanneet keskitettyä tietoa alan tärkeimmistä tutkimuksista. Aihe koskettaa monia, sillä arviolta miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta. Osoitteeseen coxapro.com avattu tietopankki kokosi ensimmäistä kertaa keskeiset tekonivelkirurgian tutkimusartikkelit kaikkien saataville.

– Vuonna 2017 perustetun työryhmämme tavoite on tarjota lukijalle vain luotettavaa ja puolueetonta faktatietoa tekonivelleikkausten tuloksista sekä tuoreimpia tutkimustuloksia aiheen ympäriltä, kertoo Tekonivelsairaala Coxan tutkimusjohtaja Antti Eskelinen.

– Puolueettomuus tarkoittaa sitä, että julkaistaan sekä hyvät että mahdollisesti huonot tulokset, jotta niistä voidaan oppia, Eskelinen jatkaa.

Internetistä löytyy kyllä tietoa, mutta sen oikeellisuuteen tai puolueettomuuteen ei voi aina luottaa.

– Olennaisen tutkimustiedon helppo saatavuus myös popularisoi ja kehittää koko alaa aidosti, sanoo Antti Eskelinen, jolle on tullut jo pitkään eri maiden ortopedeiltä kyselyitä tutkimusartikkeleiden saatavuudesta.

Suomalaisten potilastyötä tekevien ortopedien aika ei usein riitä hyödyllisen tiedon seulomiseen tiiviissä tahdissa julkaistavista, alaan liittyvistä tutkimuksista. Siksi ammattilaisetkin ovat kaivanneet selkeää tietolähdettä.

– Yksi tavoitteemme oli tuoda yhteen paikkaan tiivistetyssä muodossa lukijaa hyödyttävää informaatiota. Tiedon tarvitsijoita ovat myös esimerkiksi terveydenhuollon päättäjät, Antti Eskelinen sanoo.

Tekonivelsairaala Coxa tuottaa Suomessa yliopistosairaaloista eniten alan tutkimusjulkaisuja, joista osa on tehty kansainvälisenä yhteistyönä mm. University College Londonin ja Harvard Medical Schoolin kanssa. Lisäksi CoxaPro-tietopankkiin on valikoitu muita keskeisiä kansainvälisiä tutkimuksia. Tietopankkia myös täydennetään jatkossa uusien, relevanttia tietoa tarjoavien tutkimusten myötä.

Coxassa tehtiin viime vuonna 4569 tekonivelleikkausta

Tekonivelsairaala Coxa on Suomen ainoa ja yksi Euroopan johtavista puhtaasti tekonivelkirurgiaan erikoistuneista sairaaloista. Tampereen tekonivelsairaalan lisäksi Coxalla on poliklinikat mm. Helsingissä, Lahdessa, Porissa ja Turussa.

Vuonna 2018 Coxassa tehtiin vuonna 4569 leikkausta. Tekonivelten uusintaleikkauksissa, joissa vaaditaan kirurgeilta erityisosaamista ja riittävää kokemusta, Coxa on valtakunnallisesti johtava sairaala. Coxan asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-luku oli viime vuonna 95.